• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Aftensmad โ€บ Stenbiderrogn - fakta om de danske caviar

Stenbiderrogn - fakta om de danske caviar

Stenbiderrogn
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 10. juni 2021 - Udgivet: 10. juni 2021

Stenbiderrogn kaldes ogsรฅ for dansk caviar. Lรฆs om sรฆsonen, hvordan du renser og serverer dem, se opskrifter og find ud af, hvor sunde de er.

Stenbiderrogn har den smukkeste koralfarve. Nรฅr de er i sรฆson, stรฅr folk i kรธ foran fiskehandlerne landet over for at fรฅ fat i de friske, glinsende rogn.

Og de skal helst vรฆre i sรฆson for at fรฅ den helt rigtige glรธd og konsistens.

Det betyder, at vi skal have fat i dem fra slutningen af januar til midt april, hvor stenbiderhunnerne svรธmmer til de danske farvande for at gyde i lavere vand.

En hun kan gyde 200.000 รฆg i lรธbet af et par uger - og det er de รฆg, vi sรฅ gerne vil have fat i, fรธr hun gyder.

Nรฅr fรธrst hunnen har gydet, passer hannen pรฅ rognene, indtil de udklรฆkkes ca. to mรฅneder efter.

Forklaring pรฅ fiskens navn

Det latinske navn er Cyclopterus lumpus. Og der er en forklaring pรฅ det mรฆrkelige danske navn, stenbider.

Pรฅ trods af at stenbideren er en fisk, er den ikke en sรฆrlig god svรธmmer, men den kan til gengรฆld suge sig godt fast.

Det gรธr den pรฅ havbundens sten. Blot er det en samling sugekopper pรฅ undersiden af kroppen, som suger, og altsรฅ ikke tรฆnderne der bider sig fast.

Sรฅdan renser du stenbiderrogn

Du kan godt kรธbe rensede rogn, men hvis du vil have friske, flotte rogn, kรธber du dem i hinder og renser dem derhjemme.

Fรธrst fjerner du de store hinder, hvorefter du lรฆgger resten af rognen i en stor skรฅl med iskoldt vand.

Nu skal du piske i rognen, for sรฅ sรฆtter hinderne sig fast i dit piskeris, og du kan trรฆkke dem af.

Si sรฅ rognene, lad dem ligge i sien, sรฅ de kan dryppe af. Kom dem i en ren skรฅl, vend med salt og sรฆt dem i kรธleskabet et par timer. Nu er dine stenbiderrogn endelig klar til at blive spist.

Opskrifter med Danmarks caviar

Den รฆgte caviar, nemlig stรธrens rogn, spises traditionelt pรฅ blinis med creme fraiche.

Denne russiske anretning har mange taget til sig og fordansket den, sรฅ vi bruger stenbiderrogn pรฅ samme mรฅde. En delikatesse pรฅ et veldรฆkket forรฅrsbord.

Men stenbiderrogn kan ogsรฅ serveres i smรฅ skรฅle med syrnet flรธde og hakket rรธdlรธg til ristet brรธd. Eller de kan bruges til et stjerneskud eller som pynt pรฅ en rejemad.

Beregn ca. 75 gram pr. person, hvis du serverer rogn som forret pรฅ blinis eller ristet brรธd.

Ernรฆring og sundhed

Ligesom de fleste andre rogn indeholder stenbiderrogn de sunde Omega 3-fedtsyrer.

Derudover er de rige pรฅ vitaminer, blandt andet vitamin A og D, samt mineraler som jod, fosfor og selen.

Der er ikke mange kalorier i disse rogn, blot 106 kalorier pr. 100 gram.

Opbevaring og holdbarhed

Rognene kan holde sig et dรธgn i kรธleskabet men op til fem dage i en temperatur mellem nul og to grader.

Du kan fryse dem ned, her vil de holde sig fra tre til seks mรฅneder. Husk at rense dem, fรธr du fryser dem ned.

Se mere indhold her:

  • Fisk i februar: Sรฆson for stenbiderrogn og meget mere
  • Kaviar eller caviar - hvad er det, og hvad er forskellen?
  • Stjerneskud - luksus opskrift med stegt og dampet fisk
  • Torskerogn pรฅ dรฅse - hvor sundt er det egentlig?
  • Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til

Kilder: Miljรธstyrelsen, Royalgreenland.com, fooddata.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og sรฅ er hun en รฆgte madnรธrd, som elsker at eksperimentere i kรธkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grรธntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosรฉ

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder pรฅ dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med รฆrter og grรธnne asparges.

Stegt fennikel med รฆrter og grรธnne asparges

Forsiden lige nu

Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter pรฅ retter med under 500 kalorierโ†’ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder pรฅ dejlig aftensmad til hele ugenโ†’ Se opskriften
Billede resultat for tilbehรธr til aftensmad
12 opskrifter pรฅ tilbehรธr til aftensmadโ†’ Se opskriften
wok med edamamebรธnner og kylling
Wok med edamamebรธnner og kyllingโ†’ Se opskriften
billederesultat for havregrรธdsboller
Opskrift pรฅ lรฆkre havregrรธdsbollerโ†’ Se opskriften
Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her fรฅr du 9 lรฆkre retterโ†’ Se opskriften
billede med frugttรฆrte
Frugttรฆrte med kransekage og flรธdecremeโ†’ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosรฉโ†’ Se opskriften
billede med hindbรฆrsnittetรฆrte
Hindbรฆrsnittetรฆrte med mazarin og lรฆkkert fyldโ†’ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift pรฅ chokoladedrรธmmekageโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her