Timian er en krydderurt, der anvendes i et utal af retter. Her fรฅr du masser af opskrifter med timian, der bruges i gryderetter og mange andre retter.
Timian har vรฆret brugt i mere end 7.000 รฅr, sรฅ det er en รฆldre herre, denne krydderurt.
Historikere ved, at urten blev brugt som krydderi og lรฆgeplante i Persien sรฅ langt tilbage som 5.000 fรธr vores tidsregning.
I mange kulturer har en kvist timian ogsรฅ betydet held, for eksempel pรฅ korstogene i middelalderen og i oldtidens Grรฆkenland, hvor man ofrede kviste til kรฆrlighedsgudinden Afrodite.
Der findes mere end 300 arter, mange af dem er hรฅrdfรธre, sรฅ de kan vokse selv pรฅ tรธr klippegrund. Ja, og sรฅ kan vi ogsรฅ dyrke planten i vores egne haver.
Forskel pรฅ frisk og tรธrret timian
Generelt har timianen en aromatisk, krydret og lidt citrusagtig smag, men da der findes sรฅ mange arter, er der selvfรธlgelig smagsforskelle.
Den kan kรธbes bรฅde som frisk krydderurt og tรธrret krydderi. Det er smart at have et glas timian stรฅende pรฅ krydderihylden, men du skal huske, at den tรธrrede afgiver meget mere smag end den friske.
Da det er en urt med masser af smag, skal du passe pรฅ ikke at overdosere, da den kan dominere retten og tage smagen fra andre krydderier og ingredienser.
Brug kun bladene fra et par kviste til en gryderet eller en suppe og smag til hen ad vejen, sรฅ du ikke fรฅr for skarp en smag.
Men et fad ovnstegte kartofler med timian og jomfruolivenolie er for eksempel helt perfekt, da kartofler ikke har meget smag i sig selv. Som eks. min opskrift pรฅย timiankartofler.
Anvendelse
I Grรฆkenland, Frankrig og Italien bruger de ofte denne urt til kรธdretter og fisk. Herhjemme har vi traditionelt brugt timian i retter somย gule รฆrter,ย suppeย som del af en suppevisk, gryderetter og hjemmelavetย medisterpรธlse.
Isรฆr er timiansmagen fremragende tilย kylling,ย svinekรธdย og lam, men ogsรฅ som aromatisk smagsgiver til vegetarretter.
Prรธv for eksempelย bruschetta med svampeย og timian ellerย ovnbagt knoldselleri.
Krydderiet - eller krydderurten - spiller godt sammen med andre urter somย rosmarin,ย oreganoย ogย basilikum.ย Mindre godt med for eksempel karry og paprika.
Timian og sundhed
Den friske timian indeholder bรฅde A-vitamin, C-vitamin, kalium, og jern samt รฆteriske olier, thymol og flavonoider.
Udover at kunne bruges i madlavningen, er der ogsรฅ mange, der hรฆvder, at den har en positiv effekt pรฅ vores helbred.
Gennem tusinder af รฅr har den vรฆret brugt til at bekรฆmpe og forebygge diverse lidelser, for eksempel hรฆvdes den at have bakteriedrรฆbende virkning.
Mange svรฆrger ogsรฅ til timianolie, nรฅr de har menstruationssmerter og fordรธjelsesbesvรฆr.
Timian mod hoste
De รฆteriske olier i timian kan virke slimlรธsende, nรฅr du er forkรธlet og har hoste.
Kog et bundt i vand, nรฅr vandet ikke lรฆngere er spilkogende, tager du et hรฅndklรฆde over hovedet, bรธjer dig over skรฅlen og indรฅnder dampen.
Hรฅndklรฆdet skal dรฆkke skรฅlen, sรฅ du fรฅr fuld udbytte af dampen. Du kan ogsรฅ lave din egen timiante ved at koge en liter vand og fire-fem kviste.
Pres lidt citronsaft i teen, og nรฅr den har trukket, tilsรฆtter du honning.
Opskrifter med timian
Her fรฅr du 10 lรฆkre opskrifter med timian:
Smรธrstegte jordskokker med timian
Oksekรธdsruller
Pommes Anna kartofler
Ovnbagt knoldselleri
Timiankartofler
Langtidsstegt kalveculotte med hvidlรธg og timian
Bagte skalottelรธg - opskrift med timian og balsamico
Hasselback gulerรธdder
Kartoffeltรฅrn
Timiansmรธr med basilikum og citronsaft - smรธr til bรธf
Hvad er timian?
- Timian (latinsk navn: Thymus vulgaris) er en lavtvoksende, aromatisk urt, der stammer fra Middelhavsregionen.
- Den bruges bรฅde frisk og tรธrret og har en krydret, let bitter og varm smag med noter af citron og fyr.
- Timian er en flerรฅrig plante, der trives godt i haver og altankasser โ isรฆr pรฅ solrige steder.
Nรฆringsindhold og sundhed
- Rig pรฅ antioxidanter, C-vitamin, A-vitamin, jern og mangan
- Indeholder thymol, en naturlig olie med antibakterielle egenskaber
- I folkemedicin bruges timian mod hoste, fordรธjelsesbesvรฆr og betรฆndelsestilstande
- Timian-te er populรฆr som halsberoligende urtete
Brug i madlavning
- Timian passer godt til langtidsstegte retter, gryderetter, fjerkrรฆ, lam, rodfrugter, svampe og รฆg
- Kan indgรฅ i bouquet garni โ en klassisk fransk urtekombination til supper og saucer
- Bruges i bรฅde salte og sรธde retter (fx citron-timian shortbread eller honning-timian glasur)
- Tรธrret timian har en kraftigere smag og holder sig lรฆnge i krydderiskabet
- Frisk timian giver et mere grรธnt, citrusprรฆget pift og bรธr tilfรธjes sidst i tilberedningen for at bevare smagen
Tilberedningstips
- Hele stilke kan simre med i saucer og gryderetter og fiskes op igen fรธr servering
- Bladene kan nemt ribbes af ved at holde i toppen og trรฆkke modsat stilken
- Prรธv at lade smรธr smelte sammen med timian og hvidlรธg โ fantastisk til steaks, svampe eller kartofler
Sjove facts
- I oldtidens Grรฆkenland blev timian brugt i templer som rรธgelse og symbol pรฅ mod
- I Middelalderen troede man, at timian kunne jage mareridt vรฆk, hvis man lagde det under puden
- Navnet โtimianโ kommer af det grรฆske ord thymos, som betyder mod eller livskraft
Timian-sorter
- Have-timian: Den mest almindelige โ stรฆrk smag og god til mad
- Citrontimian: Mildere med frisk citrusduft โ perfekt til fisk og te
- Vild timian (krybende timian): Lavtvoksende, ogsรฅ flot i stenbede og som prydplante
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments