• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Broccoli - fakta, indhold og sunde opskrifter

Broccoli - fakta, indhold og sunde opskrifter

Billede med broccoli.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 30. juni 2025 - Udgivet: 12. april 2025

Her får du fakta og sunde opskrifter med broccoli, der er en populær grøntsag. Den er fyldt med vitaminer og mineraler - og er super sund.

Broccoli kan tilberedes og bruges i både kolde og varme retter, og du kan med god grund og samvittighed spise lidt af den hver dag, hvis du vil gøre noget godt for din generelle sundhed.

Den indeholder store mængder af blandt andet C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, og E-vitamin. Den indeholder desuden også, jern, calcium, folsyre, fosfor, folat og magnesium.

Du skal ikke spise mere end 50 gram broccoli om dagen, for at dække dit daglige behov for C-vitamin.

Broccoli indeholder stærke antioxidanter, og især de stoffer der er i broccolien, har vist sig at være effektive til bekæmpelsen af kræft.

Indhold
  • Her får du fakta og sunde opskrifter med broccoli, der er en populær grøntsag. Den er fyldt med vitaminer og mineraler - og er super sund.
  • Nænsom tilberedning
  • Fakta
  • Opskrifter med broccoli
  • Broccolisalat med eller uden bacon
  • Broccoligryde
  • Bagt broccoli på 20 minutter - sunde broccolifritter
  • Broccolisuppe
  • Broccoligratin - nem gratin med broccoli og gulerødder
  • Broccolilasagne
  • Broccoliris (opskrift til ovn, som dampet eller stegt)
  • Greenie smoothie opskrift
  • Perlespeltsalat med broccoli og æble
  • Italiensk pastaret med broccoli, asparges og bacon
  • FAQ
  • Kommentarer

Nænsom tilberedning

For at bevare flest mulige af de sundhedsfremmende vitaminer og mineraler i broccolien, så nøjes med enten at dampe den let, eller blanchere den i ganske kort tid.

Det er nemlig synd at koge broccolien i for lang tid. Ikke alene bliver den trist i farve og smag, den mister også en stor del af næringsværdien.

Eventuelt kan du blot hælde kogende vand udover buketterne, hvorefter de skylles med koldt vand. Eller nyde den rå kål.

Fakta

Her får du 5 hurtige fun facts om broccolien.

Fuld af vitaminer: Den er en rigtig vitaminbombe! Broccoli indeholder masser af C-vitamin, K-vitamin, folat, fibre og antioxidanter – super godt for immunforsvaret og kroppen generelt.

Tilhører kålfamilien: Den er i familie med blomkål, rosenkål og grønkål. Nærmere bestemt korsblomstfamilien. Faktisk er det blomsterhovederne, vi spiser – hvis den ikke blev høstet, ville den udvikle sig til små gule blomster.

Den stammer fra Italien: Den blev dyrket i Italien allerede for over 2.000 år siden og betyder “det blomstrende top-skud” på italiensk. Romerne elskede den!

Man kan spise hele planten: Mange smider stokken væk, men den er også spiselig og smager mildt og sødt – perfekt i supper, wok eller revet i salat.

Skånsom tilberedning: Broccoli mister noget af sit næringsindhold, hvis den koges for længe. Dampning eller kort stegning er bedre, hvis man vil bevare vitaminerne.

Opskrifter med broccoli

Blandt de populære broccoliopskrifter på Madens Verden er disse:

Broccolisalat med eller uden bacon

4.8 fra 49 stemmer
Her er den bedste opskrift på broccolisalat med eller uden bacon. En lækker salat med masser af broccoli, mandler og en dejlig dressing.
Gå til opskrift
broccolisalat med eller uden bacon

Broccoligryde

5 fra 5 stemmer
Min opskrift på broccoligryde. En nem og hurtig gryderet med broccoli, kylling og tomater, og det er en skøn hverdagsret til hele familien.
Gå til opskrift
broccoligryde

Bagt broccoli på 20 minutter - sunde broccolifritter

4.8 fra 51 stemmer
Sådan laver du bagt broccoli i ovn. På 20 minutter kan du lave lækre broccolifritter af tynde skiver broccoli. Bruges som tilbehør til mange retter.
Gå til opskrift
bagt broccoli broccolifritter i ovn

