Baklava kan bedst beskrives med en knasende sprød skorpe, sødme fra honning og smag af nødder. Denne kombination skaber den perfekte dessert.
Baklava sender mine smagsløg på ferie. Den søde kage er så lækker og tilpas eksotisk til, at man får en følelse af at være på en lille restaurant med kulørte lamper i Tyrkiet.
Jeg har selv været en del i Tyrkiet og Mellemøsten, og der er det nærmest et ritual for mig at spise disse kager.
Men min kærlighed startede først for alvor, da jeg fik arbejde på en tyrkisk restaurant i London. Kokken lavede de lækreste baklava, jeg har smagt. Og det er dem, som opskriften er inspireret af.
Hemmeligheden er at lade siruppen køle helt ned og hælde den ud over de varme kager. Det gør, at kagen forbliver sprød efter, siruppen er tilsat.
Opskrift på hjemmelavet baklava
Baklava - en favoritdessert fra Mellemøsten
Ingredienser
- 2 dl pistacienødder - usaltet
- 2 dl valnødder
- 2 dl hasselnødder
- 0,5 dl sukker
- 1 tsk kanel - stødt
- 1 tsk kardemomme - stødt
- 400 gram filodej - svarer til en pakke
- 200 gram smør - smeltet
Honning syrup
- 1,5 dl sukker
- 2 dl vand
- 2 dl honning
- 5 stk nelliker - hele
- 2 spsk appelsinskal - revet
- 2 spsk citronsaft
Sådan gør du
Honningsirup
- Start med at lave honningsiruppen. Tag en lille gryde og tilføj vand og sukker, varm det på medium varme, til sukkeren er opløst.
- Tilføj honning, nelliker, appelsinskræl og få massen til at koge, lad den derefter simre på lav varme i 20-25 minutter.
- Lad siruppen køle ned til stuetemperatur. Fjern nellikerne og tilføj citronsaften.
Nøddeblandingen
- Put alle nødderne i en food processor og blend dem, til de bliver fint hakket. Pas på med at gøre det i for lang tid, da nødderne ikke må blive til en pure.
- Tilføj sukker, kanel og kardemomme. Miks det godt og stil det til side.
- Tag et stort ovnfastfad og begynd at ligge et lag filodej i, pensel det med smeltet smør. Forsæt med det, til du har brugt en tredjedel af filodejen.
- Tilføj halvdelen af nøddeblandingen på filodejen og forsæt med at ligge en tredjedel af filodejen i lag med smeltet smør imellem.
- Tilføj nu den sidste halvdel af nøddeblandingen og den sidste tredjedel af filodejen og smørret. Slut af med at pensle smør på det øverste lag filodej.
- Nu har du én stor baklava i dit fad. Skær forsigtigt linjer i dejen, som ender med at ligne et diamantmønster og som danner de individuelle baklavaer.
- Bag den i en forvarmet ovn på 175 grader i cirka 20 minutter. Check gerne en gang i mellem, da den ikke må blive for mørk
- Tag den varme baklava ud af ovnen og hæld straks den kolde sirup over den.
- Lad den sætte sig i minimum en time. For optimalt resultat så sæt den i køleskabet og spis den dagen efter.
Få tilsendt opskriften på mail
Tip
Baklava er superlækker, når den er nylavet, men den bliver endnu bedre, når den har fået lov til at ligge natten over og absorbere siruppen.
Når først kagerne er kølet ned, kan de holde sig i cirka to uger.
Jeg vil klart anbefale at servere kagerne med en frisk myntete. Det er en god blanding, da den friske te mildner den meget søde smag.
Se også andre kager:
Gert L
Dejlig opskrift og kage. Men det hedder nu at lægge pladerne ikke ligge. Det gør de når de er lagt😁