Forskellen på løg kan være svær at gennemskue. Er rødløg for eksempel stærkere og sundere end skalotte? Her er en oversigt over alle løg.
Hvad er forskellen på løg? Jo, selvfølgelig kan vi se forskel på, om løget er rødt eller gult, aflangt eller rundt.
Men hvorfor bruger vi altid de almindelige gule løg som brunede løg eller hakket i hotdogs? Hvorfor ikke skalotteløget eller forårsløget?
De fleste af os har prøvet at følge en opskrift, hvor for eksempel skalotteløg var blandt ingredienserne, og vi i stedet brugte de almindelige zittauerløg. For de er en del af de fleste menneskers basislager.
Det er sjældent, at et måltid bliver forfærdeligt, fordi vi ikke bruger de korrekte løg, men det kan faktisk blive bedre, hvis vi gør. Så her er en oversigt over de mest anvendte løgs smag og konsistens.
Se også: Opskrifter med løg - fakta og og info
Almindelige zittauerløg
De løg som alle med sikkerhed kender herhjemme, er de gule zittauerløg.
Fælles for dem og de andre spiselige løg er, at de hører under arten kepaløg. Zittauerløg er billige, sunde og nemme at snitte... hvis man altså kan holde tårerne tilbage.
De har en stærk løgsmag og -duft, og er derfor ikke så gode i salater som for eksempel salatløg og skalotteløg. Anvendelse:
- Løgringe i burgers, på pariserbøf og smørrebrød.
- Lagret med marinerede sild.
- I simreretter, vegetarretter og almindelig kødsovs.
- Revet i frikadeller, kødboller og andre farsretter.
- Som ristet løg til hotdoggen eller bløde løg til hakkebøffen.
- I løgsuppe.
Rødløg
Det smukkeste løg med den lillarøde farve, som kommer fra stoffet cyanidin, der også findes i rødkål. Dette er et mildt og krydret løg, som fungerer rigtig godt råt.
Da det har en dejlig kryddersmag, kan det sagtens vente med at komme i for eksempel gryderetten til ti minutter før servering. Her vil det stadig være lettere sprødt og smagen mild.
Rødløg er sundere end zittauerløg, da de har et højt indhold af antioxydanter. Anvendelse:
- I ringe til marinerede sild eller i tomatsalat.
- Skåret i både i asiatiske retter og rødvinsbaseret simreretter.
- I salsa, tortillas og andre mexicanske retter.
- Syltet i løgchutneys.
Se også: Syltede rødløg - opskrift på rødløg i nem eddikelage
Skalotteløg
Skalotteløg er et krydret løg med en lille sødme. Dette er franske kokkes foretrukne løg, da smagen er mere delikat og nuanceret end i et rød- eller zittauerløg. Det er lidt mere besværligt at skrælle og skære, men kan til gengæld give meget små, fine tern.
Skalotteløg er rige på A-, B-, C- og E-vitaminer samt kalium. Anvendelse:
- Bernaisesauce og andre franske saucer.
- Franske gryderetter og italienske pastaretter.
- I indiske retter som dhal.
Se også: Bagte skalotteløg - opskrift med timian og balsamico
Salatløg
Disse hvide løg med en blød skræl ligner det gullige zittauerløg, men deres smag er mildere. Konsistensen er også lidt blødere end et almindeligt løg. Salatløg er ikke egnede til at komme i gryderetter, der skal simre længe, da der ikke er nok kraft i smagen.
Til gengæld er det perfekt til salater, deraf navnet. Indeholder blandt andet A- og B-vitaminer samt kalium og fosfor. Anvendelse:
- I tern eller ringe i salater.
- I kartoffelsalater.
- Hakket i en salsa eller i guacamole. Generelt bruger mexicanerne ofte salatløg i deres madlavning.
Forårsløg
Forårsløg - eller springløg - er almindelige løg, som er forædlet. Forskellen på løg og forårsløg er ikke kun forårsløgets porreagtige udseende men også smagen. Det har en meget mild smag, og man kan både bruge det hvide og det grønne af løget.
Forårsløget skal næsten ikke tilberedes. Bruges det i wokretter, skal det kun lige i retten det sidste minut inden servering, så løgskiverne bliver opvarmet med stadig er sprøde.
Det er et supersundt løg med langt flere A-vitaminer og C-vitaminer end for eksempel zittauerløget. Anvendelse:
- I wokretter, hvor den hvide del kommes i et par minutter før servering og det grønne bruges som drys.
- I tunsalat og andre kolde fiskesalater.
- I almindelige grønne salater.
Hvidløg
Disse små løg har en helt særlig status i mange køkkener som det indiske og mexicanske. Hvidløg har en skarp, intens smag, som giver et løft til langt de fleste måltider. Men det er ikke kun smagen, der er god.
Hvidløg er simpelthen smaskhamrende sundt blandt andet på grund af dets vitaminindhold og svovlforbindelser. Anvendelse:
- I hummus, harissa, ezme og andre dips.
- I gryderetter fra thaimad til mexicanske retter.
- I italiensk mad som carbonara og spaghetti bolognese.
Perleløg
Perleløg er små, sprøde løg med en sødere smag end de fleste andre løg. De er som skabt til syltning alene i kraft af deres størrelse og sprødhed. Og så er de næsten lige så sunde som hvidløg. Anvendelse:
- Syltede.
- Glaserede sammen med en okse- eller lammesteg.
- Hele i gryderetter som coq au vin og mørbradgryde.
- I chutneys.
Se også: Glaserede perleløg på pande (nem opskrift)
Purløg
Forskellen på løg kan næsten ikke blive større, når du sammenligner purløg med de fleste andre løgtyper. Purløg skal anvendes frisk, da den mister smag ved varmebehandling.
Blandt purløgets mange egenskaber er et højt indhold af A-, B- og E- vitaminer, kalium og jern. Anvendelse:
- I mayonnaisesalater som æggesalat.
- Som drys på alt fra fiskeretter til smørrebrød og kartoffelsalat.
- I smørblandinger og dressinger.
Ramsløg
Ramsløget bugner af vitaminer. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er der ca. 20 gange flere C-vitaminer i ramsløg end i citroner. Desuden indeholder ramsløg samme stoffer som hvidløg, der styrker vores immunforsvar.
Ramsløg har en skarp nærmest hvidløgsagtig smag. Når løget bliver stegt eller kogt, forsvinder hvidløgsmagen og glider over i en sødere og mildere smag. Anvendelse:
- Hele i salater.
- I smørblandinger som ramsløgsmør.
- I dressinger og mayonnaiser.
- Kan erstatte basilikum i pesto.
Ole
Grunden til øjnene render i vand ved skæring af Løg, er at folk gør det forkert, de skærer Rod-Enden af, og derved spreder en kemisk reaktion sig fra Løget som et forsvar (Lacrymator) 😉
Endnu en rigtig god artikel 🙂
Annett
Jeg skal ikke bruge 44 æg i dine brombær muffins vel? 😊
Peter
jo hvis du laver 180 muffins