Stenbiderrogn kaldes ogsรฅ for dansk caviar. Lรฆs om sรฆsonen, hvordan du renser og serverer dem, se opskrifter og find ud af, hvor sunde de er.
Stenbiderrogn har den smukkeste koralfarve. Nรฅr de er i sรฆson, stรฅr folk i kรธ foran fiskehandlerne landet over for at fรฅ fat i de friske, glinsende rogn.
Og de skal helst vรฆre i sรฆson for at fรฅ den helt rigtige glรธd og konsistens.
Det betyder, at vi skal have fat i dem fra slutningen af januar til midt april, hvor stenbiderhunnerne svรธmmer til de danske farvande for at gyde i lavere vand.
En hun kan gyde 200.000 รฆg i lรธbet af et par uger - og det er de รฆg, vi sรฅ gerne vil have fat i, fรธr hun gyder.
Nรฅr fรธrst hunnen har gydet, passer hannen pรฅ rognene, indtil de udklรฆkkes ca. to mรฅneder efter.
Forklaring pรฅ fiskens navn
Det latinske navn er Cyclopterus lumpus. Og der er en forklaring pรฅ det mรฆrkelige danske navn, stenbider.
Pรฅ trods af at stenbideren er en fisk, er den ikke en sรฆrlig god svรธmmer, men den kan til gengรฆld suge sig godt fast.
Det gรธr den pรฅ havbundens sten. Blot er det en samling sugekopper pรฅ undersiden af kroppen, som suger, og altsรฅ ikke tรฆnderne der bider sig fast.
Sรฅdan renser du stenbiderrogn
Du kan godt kรธbe rensede rogn, men hvis du vil have friske, flotte rogn, kรธber du dem i hinder og renser dem derhjemme.
Fรธrst fjerner du de store hinder, hvorefter du lรฆgger resten af rognen i en stor skรฅl med iskoldt vand.
Nu skal du piske i rognen, for sรฅ sรฆtter hinderne sig fast i dit piskeris, og du kan trรฆkke dem af.
Si sรฅ rognene, lad dem ligge i sien, sรฅ de kan dryppe af. Kom dem i en ren skรฅl, vend med salt og sรฆt dem i kรธleskabet et par timer. Nu er dine stenbiderrogn endelig klar til at blive spist.
Opskrifter med Danmarks caviar
Den รฆgte caviar, nemlig stรธrens rogn, spises traditionelt pรฅ blinis med creme fraiche.
Denne russiske anretning har mange taget til sig og fordansket den, sรฅ vi bruger stenbiderrogn pรฅ samme mรฅde. En delikatesse pรฅ et veldรฆkket forรฅrsbord.
Men stenbiderrogn kan ogsรฅ serveres i smรฅ skรฅle med syrnet flรธde og hakket rรธdlรธg til ristet brรธd. Eller de kan bruges til et stjerneskud eller som pynt pรฅ en rejemad.
Beregn ca. 75 gram pr. person, hvis du serverer rogn som forret pรฅ blinis eller ristet brรธd.
Ernรฆring og sundhed
Ligesom de fleste andre rogn indeholder stenbiderrogn de sunde Omega 3-fedtsyrer.
Derudover er de rige pรฅ vitaminer, blandt andet vitamin A og D, samt mineraler som jod, fosfor og selen.
Der er ikke mange kalorier i disse rogn, blot 106 kalorier pr. 100 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Rognene kan holde sig et dรธgn i kรธleskabet men op til fem dage i en temperatur mellem nul og to grader.
Du kan fryse dem ned, her vil de holde sig fra tre til seks mรฅneder. Husk at rense dem, fรธr du fryser dem ned.
Se mere indhold her:
Kilder: Miljรธstyrelsen, Royalgreenland.com, fooddata.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments