Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Timian (fakta og opskrifter med urten med de mange egenskaber)

Timian (fakta og opskrifter med urten med de mange egenskaber)

Billede med timian.
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMS
Opdateret: 5. august 2025 - Udgivet: 18. april 2025
Oversigt over indhold
  • Timian er en krydderurt, der anvendes i et utal af retter. Her får du masser af opskrifter med timian, der bruges i gryderetter og mange andre retter.
  • Forskel på frisk og tørret timian
  • Anvendelse
  • Timian og sundhed
  • Timian mod hoste
  • Opskrifter med timian
  • Smørstegte jordskokker med timian
  • Oksekødsruller
  • Pommes Anna kartofler
  • Ovnbagt knoldselleri
  • Timiankartofler
  • Langtidsstegt kalveculotte med hvidløg og timian
  • Bagte skalotteløg - opskrift med timian og balsamico
  • Hasselback gulerødder
  • Kartoffeltårn
  • Timiansmør med basilikum og citronsaft - smør til bøf
  • Hvad er timian?
  • Næringsindhold og sundhed
  • Brug i madlavning
  • Tilberedningstips
  • Sjove facts
  • Timian-sorter
  • Kommentarer

Timian er en krydderurt, der anvendes i et utal af retter. Her får du masser af opskrifter med timian, der bruges i gryderetter og mange andre retter.

Timian har været brugt i mere end 7.000 år, så det er en ældre herre, denne krydderurt.

Historikere ved, at urten blev brugt som krydderi og lægeplante i Persien så langt tilbage som 5.000 før vores tidsregning.

I mange kulturer har en kvist timian også betydet held, for eksempel på korstogene i middelalderen og i oldtidens Grækenland, hvor man ofrede kviste til kærlighedsgudinden Afrodite.

Der findes mere end 300 arter, mange af dem er hårdføre, så de kan vokse selv på tør klippegrund. Ja, og så kan vi også dyrke planten i vores egne haver.

Forskel på frisk og tørret timian

Generelt har timianen en aromatisk, krydret og lidt citrusagtig smag, men da der findes så mange arter, er der selvfølgelig smagsforskelle.

Den kan købes både som frisk krydderurt og tørret krydderi. Det er smart at have et glas timian stående på krydderihylden, men du skal huske, at den tørrede afgiver meget mere smag end den friske.

Da det er en urt med masser af smag, skal du passe på ikke at overdosere, da den kan dominere retten og tage smagen fra andre krydderier og ingredienser.

Brug kun bladene fra et par kviste til en gryderet eller en suppe og smag til hen ad vejen, så du ikke får for skarp en smag.

Men et fad ovnstegte kartofler med timian og jomfruolivenolie er for eksempel helt perfekt, da kartofler ikke har meget smag i sig selv. Som eks. min opskrift på timiankartofler.

Anvendelse

I Grækenland, Frankrig og Italien bruger de ofte denne urt til kødretter og fisk. Herhjemme har vi traditionelt brugt timian i retter som gule ærter, suppe som del af en suppevisk, gryderetter og hjemmelavet medisterpølse.

Især er timiansmagen fremragende til kylling, svinekød og lam, men også som aromatisk smagsgiver til vegetarretter.

Prøv for eksempel bruschetta med svampe og timian eller ovnbagt knoldselleri.

Krydderiet - eller krydderurten - spiller godt sammen med andre urter som rosmarin, oregano og basilikum. Mindre godt med for eksempel karry og paprika.

Timian og sundhed

Den friske timian indeholder både A-vitamin, C-vitamin, kalium, og jern samt æteriske olier, thymol og flavonoider.

Udover at kunne bruges i madlavningen, er der også mange, der hævder, at den har en positiv effekt på vores helbred.

Gennem tusinder af år har den været brugt til at bekæmpe og forebygge diverse lidelser, for eksempel hævdes den at have bakteriedræbende virkning.

Mange sværger også til timianolie, når de har menstruationssmerter og fordøjelsesbesvær.

Timian mod hoste

De æteriske olier i timian kan virke slimløsende, når du er forkølet og har hoste.

Kog et bundt i vand, når vandet ikke længere er spilkogende, tager du et håndklæde over hovedet, bøjer dig over skålen og indånder dampen.

Håndklædet skal dække skålen, så du får fuld udbytte af dampen. Du kan også lave din egen timiante ved at koge en liter vand og fire-fem kviste.

Pres lidt citronsaft i teen, og når den har trukket, tilsætter du honning.

Opskrifter med timian

Her får du 10 lækre opskrifter med timian:

Smørstegte jordskokker med timian

4.8 fra 4 stemmer
Smørstegte jordskokker på panden er virkelig lækkert og nemt tilbehør. Jordskokkerne steges møre i smør med timian og lidt citronsaft.
Gå til opskrift
Smørstegte jordskokker er gode at servere til blandt andet bøffer og andet oksekød. Jordskokkerne pandesteges i smør med timian og lidt citronsaft. Foto: Madensverden.dk.