Broccolisuppe

4.7 fra 26 stemmer
Se hvordan du nemt laver en cremet broccolisuppe, der er god som forret, men suppen kan også serveres som hovedret med lidt brød til.
Gå til opskrift
billederesultat for broccolisuppe

Broccoligratin - nem gratin med broccoli og gulerødder

5 fra 2 stemmer
Min opskrift på en nem broccoligratin. Jeg laver min gratin med en tyk mælkesovs, broccoli, gulerødder og med lidt rasp på toppen.
Gå til opskrift
billede med broccoligratin

Broccolilasagne

4.9 fra 13 stemmer
Lav en lækker broccolilasagne uden kød. En nem og sund opskrift med masser af broccoli og gulerødder, som hele familien vil elske at spise.
Gå til opskrift
billede med broccolilasagne

Broccoliris (opskrift til ovn, som dampet eller stegt)

4.9 fra 9 stemmer
Broccoliris er et sundt alternativ til ris, og med denne opskrift kan du se, hvordan du laver broccoli ris i ovn, dampet eller på panden.
Gå til opskrift
broccoliris i ovn

Greenie smoothie opskrift

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på en vaskeægte greenie, der er mega sund. Laves nemt med broccoli, spinat og avocado, og den vil din krop elske.
Gå til opskrift
billede med greenie

Perlespeltsalat med broccoli og æble

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på en sund og nem perlespeltsalat med broccoli og æble. Salaten passer godt som tilbehør til eks. kylling og fisk.
Gå til opskrift
perlespeltsalat med broccoli og æble

Italiensk pastaret med broccoli, asparges og bacon

5 fra 6 stemmer
Her er min opskrift på en italiensk pastaret med broccoli, asparges og bacon. En skøn og hurtig pastaret med masser af smag til hele familien.
Gå til opskrift
En nem italiensk pastaret med broccoli, asparges og bacon, som hele familien vil elske. En meget lækker pastaret, der heller ikke tager lang tid at lave. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

FAQ

Hvad er broccoli?

Broccoli er en grøn grøntsag i kålfamilien (sammen med blomkål, rosenkål og grønkål). Den spises typisk kogt, dampet, stegt eller rå, og både buketter og stik kan bruges.

Hvor sund er broccoli?

Broccoli er særdeles sund. Den er rig på C-vitamin og indeholder A-vitamin, K-vitamin, folat og fibre. Men også antioxidanter og plantebaserede stoffer, der kan styrke immunforsvaret og beskytte cellerne i vores krop. Så spis løs.

Hvordan opbevares broccoli?

Opbevar broccoli i køleskabet, hvor den holder i 4–6 dage i en åben plast- eller papirpose.

Kan man fryse broccoli?

Ja, du kan sagtens fryse broccoli, men den skal blancheres først.
Skær den i buketter, blanchér i 2 minutter, og frys i poser, hvor broccolien holder ca. 1 år på frost.

Kan man spise stokken på broccoli?

Ja, det kan du sagtens, og den er tilmed sund. Så det er sund at smide broccolistokken ud. Skær det yderste seje lag af, og brug den rå i salat eller tilberedt sammen med resten af broccolien.

Kan broccoli spises rå?

Ja, du kan med fordel spise den rå broccoli. Rå broccoli har en sprød struktur og mild kålsmag. Brug den eks. i coleslaw eller grøn salat, som snack med hummus eller dip eller i blendet form til grøn smoothie.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Forsiden lige nu

Flytte hjemmefra opskrifter
Flytte hjemmefra opskrifter - nemme og billige retter til unge→ Se opskriften
spansk kylling
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo→ Se opskriften
billederesultat for råstegte gulerødder med spidskål
Råstegte gulerødder med spidskål→ Se opskriften
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes
Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift→ Se opskriften
pasta med adamamebønner
Pasta med edamamebønner - pastaret med sojabønner→ Se opskriften
billederesultat for nem kylling
Nem kylling med tomater og marinade på 20 minutter→ Se opskriften
Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
spinatsalat med edamamebønner
Spinatsalat med edamamebønner→ Se opskriften
boller med havreklid
Boller med havreklid - langtidshævede og sprøde brød→ Se opskriften
Billede med ingefær.
Ingefær - fakta og de gode opskrifter med den sunde rod→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her