Kantarel er en af fineste spiselige svampe, vi har i Danmark. Rรฅ smager de ikke godt, men i gryderetter og sauce giver de et ordentligt spark til smagen.
Og sรฅ har kantereller en dejlig fast konsistens - med andre ord: Den er ikke svampet.
Vi kan bรฅde kรธbe friske og kรธbe tรธrrede kantareller, som skal opblรธdes i vand, fรธr de bruges.
Indhold
Sรฆson
Men da kantarellerne vokser herhjemme, kan man ogsรฅ gรฅ pรฅ svampejagt i de danske skove, hvor man finder dem fra juni og helt frem til november.
I august er der dog bedst mulighed for at finde dem.
Her findes de
De kantareller, vi bruger i madlavningen, hedder almindelig kantarel (botanisk navn: Cantharellus cibarius).
De bliver dannet ved trรฆernes rรธdder, ege-, bรธge-, fyrre- og birketrรฆer, hvor de indgรฅr en praktisk symbiose med rรธdderne. Kantarellerne fรฅr nemlig vigtige nรฆringsstoffer fra trรฆerne, og de sรธrger sรฅ for, at trรฆet fรฅr vand.
I modsรฆtning til mange andre svampe, som er synlige, skal man kigge en ekstra gang for at finde kantareller, da de vokser ved trรฆrรธdderne og sagtens kan gemme sig under blade og grene i skovbunden.
Her vil du typisk kunne finde dem: Nordsjรฆlland, Nordvestsjรฆlland, Bornholm, Nordjylland og Vestjylland.
Rensning
Da de orangegule kantareller er svampe, som suger vand til sig, er det bedst blot at bรธrste dem rene.
Er de for snavsede til, at du kan fรฅ jorden af, mรฅ de en hurtig tur under vandhanen - jo kortere tid, desto bedre.
Lรฆs ogsรฅ: Champignon - fakta og opskrifter med den populรฆre svamp
Nรฆringsindhold
Svampe indeholder meget fรฅ kalorier og fรฆlles for dem er, at de har et pรฆnt indhold af kostfibre og en sรฆrlig umami smag.
Kantareller indeholder ogsรฅ D-vitaminer, men som udgangspunkt skal man spise dem, fordi de smager fortrinligt og ikke pรฅ grund af deres sundhedsvรฆrdi.
Her er energiindholdet i 100 gram rรฅ kantareller:
Energi: 40 kalorier.
Proteiner: 2 gram.
Kulhydrater: 2,6 gram.
Fedt: 1,3 gram.
Opskrifter
En sauce med kantareller er en himmerigsmundfuld, hvis den laves rigtigt.
Her er en super opskrift pรฅ kantarelsauce lavet af Madens Verdens Holger, der vandt Danmarksmesterskabet i sauce i 2006 med den.
Kantarelsauce opskrift - kรฅret som Danmarks bedste sovs
Pasta med kantareller, bacon og flรธde
Svampestuvning pรฅ ristet brรธd
Svampeflรธdesauce
FAQ
Kantareller (Cantharellus cibarius) er en vild spiselig svamp, kendt for sin gule til orange farve, faste kรธd og let peberagtige og frugtige smag. Den er blandt de mest populรฆre vilde svampe i Danmark og Norden.
I Danmark er sรฆsonen juni/juli til oktober og november, men det afhรฆnger af vejret. De vokser isรฆr efter regnfulde somre med lune nรฆtter.
Kendetegn pรฅ kantareller er:
Tragtformet hat (gul til gyldenorange)
Riller (ikke lameller) ned ad stilken
Fast kรธd
Har en frugtig, abrikosagtig duft
OBS - forveksling: Pas pรฅ falske kantareller (mรธrkere, med tynde lameller og blรธdere konsistens).
Ja, men det skal gรธres forsigtigt. Bรธrst jord og snavs vรฆk med en svampebรธrste eller pensel. Undgรฅ at skylle - svampene suger vand. Hvis nรธdvendigt: skyl hurtigt og tรธr i et viskestykke.
Friske kantareller: i papirpose i kรธleskab - holdbar 2-4 dage. Stegte kantareller kan fryses. Man kan ogsรฅ tรธrre dem og opbevare tรธrt og mรธrkt. Syltning er ogsรฅ muligt (med eddike og krydderier).
Ja, det kan du godt, men kun efter tilberedning. Steg dem fรธrst, afkรธl og frys i smรฅ portioner. Holdbarhed pรฅ frost: ca. 6 mรฅneder.
Skal du ud og lede efter kantareller, sรฅ er her et par gode tips: Kig under birk, eg, bรธg og gran. I moser, skovbryn og fugtige omrรฅder.
De gror ofte i samme omrรฅde รฅr efter รฅr. Kig isรฆr i mos og skovbund med lysgennemtrรฆngning.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
claus
๐Alt, alt for mange STAVEFEJL !!!