Spis løs af de frosne grøntsager - der er nemlig ikke stor forskel på mængden af vitaminer og mineraler i frisk versus frossen frugt og grønt.
Frosne grøntsager kan være en nem løsning til det grønne indslag i aftensmaden på en travl hverdag.
’Spis frugt og mange grøntsager’ - sådan lyder et af kostrådene. Frugt og grønt bidrager nemlig med vigtige vitaminer og mineraler, som du skal bruge for at holde kroppen sund.
Men skal det være frisk frugt og grønt, eller er det lige så sundt at spise frosne grøntsager og frossen frugt? Det ser vi nærmere på her.
Fra jord til bord
Det er nærliggende at tænke, at frisk frugt og grønt er sundere og indeholder flere næringsstoffer end frossen frugt og frosne grøntsager, da de er uforarbejdede. Men sådan er det ikke nødvendigvis.
Store mængder af den frugt og grønt vi spiser i dag kommer fra udlandet og undergår lang transporttid, før det når de danske forbrugere.
Man bliver derfor nødt til at høste det, før det er modent, og dermed inden både smag og næringsstoffer når sit fulde potentiale.
Samtidig nedbrydes en del af vitaminerne i de friske frugter og grøntsager under transport og opbevaring, og det kan være nødvendigt at bruge kemikalier for at konservere det.
Omvendt bliver frugt og grønt, der skal fryses, først høstet når det er modent. Umiddelbart efter høst bliver det pakket og frosset, så behandlingstiden kan klares på et par timer og uden brug af kemikalier.
Ikke stor forskel på frisk eller frost
Undersøgelser af mængden af vitaminer og mineraler i friske versus frosne grøntsager og frugter viser, at der ikke umiddelbart er stor forskel.
Frost kan være et lige så godt alternativ til frisk – i nogle tilfælde kan frossen frugt og grønt faktisk indeholde flere vitaminer end friske.
Står du i supermarkedet og skal vælge, skal du altså ikke bekymre dig om, hvad der er sundest men vælge det, du foretrækker. Eksempelvis hvis du laver laks med frosne grøntsager.
Husk at være opmærksom på, at særligt udenlandske, frosne bær kan indeholde virus som leverbetændelse eller norovirus, så for at undgå smitte, bør du koge frosne bær.
Det samme gælder ikke for frosne grøntsager.
Spis dansk frugt og grønt i sæson
Bedst er dog at spise lokal dansk frugt og grønt, når det er i sæson. Og allerhelst økologisk. Her får du mest smag, flest vitaminer og mineraler og færrest pesticidrester samtidig med, at du sparer miljøet for sprøjtegifte og lange fødevaretransporter.
Er det ikke muligt, så er der intet i vejen for, at du spiser frosne grøntsager og frugt fra frost.
Har du frisk frugt eller grønt i køleskabet, som du ikke skal bruge inden for de næste par dage, så overvej om det med fordel kan nedfryses.
På denne måde ligger det ikke og mister næringsstoffer, og du giver din mad en længere levetid og undgår måske madspild.
Ved at spise både friske og frosne grøntsager og frugter kan du få større variation i måltiderne til gavn for både smag og sundhed.
Else Bøgelund
Spændende, god og nyttig information.
Information på et tilgængeligt og let forståeligt niveau omkring hvorfor "tingene er, som de er".
Vil glæde mig til at læse mere om de nyeste forskningsresultater.
De bedste hilsner Else B.