Oksekødsruller

5 fra 7 stemmer
Her får du en fantastisk opskrift på oksekødsruller med bresaola og timian. Okserullerne tilberedes i en lækker sauce. God som gæstemad.
Gå til opskrift
billederesultat for oksekødsruller

Pommes Anna kartofler

4.8 fra 87 stemmer
Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Gå til opskrift
billede med pommes anna

Ovnbagt knoldselleri

4.9 fra 40 stemmer
Sådan laver du ovnbagt knoldselleri, der kan bruges som tilbehør i stedet for kartofler. Sellerien bages med timian, og bliver mør som smør.
Gå til opskrift
billederesultat for ovnbagt knoldselleri

Timiankartofler

4.8 fra 123 stemmer
Sådan laver du timiankartofler i ovnen. Du bruger små kartofler, der bages i ovnen med olie og timian, og så har du lækkert tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for timiankartofler

Langtidsstegt kalveculotte med hvidløg og timian

4.7 fra 46 stemmer
Nem opskrift på langtidsstegt kalveculotte, der steges i 5 timer. Kalveculotten smøres med hvidløg og timian, og skyen koges til en god sovs.
Gå til opskrift
billederesultat for langtidsstegt kalveculotte

Bagte skalotteløg - opskrift med timian og balsamico

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på bagte skalotteløg i ovn. Skalotteløgene vendes med olie, balsamico og timian, inden de bages i ovnen. Lækre som tilbehør.
Gå til opskrift
billede med bagte skalotteløg i fad

Hasselback gulerødder

4.9 fra 13 stemmer
Lækre hasselback gulerødder, hvor gulerødder skæres i skiver som med de kendte hasselback kartofler. Bages derefter i ovnen med timian.
Gå til opskrift
Billed resultat for hasselback gulerødder

Kartoffeltårn

4.8 fra 21 stemmer
Med denne opskrift kan du nemt lave et super flot kartoffeltårn, der samles med brunet smør og timian. Smukt tilbehør til bøf eller oksesteg.
Gå til opskrift
billederesultat for kartoffeltårn

Timiansmør med basilikum og citronsaft - smør til bøf

5 fra 1 stemme
Se hvordan du nemt og hurtigt laver timiansmør med basilikum, der er en kryddersmør, som passer perfekt til stegte og grillede bøffer.
Gå til opskrift
timiansmør med basilikum

Hvad er timian?

  • Timian (latinsk navn: Thymus vulgaris) er en lavtvoksende, aromatisk urt, der stammer fra Middelhavsregionen.
  • Den bruges både frisk og tørret og har en krydret, let bitter og varm smag med noter af citron og fyr.
  • Timian er en flerårig plante, der trives godt i haver og altankasser - især på solrige steder.

Næringsindhold og sundhed

  • Rig på antioxidanter, C-vitamin, A-vitamin, jern og mangan
  • Indeholder thymol, en naturlig olie med antibakterielle egenskaber
  • I folkemedicin bruges timian mod hoste, fordøjelsesbesvær og betændelsestilstande
  • Timian-te er populær som halsberoligende urtete

Brug i madlavning

  • Timian passer godt til langtidsstegte retter, gryderetter, fjerkræ, lam, rodfrugter, svampe og æg
  • Kan indgå i bouquet garni - en klassisk fransk urtekombination til supper og saucer
  • Bruges i både salte og søde retter (fx citron-timian shortbread eller honning-timian glasur)
  • Tørret timian har en kraftigere smag og holder sig længe i krydderiskabet
  • Frisk timian giver et mere grønt, citruspræget pift og bør tilføjes sidst i tilberedningen for at bevare smagen

Tilberedningstips

  • Hele stilke kan simre med i saucer og gryderetter og fiskes op igen før servering
  • Bladene kan nemt ribbes af ved at holde i toppen og trække modsat stilken
  • Prøv at lade smør smelte sammen med timian og hvidløg - fantastisk til steaks, svampe eller kartofler

Sjove facts

  • I oldtidens Grækenland blev timian brugt i templer som røgelse og symbol på mod
  • I Middelalderen troede man, at timian kunne jage mareridt væk, hvis man lagde det under puden
  • Navnet "timian" kommer af det græske ord thymos, som betyder mod eller livskraft

Timian-sorter

  • Have-timian: Den mest almindelige - stærk smag og god til mad
  • Citrontimian: Mildere med frisk citrusduft - perfekt til fisk og te
  • Vild timian (krybende timian): Lavtvoksende, også flot i stenbede og som prydplante
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.