Broccoli er en populær grøntsag, og udover at den smager godt, så er den også en sundhedsbooster, da den er fyldt med vitaminer og mineraler.
Broccoli: Dette er en artikel om broccoli og om hvor sund den er for dig. Du kan også læse om næringsindholdet i broccolien, og jeg håber du kan lide artiklen. Giv den gerne en vurdering på en skala fra 1-5 stjerner, og del også gerne din bedste broccoliopskrift i kommentarfeltet. På forhånd tak.
Broccoli kan tilberedes og bruges i både kolde og varme retter, og du kan med god grund og samvittighed spise lidt af den hver dag, hvis du vil gøre noget godt for din generelle sundhed.
Så sund er broccoli
Broccoli indeholder store mængder af blandt andet C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, og E-vitamin.
Den indeholder desuden også, jern, calcium, folsyre, fosfor, folat og magnesium.
”Vidste du.. at broccoli er en kålplante?"
Du skal ikke spise mere end 50 gram broccoli om dagen, for at dække dit daglige behov for C-vitamin.
Husk at dette vitamin ikke lagres i kroppen, og at det derfor bør indtages via kosten hver dag.
Broccoli indeholder stærke antioxidanter, og især de stoffer der er i broccolien, har vist sig at være effektive til bekæmpelsen af kræft.
Broccolien indeholder stoffet sulforaphane, som er med til at beskytte din hud og celler. Stoffet kan blandt andet være med til at hele og producere ny hud, ved eksempelvis solskader.
Det grønne hoved kan ligeledes have en positiv virkning, hvis du lider af stress, angst, depression, eller nervøsitet.
Broccolien kan hjælpe med at danne og producere stoffet dopamin, som er med til at modvirke og nedsætte disse symptomer.
Broccolien kan modvirke væskeophobninger i kroppen, grundet kalium indholdet. Desuden kan det også virke blodtrykssænkende, hvis du lider af for højt blodtryk.
Broccolien kan ligeledes virke afgiftende, og være med til at styrke vores nyre-funktion, der gør at vi bedre kan skille os af med affalds og giftstoffer.
Tilberedning
For at bevare flest mulige af de sundhedsfremmende vitaminer og mineraler i broccolien, så nøjes med enten at dampe den let, eller blanchere den i ganske kort tid.
Det er nemlig synd og skam at koge broccolien i for lang tid. Ikke alene bliver den trist i farve og smag, den mister også en stor del af næringsværdien.
Eventuelt kan du blot hælde kogende vand udover buketterne, hvorefter de skylles med koldt vand.
Næringsindhold i broccoli
Mængde per 100 gram
Kalorier. 33
Kulhydrat: 7 gram
Kostfibre. 2,6 gram
Fedt: 0,4 gram
Protein: 2,8 gram
Opskrifter
Broccoliris som sundt alternativ til ris
Lækker broccolitærte med bacon
Den bedste broccolisalat, der er nem at lave
Let og luftig omelet i ovn med masser af broccoli
Sådan bager du nemt broccolifritter i ovn
Marianne Rasmussen
hvorfor må man ikke spise for meget brocilli? hvor meget er for meget?