Kantareller har en særlig smag, som gør dem velegnet til sauce og gryderetter. Her kan du læse om de delikate svampe og deres anvendelsesmuligheder.
Kantareller er en af fineste spiselige svampe, vi har i Danmark. Rå smager de ikke godt, men i gryderetter og sauce giver de et ordentligt spark til smagen.
Og så har kantereller en dejlig fast konsistens - med andre ord: Den er ikke svampet.
Vi kan både købe friske og købe tørrede kantareller, som skal opblødes i vand, før de bruges.
Sæson for kantarel
Men da kantarellerne vokser herhjemme, kan man også gå på svampejagt i de danske skove, hvor man finder dem fra juni helt frem til november.
I august er der dog allerbedst mulighed for at finde dem.
Se flere opskrifter med kantareller
Sådan gror kantareller
De kantareller, vi bruger i madlavningen, hedder almindelig kantarel (botanisk navn: Cantharellus cibarius).
De bliver dannet ved træernes rødder, ege-, bøge-, fyrre- og birketræer, hvor de indgår en praktisk symbiose med rødderne.
Kantarellerne får nemlig vigtige næringsstoffer fra træerne, og de sørger så for, at træet får vand.
I modsætning til mange andre svampe, som er synlige, skal man kigge en ekstra gang for at finde kantareller, da de vokser ved trærødderne og sagten skan gemme sig under blade og grene i skovbunden.
Her vil du typisk kunne finde dem: Nordsjælland, Nordvestsjælland, Bornholm, Nordjylland og Vestjylland.
Sådan renser du svampene
Da de orangegule kantareller er svampe, som suger vand til sig, er det bedst blot at børste dem rene.
Er de for snavsede til, at du kan få jorden af, mår de en hurtig tur under vandhanen - jo kortere tid, desto bedre.
Opskrifter med kantareller
En sauce med kantareller er en himmerigsmundfuld, hvis den laves rigtigt.
Her er en super opskrift på kantarelsauce lavet af Madens Verdens Holger, der vandt Danmarksmesterskabet i sauce i 2006 med med denne: kantarelsauce.
Svamperagout med mørbrad er også en af vores favoritter.
Her kan du bruge en blanding af svampe, for eksempel østershatte, kantareller og champignons.
Prøv også en pastaret med kantareller og bacon. Det vil du ikke fortryde, for det sager skønt.
Også her kan man bruge et miks af svampe.
Næringsindhold i kantarel
Svampe indeholder meget få kalorier og fælles for dem er, at de har et pænt indhold af kostfibre og en særlig umamismag.
Kantareller indeholder også D-vitaminer, men som udgangspunkt skal man spise dem, fordi de smager fortrinligt og ikke på grund af deres sundhedsværdi.
Her er energiindholdet på 100 gram rå kantareller:
Energi: 40 kalorier.
Proteiner: 2 gram.
Kulhydrater: 2,6 gram.
Fedt: 1,3 gram.
Kilder: Shoomi.dk, Fødevareministeriet, Naturstyrelsen, Frida Fooddata.dk.
Del dine ideer og tanker med os andre her: