Her får du fakta og sunde opskrifter med broccoli, der er en populær grøntsag. Den er fyldt med vitaminer og mineraler - og er super sund.
Broccoli kan tilberedes og bruges i både kolde og varme retter, og du kan med god grund og samvittighed spise lidt af den hver dag, hvis du vil gøre noget godt for din generelle sundhed.
Den indeholder store mængder af blandt andet C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, og E-vitamin. Den indeholder desuden også, jern, calcium, folsyre, fosfor, folat og magnesium.
Du skal ikke spise mere end 50 gram broccoli om dagen, for at dække dit daglige behov for C-vitamin.
Broccoli indeholder stærke antioxidanter, og især de stoffer der er i broccolien, har vist sig at være effektive til bekæmpelsen af kræft.
Indhold
- Her får du fakta og sunde opskrifter med broccoli, der er en populær grøntsag. Den er fyldt med vitaminer og mineraler - og er super sund.
- Nænsom tilberedning
- Fakta
- Opskrifter med broccoli
- Broccolisalat med eller uden bacon
- Broccoligryde
- Bagt broccoli på 20 minutter - sunde broccolifritter
- Broccolisuppe
- Broccoligratin - nem gratin med broccoli og gulerødder
- Broccolilasagne
- Broccoliris (opskrift til ovn, som dampet eller stegt)
- Greenie smoothie opskrift
- Perlespeltsalat med broccoli og æble
- Italiensk pastaret med broccoli, asparges og bacon
- FAQ
- Kommentarer
Nænsom tilberedning
For at bevare flest mulige af de sundhedsfremmende vitaminer og mineraler i broccolien, så nøjes med enten at dampe den let, eller blanchere den i ganske kort tid.
Det er nemlig synd at koge broccolien i for lang tid. Ikke alene bliver den trist i farve og smag, den mister også en stor del af næringsværdien.
Eventuelt kan du blot hælde kogende vand udover buketterne, hvorefter de skylles med koldt vand. Eller nyde den rå kål.
Fakta
Her får du 5 hurtige fun facts om broccolien.
Fuld af vitaminer: Den er en rigtig vitaminbombe! Broccoli indeholder masser af C-vitamin, K-vitamin, folat, fibre og antioxidanter – super godt for immunforsvaret og kroppen generelt.
Tilhører kålfamilien: Den er i familie med blomkål, rosenkål og grønkål. Nærmere bestemt korsblomstfamilien. Faktisk er det blomsterhovederne, vi spiser – hvis den ikke blev høstet, ville den udvikle sig til små gule blomster.
Den stammer fra Italien: Den blev dyrket i Italien allerede for over 2.000 år siden og betyder “det blomstrende top-skud” på italiensk. Romerne elskede den!
Man kan spise hele planten: Mange smider stokken væk, men den er også spiselig og smager mildt og sødt – perfekt i supper, wok eller revet i salat.
Skånsom tilberedning: Broccoli mister noget af sit næringsindhold, hvis den koges for længe. Dampning eller kort stegning er bedre, hvis man vil bevare vitaminerne.
Opskrifter med broccoli
Blandt de populære broccoliopskrifter på Madens Verden er disse:
Broccolisalat med eller uden bacon
Broccoligryde
Bagt broccoli på 20 minutter - sunde broccolifritter
Broccolisuppe
Broccoligratin - nem gratin med broccoli og gulerødder
Broccolilasagne
Broccoliris (opskrift til ovn, som dampet eller stegt)
Greenie smoothie opskrift
Perlespeltsalat med broccoli og æble
Italiensk pastaret med broccoli, asparges og bacon
FAQ
Broccoli er en grøn grøntsag i kålfamilien (sammen med blomkål, rosenkål og grønkål). Den spises typisk kogt, dampet, stegt eller rå, og både buketter og stik kan bruges.
Broccoli er særdeles sund. Den er rig på C-vitamin og indeholder A-vitamin, K-vitamin, folat og fibre. Men også antioxidanter og plantebaserede stoffer, der kan styrke immunforsvaret og beskytte cellerne i vores krop. Så spis løs.
Opbevar broccoli i køleskabet, hvor den holder i 4–6 dage i en åben plast- eller papirpose.
Ja, du kan sagtens fryse broccoli, men den skal blancheres først.
Skær den i buketter, blanchér i 2 minutter, og frys i poser, hvor broccolien holder ca. 1 år på frost.
Ja, det kan du sagtens, og den er tilmed sund. Så det er sund at smide broccolistokken ud. Skær det yderste seje lag af, og brug den rå i salat eller tilberedt sammen med resten af broccolien.
Ja, du kan med fordel spise den rå broccoli. Rå broccoli har en sprød struktur og mild kålsmag. Brug den eks. i coleslaw eller grøn salat, som snack med hummus eller dip eller i blendet form til grøn smoothie.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments