Filodej er en dej, som bruges meget i Mellemøsten, Grækenland og Balkan. Den rulles tyndt ud og bliver meget sprød. Læs fakta og opskrifter.
Filodej er rammen om en række kendte retter. Fra de sprøde, tyrkiske fetaruller Sigara Börek til græsk spinattærte og søde baklava fra Mellemøsten.
Det er i og for sig en enkel dej bestående af mel, vand og olie - i visse lande tilsættes også raki. Men her stopper det enkle, for selve processen med at rulle dejen ud i ultratynde flager er kompliceret.
Den skal nemlig strækkes og rulles om og om igen. Og så skal hver stykke papirstynde dej pensles med olivenolie.
Når man har en god stak, kan man begynde at tilberede kager eller retter med dejen.
En klassiker i Mellemøsten, Grækenland og Tyrkiet er baklava, som er små, søde kager, der indeholder nødder:
En sprød dej der ikke er fed
I modsætning til butterdej er filo hverken fed eller fedende. Butterdej bliver også sprød og lækker i ovnen, men den indeholder masser af smør.
Filodejen er nærmest spartansk ved siden af, men den er fantastisk til at skabe en særlig konsistens af mange lag dej, der er papirstynde og sprøde på ydersiden.
Man lægger gerne dejen i mange lag, når man bager med de tynde ark. Det giver en effekt a la dansk wienerbrød eller croissanter - men igen: uden de enorme mængder smør.
Anvendelse og opskrifter med filodej
Tyskerne laver strudel, serberne bager ostepien gibanica, grækerne spinattærten spanakopita. Filodejen bruges til lidt af hvert.
Heldigvis kan vi købe dejen færdiglavet og udrullet i mange danske supermarkeder, så vi behøver ikke at knokle med at rulle den ud selv.
Og der er masser af muligheder med dejen. Også i det danske køkken, hvor du kan eksperimentere med at rulle den om fisk, hakket kød eller grøntsager.
Filodejen er supergod til at lave sprøde forårsruller med. Se vores opskrift her:
Prøv også en af disse opskrifter, der indeholder de ultratynde ark filodej:
Din vurdering
-
Filodej
Jannie Rosendal
Kan man smører købe filodej med olie for at få den mere smidig?
Med venlig hilsen Jannie
Ole
Smør og andet fedt, er ikke fedende, det er kulhydraterne som er problemet.
Asger
Nej Ole. Det har du fået vendt forkert 🙂 Kulhydrater er ligegyldige men kalorier er fedende.