Skrabeæg er de mest solgte æg i Danmark. Men hvad er skrabeæg? Her er en oversigt over alle æg-typerne fra buræg til skrabe- og frilandsæg.
Skrabeæg er stadig et hit blandt danske forbrugere. Sidste år, i 2020, var mere end hvert andet solgte æg herhjemme skrabeæg.
De er billigere end både økologiske og frilandsæg og nu, hvor buræg er forsvundet fra hylderne i supermarkederne, ser det ud til at være den økonomiske forbrugers førstevalg.
Ordet skrabe lyder bestemt også bedre end bur. Men ser man på hønsenes forhold, er forskellen ikke så stor.
Da vi spiser enormt mange æg årligt - i gennemsnit 175 æg per person, er det rart at vide, hvad det er, man spiser.
Derfor går vi bag om de forskellige typer æg og hønsehold. Vi har dog ikke medtaget buræg, da de kun sælges til industrien og storkøkkener. Men der findes stadig burhøns i Danmark
Forskelle på dyrevelfærd
Skrabeæg: Der må være ni høns pr kvadratmeter, men der er ingen øvre grænse for, hvor mange høns der må være i et hønsehold.
Hønsene holdes i stalde uden vinduer, og kommer aldrig ud.
Frilandsæg: Her må der også være op til ni høns pr kvadratmeter. De har heller ikke lys i stalden, men har adgang til at komme udenfor.
Økologiske æg: Her må være seks høns pr kvadratmeter. Der er dagslys i stalden, og hønsene kan komme udenfor. Hønsene får økologisk foder, og det er de eneste æg, der er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.
Der er ingen tvivl om, hvad Dyrenes Beskyttelse mener om skrabehøns:
- Selvom de kan bevæge sig mere rundt end burhøns, så bliver de holdt mange tusinde høner i samme flok og går meget tæt sammen uden mulighed for at komme udenfor, fortæller chefkonsulent Pernille Fraas Johnsen.
Er økologiske æg sundere end skrabeæg?
En ting er dyrevelfærden, en anden ting menneskets velfærd. Æg er en sund spise fuld af D-vitaminer, proteiner og Omega 3 samt Omega-6 fedtsyrer.
Der er ikke foretaget nyere undersøgelser af forskellen på de forskellige æg ud fra produktionsforholdene.
Men en svensk undersøgelse for deres pendant til Fødevarestyrelsen, Livsmedelverket, konkluderede tilbage i 2010, at økoæg har et højere indhold af jod, E-vitaminer, A-vitaminer og zink. Til gengæld var der flere K-vitaminer i skrabeæg.
Der findes mere dioxin i udegående høns som frilandshøns og økologiske høns' æg i forhold til skrabeæg.
Fødevarestyrelsen herhjemme oplyser dog, at æggene overholder grænseværdien for dioxin i langt de fleste tilfælde, og at det ikke er et sundhedsmæssigt problem at spise æg fra høns, der går ude.
Læs mere om æg og deres sundhedsværdi: Er æg sunde? Her er alle fakta og 5 myter om æg - sandt eller falsk?
Ja og dyrenes beskyttelse har jo økonomisk fordel af økologiske æg for hver bakke der sælges med deres mærke på for de et beløb. Hvad med at henvise til dyre etisk råd der ikke mener at de har bedre forhold end andre da sygdom og dødlighed er langt større bla pga parasitter ved for mange dyr samme uden medicin på økofarme
Frilandsæg - og så taler vi om 9 høns pr kvm og i en stald uden lys???? Men med mulighed for at komme ud 😢😳
Det har da absolut intet med fri-land at gøre 🤯
Denne betegnelse bør Forbrugerombudsmanden da vidst kigge nærmere på 😳👌
Det er jo et gedemarked , at finde rundt i eller den rene hønsegård 😶
Derfor skal man altid købe ØKO-æg. Folk tror generelt og fejlagtigt, at de andre høns har det bedre, end de i virkeligheden har...