Tempeh er et planteprodukt, der laves af fermenterede sojabønner. Det kan både grilles, steges og koges og har mere smag end tofu.
Er du også stødt på tempeh i supermarkets køledisk og undret dig over, hvad det er?
Det stammer fra Indonesien og er en ny form for planteprotein i Danmark, der fungerer godt som et alternativ til kød.
Lige som tofu, består det af sojabønner. Men hvor tofu laves af væsken fra de friske sojabønner, så laves tempeh af hele bønner, der fermenteres.
Umami smag
Fermenteringen er en gæringsproces, der både giver smag og konsistens.
Tempeh har mere smag end tofu og særligt en kraftigere smag af umami. Det har desuden en mere fast tekstur, så det nemt kan skæres i eksempelvis skiver.
Hvordan anvendes tempeh?
Den faste konsistens gør, at det nemt kan skæres i skiver eller tern, rives eller strimles.
Samtidig er det godt at marinere eller krydre og kan tilberedes på mange forskellige måder.
Det kan både koges, friteres, dampes, steges eller grilles og kan også sagtens bruges i salater eller wokretter.
God kilde til protein
Tempeh har et højt indhold af protein og er derfor et godt alternativ til kød.
Typisk ligger proteinindholdet omkring 14-18 gram per 100 gram.
Samtidig indeholder det også sunde og mættende kostfibre. Indholdet kan variere, men ligger typisk mellem 6-8 gram per 100 gram.
Dansk tæmpeh
Den danske virksomheder Foodture laver en dansk version kaldet tæmpeh.
I stedet for sojabønner produceres den af danske råvarer som ærter og bælgfrugter. Ærter og eksempelvis lupinbønner fermenteres ved samme fremgangsmåde som den oprindelige tempeh.
Den danske tæmpeh kan for eksempel købes hos Irma.
Kilder: Samvirke, taempeh.dk, vitakost.
Se også disse lækre opskrifter og artikler med mere viden om mad:
Del dine ideer og tanker med os andre her: