Påsken står for døren. En af de sjove aktiviteter er at puste og male æg sammen med børnene. Og det kan vi heldigvis gøre uden at blive syge.
I mere end 400 år har danskerne pustet æg og brugt dem som påskepynt. Og det kan vi sagtens fortsætte med.
Det er nemlig ikke farligt at sætte munden til æggeskallen og puste indholdet ned i et glas.
- Der er ingen risiko ved at puste æg, med mindre du sluger det helt, siger sektorchef i Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, til Madensverden.dk.
Han bakkes op af dyrlæge Pernille Tillisch fra Fødevarestyrelsen:
- Det danske prøveprogram for salmonella i æg er meget finmasket, og risikoen for salmonella i danske æg er meget lille. Det er uhyre sjældent, at mennesker bliver smittet med salmonella via æg, og når det sker, trækkes æggene straks tilbage fra markedet.
Æggende salg
Når vi nærmer os de to højtider, hvor den helt store frokost kommer på bordet, kan det mærkes ude omkring i pakkerierne.
- Æggesalget stiger til påske og til jul hvert eneste år, hvor folk skal have æg til deres sild og rejer, siger Jørgen Nyberg Jensen.
I 2021's første kvartal, der leder op til påsken, blev der solgt 16.105.862 kg. æg i Danmark, i kvartalet efter 13.638.545 kg. I gennemsnit skønner Danske Æg, at vi hver især spiser 254 æg hvert år.
Sprit ægget af
Hvis du frygter at ende på toilettet påsken over, er det en god ide at spritte ægget af, før du puster.
Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi vasker hænder eller spritter dem af, når vi har rørt ved æg, hvis vi vil føle os helt sikre.
Der er ikke forskel på, om ægget er økologisk eller ej, fortæller Pernille Tillisch fra Fødevarestyrelsen:
- Vi har ikke nok data til at sige, om den ene eller anden produktionsform er mere sikker, og ser ingen tegn på, at der findes mere eller mindre salmonella i konventionelle æg.
Sådan farver du æg
Hvis du har lyst til at farve æg med alt godt fra køkkenet, er det supernemt. Du kan både farve pustede æg og kogte æg.
Sådan skal du gøre:
- Hæld tre deciliter vand i en lille gryde.
- Tilsæt halvanden teskefuld eddike.
- Tilsæt fire spiseskefulde saft. Det kan for eksempel være rødbedesaft, rødvin eller solbærsaft. Vil du bruge krydderier, kan du nøjes med fire teskefulde.
- Bring væsken i kog, tilsæt et par æg og lad dem koge i otte minutter. Kom dem derpå i en lille skål og hæld væsken over, så de kan trække mere farve.
- Pustede æg kan du blot komme i en skål med det samme og derefter hælde den farvede væske over. Herefter trækker de i en halv time.
Din vurdering
-
Bare pust til ægget