Her kan du se hvordan du meget nemt laver dampet pighvar med hvidvin. Pighvarren kan laves i enten ovn eller grill, og du tilbereder en hel pighvar.
Opskriften på dampet pighvar er beregnet til to personer, og til fire personer skal du altså bruge to pighvar.
Det afhænger selvfølgelig af hvor stor pighvarren er, og de kan variere meget i størrelse.
Til to personer skal du beregne en pighvar på ca. 1 kilo, mens du skal bruge en på 2 kilo til fire personer.
Opskrift på dampet pighvar
Dampet pighvar
Ingredienser
- 1 pighvar - på ca. 1 kilo
- flagesalt
- 4 kviste timian
- 1 håndfuld persille
- 1 citron - økologisk
- 1 deciliter hvidvin - tør
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Forvarm ovn eller grill til cirka 200 grader. Du skal grille pighvarren ved indirekte varme, mens du bruger varmluft i ovnen.
- Find en stor alubakke frem eller pak din pighvar ind i tre lag sølvpapir.
- Skyl pighvarren grundigt, og du kan med fordel lige klippe finnerne af. Bortset fra det, så skal pighvarren tilberedes hel, altså også med hovedet på. Dup den tør med et stykke køkkenrulle. Du kan også lave et langt snit ned langs rygbenet på oversiden af pighvarren.
- Læg fisken i alubakken eller på sølvpapiret.
- Krydr med rigeligt flagesalt, og fordel friske krydderurter på fisken. Til dampet pighvar foretrækker jeg timian og persille, men du kan også bruge eksempelvis dild, oregano og andre krydderurter. Det er op til dig.
- Skær citronen i skiver og fordel dem på fisken og slut af med skiver af smør.
- Hæld cirka en deciliter tør hvidvin ved.
- Luk alubakken til med sølvpapir, og tilbereder du den dampede pighvar i en pakke af sølvpapir skal denne også lukkes til.
- Tilbered nu den dampede pighvar med hvidvin i cirka 35-40 minutter. Tiden afhænger selvfølgelig af hvor stor din pighvar er, men tiden plejer at passe med de almindelige størrelser pighvar, som du kan købe hos fiskehandleren.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter
Åbn pakken med dampet pighvar og server straks.
Skrab skindet til side og nyd det lyse og smagfulde kød. Husk, at der er køb på begge sider af benene.
Bemærk, at en pighvar på ca. 1 kilo passer som hovedret til to personer. Er I fire skal du enten have to fisk - eller en pighvar på ca. 2 kilo.
Tilbehør kan eksempelvis være kogte kartofler med persillesovs.
Eller prøv med grillet spidskål.
Fakta om pighvar
Pighvar er en fisk, der på latin hedder "Scophthalmus maximus".
Den findes i Atlanterhavet og Middelhavet og er en populær spise i mange europæiske lande.
Pighvarren har en sød smag og en blød, saftig tekstur, og den kan tilberedes på mange måder, herunder stegt, grillet, ovnbagt eller kogt.
Fisken er rig på proteiner og Omega-3 fedtsyrer, og den er en vigtig del af en sund og varieret kost.
Hvordan ser den ud?
Pighvarren har en stor, rund krop med en oval form og en glat, skinnende hud.
Farven varierer fra grå til brændt orange og kan have mørke pletter eller striber.
Fisken har et stort hoved med et stort øje og en stor mund med små tænder. Finnerne er normalt orange eller røde og kan være fjerede.
En voksen pighvar kan normalt være op til 50 cm lang og veje op til 2 kilo, men de kan også blive væsentligt større.
Danmarks største pighvar?
Det er svært at angive Danmarks største pighvar nøjagtigt, da fangster kan variere fra år til år og fra sted til sted.
Men meget tyder på, at den største pighvar, der nogensinde er fanget i Danmark, vejede omkring 8 kilo og målte omkring 80 centimeter i længden.
Det er vigtigt at bemærke, at pighvar er en truet art, og det er derfor nødvendigt at følge de gældende regler for bæredygtigt fiskeri for at beskytte bestanden.
Hvor kan man fiske pighvar?
Pighvarren kan fanges i de europæiske farvande, herunder i Atlanterhavet og Middelhavet.
I Danmark kan pighvar fanges i de kystnære områder omkring Jylland og på Bornholm.
Pighvarren kan fanges med en række forskellige metoder, herunder med stang, med garn eller med trækfiskeri.
Fiskeriet kræver normalt erfaring og specialistudstyr, og det er vigtigt at følge de gældende regler og regulativer for fiskeri for at beskytte bestanden.
Det er også nødvendigt at være opmærksom på tidevandet og vejrforholdene, da de kan påvirke fangsten.
Se også mine opskrifter på:
Del dine ideer og tanker med os andre her: