Her får du de bedste opskrifter med broccoli, der er en populær grøntsag. Broccoli er fyldt med vitaminer og mineraler, og så smager den godt.
Broccoli kan tilberedes og bruges i både kolde og varme retter, og du kan med god grund og samvittighed spise lidt af den hver dag, hvis du vil gøre noget godt for din generelle sundhed.
Her er fakta og info om den sunde grøntsag, men også en række af de mest populære opskrifter med broccoli.
Så sund er broccoli
Broccoli indeholder store mængder af blandt andet C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, og E-vitamin.
Den indeholder desuden også, jern, calcium, folsyre, fosfor, folat og magnesium.
”Vidste du.. at broccoli er en kålplante?"
Du skal ikke spise mere end 50 gram broccoli om dagen, for at dække dit daglige behov for C-vitamin.
Husk at dette vitamin ikke lagres i kroppen, og at det derfor bør indtages via kosten hver dag.
Broccoli indeholder stærke antioxidanter, og især de stoffer der er i broccolien, har vist sig at være effektive til bekæmpelsen af kræft.
Broccolien indeholder stoffet sulforaphane, som er med til at beskytte din hud og celler. Stoffet kan blandt andet være med til at hele og producere ny hud, ved eksempelvis solskader.
Det grønne hoved kan ligeledes have en positiv virkning, hvis du lider af stress, angst, depression, eller nervøsitet.
Broccolien kan hjælpe med at danne og producere stoffet dopamin, som er med til at modvirke og nedsætte disse symptomer.
Broccolien kan modvirke væskeophobninger i kroppen, grundet kalium indholdet. Desuden kan det også virke blodtrykssænkende, hvis du lider af for højt blodtryk.
Broccolien kan ligeledes virke afgiftende, og være med til at styrke vores nyre-funktion, der gør at vi bedre kan skille os af med affalds og giftstoffer.
Tilberedning
For at bevare flest mulige af de sundhedsfremmende vitaminer og mineraler i broccolien, så nøjes med enten at dampe den let, eller blanchere den i ganske kort tid.
Det er nemlig synd og skam at koge broccolien i for lang tid. Ikke alene bliver den trist i farve og smag, den mister også en stor del af næringsværdien.
Eventuelt kan du blot hælde kogende vand udover buketterne, hvorefter de skylles med koldt vand.
Næringsindhold i broccoli
Mængde per 100 gram
Kalorier. 33
Kulhydrat: 7 gram
Kostfibre. 2,6 gram
Fedt: 0,4 gram
Protein: 2,8 gram
Opskrifter med broccoli
Her får du også lige nogle af de bedste opskrifter med broccoli. God appetit.
Broccolisalat med eller uden bacon
Nem broccolitærte med broccoli og bacon
Bagt broccoli på 20 minutter - sunde broccolifritter
Broccoliris - opskrift til ovn, som dampet eller stegt
Broccolilasagne - nem og sund opskrift uden kød
Broccolisuppe - opskrift med sprøde bacontern og timian
Luftig omelet i ovn med broccoli og skinke
Hellefisk i fad med spidskål og broccoli (nem fiskeret)
Italiensk pastaret med broccoli, asparges og bacon
Hakket kylling med broccolimos (god børneret)
Nem pastaret med bacon og broccoli i flødesovs
Fuldkornspastasalat med broccoli og soltørrede tomater
Marianne Rasmussen
hvorfor må man ikke spise for meget brocilli? hvor meget er for meget?