Kaviar skrives med k, og det er nok den, de fleste af os er vant til. Men de รฆgte, eksklusive rogn staves med c. Her er alt, du skal vide.
Kaviar er, hvad vi har. Eller er det nu det? For langt det meste vi kalder kaviar, er ikke de rogn, som officielt har betegnelsen. Forskellen ligger i stavemรฅden: Om ordet begynder med et K eller et C.
Vi begynder med rognenes gyldne รฆg: caviar. Disse rogn mรฅ kun kaldes caviar, hvis de stammer fra stรธrfamilien.
Denne fiskeart tรฆller 24 forskellige slags og levede oprindeligt i Det Kaspiske Hav og i Sortehavet.
Men som caviar blev mere populรฆrt, blev der dyrket rovfiskeri, og lande som Kina og Saudi-Arabien begyndte at oprette fiskefarme, sรฅ de selv kunne dyrke og hรธste de gyldne รฆg.
I dag bliver stรธren hovedsageligt opdrรฆttet i kar pรฅ farme, vi har sรฅgar en i Danmark.
Sรฅdan produceres caviar
Nรฅr hunstรธren er med rogn, i alderen mellem syv til ti รฅr, slagtes fisken og รฆggestokkene tages forsigtigt ud.
Herefter skilles rognen fra รฆggestokkene ved at mose dem let mod en si, sรฅ man til sidst stรฅr med รฆggene tilbage. De skylles grundigt i koldt vand, saltes i 10 minutter til et par timer.
Sรฅ skylles de igen, tรธrres og hรฅndpakkes i smรฅ dรฅser. Nu lagres de i tre mรฅneder fรธr salg.
De allerfineste caviar er Belugakaviar. Nogle er smukke og sorte som kul, andre sรธlvgrรฅ. Dyrest og mest eksklusivt i fรธlge Guinness World Records er Almas fra en iransk albinostรธr, hvis rogn er gyldne.
Hvordan spiser man kaviar og caviar?
Smagen er sรฅ fin og intens, at man ikke skal spise รฆgte kaviar med noget som helst andet. En lille nyรฅbnet dรฅse - eller et glas - en caviar-ske helst lavet af horn, og sรฅ skal rognen nydes i sin rene form.
Hvorfor horn? Fordi det materiale er helt neutralt. Bruger du for eksempel en sรธlvske, risikerer du at fรฅ metalsmag med rognen.
Sรฅ traditionelt er en ske lavet af horn fra dyr den foretrukne ske. Et glas champagne passer perfekt til de fineste kaviar, da champagne indeholder umamismag lige som kaviaren.
Mindre kan nu ogsรฅ gรธre det, og da vi kan fรฅ kaviar selv fra danske fisk, kan vi spise den pรฅ et utal af mรฅder.
Nรฅr kaviar staves med et K
Vi spiser rogn fra utallige forskellige fisk. Tรฆnk for eksempel pรฅ torskerogn, laksekaviar, รธrred- og stenbiderrogn.
De fleste fiske-elskere i Danmark glรฆder sig til, at det er sรฆson for stenbiderrogn herhjemme. Rognen har en smuk ferskenfarve, og smager salt og skรธnt.
Den er fremragende pรฅ blinis med creme fraiche, men ogsรฅ pรฅ et stjerneskud som her:
Stjerneskud - nem og lรฆkker opskrift
De smรฅ glas med sort kaviar vi kรธber til 15-20 kr. herhjemme og bruger som pynt til for eksempel rejecocktails, er i virkeligheden stenbiderrogn, der er farvet sorte.
Kilder: Attilus Kaviar, Coop.dk, IFT.org.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments