• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Puste æg til påske: Sådan gør du det uden at smadre skallen

Puste æg til påske: Sådan gør du det uden at smadre skallen

Puste æg
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 6. april 2023 - Udgivet: 6. april 2023

Puste æg er slet ikke så svært, hvis man har styr på teknikken. Se, hvordan du gør det uden at ødelægge skallerne eller få rå æg i munden.

Det er snart påske, og vi skal puste æg, så vi får nogle flotte, hjemmemalede påskeæg.

Men hvordan undgår vi, at få æggehvide om munden eller smadre æggeskallerne?

Det skulle jo nødigt ende ligesom i filmen 'Blinkende Lygter', hvor Søren Pilmarks karakter, Thorkild, bliver så rasende på Sofia Gråbøl, at han giver hende en knytnæve i hovedet.

I filmen kunne han ikke få hvide og blomme ud af ægget, og da hun hånede ham, ja, så gik det altså galt.

Vi har nok prøvet det selv - at puste og puste som en anden ulv, uden der sker noget. Hullet er for småt, hviden for fast.

Men med disse råd skulle du kunne puste æg uden problemer.

5 tips til at puste æg

  1. Først og fremmest anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi lige spritter ægget af, og lader det tørre lidt, før vi sætter munden til og puster. Det fjerner risikoen for salmonella. Den er minimal i forvejen med danske æg, men hellere sikker end syg.
  2. Den nemme måde, hvor du sætter munden til og puster, gør du ved at stikke hul i begge ender af ægget. Hullet skal være på størrelse med en tændstik.
  3. Ryster nu ægget, så du får hvide og blomme til at blive mere porøse. Så er det bare om at puste, til det hele ryger ud.
  4. Vil du helgardere dig, så du ikke skal have munden til ægget, kan du gøre det ved at stikke et stort nok hul til, at du kan få et tyndt sugerør ind. Du puster så i sugerøret, som du har klippet ned til en tredjedel.
  5. Du kan også købe en engangssprøjte på apoteket. Her suger du æggemassen ud af ægget ved at trykke stemplet i bund og suge massen op i sprøjten. Omvendt kan du også puste luft i ægget, så massen ryger ud gennem det modsatte hul.

Ingen fare ved pustning af æg

I mere end 400 år har danskerne pustet æg og brugt dem som påskepynt. Og det kan vi sagtens fortsætte med.

Det er nemlig ikke farligt at sætte munden til æggeskallen og puste indholdet ned i et glas.

- Der er ingen risiko ved at puste æg, med mindre du sluger det helt, siger sektorchef i Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, til Madensverden.dk.

Han bakkes op af dyrlæge Pernille Tillisch fra Fødevarestyrelsen:

- Det danske prøveprogram for salmonella i æg er meget finmasket, og risikoen for salmonella i danske æg er meget lille. Det er uhyre sjældent, at mennesker bliver smittet med salmonella via æg, og når det sker, trækkes æggene straks tilbage fra markedet.

Hvad gør vi med æggemassen

Husk at vaske hænder, inden du går i gang med ægget - og efter. Æggeskallerne skal også helst skylles, før de males.

Du kan sagtens bruge æggene til madlavning, når du har pustet dem ud med en sprøjte eller et sugerør.

Blot skal det være mad, der er opvarmet som en omelet eller i en chokoladekage, hvor de opvarmes, så alle bakterier forsvinder. Det gør de, når temperaturen er over 75 grader.

Derfor får du nogle opskrifter, hvor der skal masser af æg i, for det er spild af alle de gode æg, hvis de blot ryger i skraldespanden.

Luftig omelet i ovn med broccoli og skinke

Æggekage opskrift med bacon, tomater og purløg

Ovnbagte æg med spinat i små forme

Sådan farver du æg

Hvis du har lyst til at farve æg med alt godt fra køkkenet, er det supernemt. Du kan både farve pustede æg og kogte æg.

Sådan skal du gøre:

  • Hæld tre deciliter vand i en lille gryde.
  • Tilsæt halvanden teskefuld eddike.
  • Tilsæt fire spiseskefulde saft. Det kan for eksempel være rødbedesaft, rødvin eller solbærsaft. Vil du bruge krydderier, kan du nøjes med fire teskefulde.
  • Bring væsken i kog, tilsæt et par æg og lad dem koge i otte minutter. Kom dem derpå i en lille skål og hæld væsken over, så de kan trække mere farve.
  • Pustede æg kan du blot komme i en skål med det samme og derefter hælde den farvede væske over. Herefter trækker de i en halv time.
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her