Ærter stammer oprindeligt fra Asien, men er i dag en af de mest populære afgrøder i de danske haver. Her kan du læse meget mere om ærterne og hvad de indeholder.
Dette er en artikel om ærter og blandt andet hvor ærterne kommer fra og deres næringsindhold. Jeg håber artiklen gør dig lidt klogere på ærterne, og du er velkommen til at give den en vurdering fra 1-5 stjerner. I kommentarfeltet kan du også dele din bedste opskrift eller tips med ærterne. På forhånd tak.
Ærter er en af de afgrøder, der har en hel del år på bagen. De har nemlig været dyrket i titusinder af år, og oprindeligt stammer de fra Asien og Mellemøsten.
Men allerede omkring 1600-tallet blev de grønne ærter også dyrket herhjemme i Danmark.
Ærterne er taknemmelige, og er derfor nemme at dyrke i køkkenhaven.
Så har du mulighed for det, kan du så ærterne omkring april måned, og så kan du allerede høste dem i juni eller juli måned.
Ærteplanterne kan blive ret høje, alt afhængig af sorten, men du kan godt forvente at de bliver op mod to meter høje. Så plant dem gerne op ad noget, som eksempelvis et stakit eller et hegn.
Sæsonen for ærterne i Danmark er fra omkring juni til september måned, dog kan vi købe friske importerede ærter allerede fra omkring april måned, hvor de kommer til os fra udlandet.
Udover de almindelige grønne ærter, findes der også sukkerærter og slikærter.
Frosne ærter er også sunde
Foruden de friske ærter, har vi desuden altid mulighed for at købe ærterne på frost året rundt. Og det er faktisk også en god idé.
Ærterne på frost fås i forskellige varianter som eksempelvis fine, meget fine, ekstra fine, mellemfine og søde. Det afhænger af sortering og kvalitet på ærterne.
Ærter på frost bliver blancheret inden pakning, hvilket vil sige at de har fået et hurtigt og kort opkog. Dette gør blandt andet at vitaminindholdet bevares, og derfor er ærterne fra fryseren stadig meget sunde at spise.
Du kan bruge ærterne til næsten alt, og til stort set alle fisk, kød og grøntsagsretter. Desuden kan de bruges kolde i salater, eller bare som en lækker snack om sommeren.
Så sunde er ærter
Ærterne er fuld af sunde og vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
De indeholder blandt andet K-vitamin, som spiller en vigtig rolle for dine knogler.
Ærterne har et højt fiberindhold der er med til at styrke din fordøjelse og modvirker forstoppelse.
C-vitamin er også at finde i ærterne, og C-vitamin styrker blandt andet dit immunforsvar.
Ærterne indeholder ligeledes et stof der hedder niacin, der er med til at sænke det dårlige kolesterol i blodet.
Og, sidst men ikke mindst, så er ærternes høje fiber og proteinindhold med til at regulere dit blodsukker.
Så der er masser af gode grunde til at spise masser af dem, og gerne året rundt.
Næringsindhold i ærter
Mængde per 100 gram
Kalorier 70
Kulhydrat 12,9 gram
Kostfibre 5,9 gram
Protein 6 gram
Fedt 0,7 gram
Populære opskrifter med ærter
Sådan undgår du at ærterne rynker
Din vurdering
-
Ærter
Stem her
( stemme)
Niels Jürgensen
Godaw Holger - det ville være rart at vide, hvad din uddannelsesmæssige baggrund er for at rådgive os andre om ernæring ...
Holger Rørby Madsen
Hej Niels
Udover min viden fra udvikling af flere tusinde opskrifter, så er jeg journalist, og dermed ret god til at finde de rigtige informationer frem til dig. Derudover trækker Madens Verden fra data på bla. en stor fødevaredatabank, som indgår i opskrifter og vidensartikler på siden.
Alt det bedste
Holger