Romkugler, trøfler, romtrøfler eller sputnik? Jo, den kære romkugle har mange navne afhængig af hvor i landet man spiser den.
Men uanset navnet, så er den noget af det mest populære og klassiske, som vi danskere køber hos bageren. Og hvem kan ikke altid lige snuppe sådan en i forbifarten.
Men du kan også nemt selv lave dem - det tager ikke mange minutter. Her er min opskrift med kagerester, og den giver dig 11 stk. God fornøjelse.
Indhold

Romkugler
Ingredienser
- 300 g wienerbrød
- 150 g mazarintærte
- 50 g kakao
- 75 g fløde
- 60 g mørk chokolade
- 60 g Nutella
- 2 spsk rom essens - eller ægte rom
- krymmel
Fremgangsmåde
- Wienerbrød og mazarintærte vejes af og smuldres i skålen til din røremaskine. Tilsæt derefter kakao.
- Montér kagespartlen på røremaskinen, og ælt nu dejen sammen ved lav hastighed indtil den er samlet. Det tager mindst fem minutter. Stil derefter på køl.
- Bræk den mørke chokolade i mindre stykker i en gryde og tilsæt fløde. Lad det koge op under omrøring, hvorefter det køles af.
- Kom dejen sammen med chokolademassen i en skål og tilsæt Nutella og rom essens. Ælt det godt sammen, og her plejer jeg blot at bruge hænderne. Smag til og tilsæt mere rom essens hvis dette ønskes. Er det romkugler til voksne, kan du anvende en god rom, hvilket kun bidrager til endnu bedre smag.
- Vej klumper af romkugledej af på 60 gram stykket, så du får 11 trøfler.
- Tril til kugler og vend dem i farvet krymmel eller kokos, som derefter sættes på køl.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Bedst dagen efter
De færdige romkugler kan spises nu, men de bliver endnu bedre efter et par timer på køl.
Og endnu bedre er de dagen efter, hvor de har nået at samle endnu mere smag. Så lav dem bare i god tid.
Med Nutella
Det her er himmelsk lækre romkugler, og især vil du måske elske smagen af Nutella, som virkelig klæder romkuglerne godt. Også i forhold til konsistensen.
De kan jo justeres i smagen som du synes. Her har jeg anvendt rom essens, men prøv endelig også med rigtig rom, gerne en god rom fra Caribien. Malibu er i øvrigt også fin til romtrøfler.
Dejen laves af især wienerbrød og mazarinkage (eller andre kagerester), og brug bare en gammel stang wienerbrød. Du kan også bruge kanelsnegle eller spandauere, men husk de skal være lavet af wienerdej.
Opbevaring
De færdige romkugler opbevares på køl. Læg dem i en bøtte med låg og stil dem i køleskabet.
Her kan de nemt holde sig en uge, og jeg har også har trøflerne liggende i to uger, hvor de stadig smagte fint. Så forvent en holdbarhed på op til et par uger.
Frysning
Du kan sagtens fryse romkugler ned, hvor du så forlænger holdbarheden på dem. Her lægges romkuglerne i en lufttæt beholder og kommes i fryseren.
I fryseren kan de sagtens holde sig 1-2 måneder, men jeg synes stadig de smager bedst uden at have været på frost.
Danmarks bedste
I denne opskrift på Danmarks bedste romkugler, får du hemmeligheden bag de prisvindende kugler fra Nørre Aaby, og Madens Verdens fødevareekspert, Charlotte Mithril, kigger nærmere på indholdet i kuglerne.
Brug kagerester
Romkugler laves traditionelt af kagerester. I dette tilfælde anvendes både wienerbrød og mazarinbund. Afhængigt af, hvilket wienerbrød du anvender, vil der kunne være små forskelligheder i det endelige resultat.
I opskriften på Danmarks bedste romkugler anvendes både ægte rom og romessens. Ægte rom giver en klar og skarp romsmag. Romessens giver en sødere smag og kan tilsættes efter behag.
Der anvendes også en ingrediens, der hedder Salted Caramel Crispearls. De består af små perler overtrukket med mælkechokolade og med smag af saltet caramel og et sprødt hjerte af ristet kiks. De bruges som pynt på romkuglerne sammen med for eksempel chokolade krymmel og kan blandt andet købes i specialforretninger.
Du skal bruge:
600 g wienerbrød
300 g mazarinbund
100 g kakaopulver
125 g mørk chokolade
125 g fløde
0,5 dl rom Malibu
100 g nutella eller anden nougat creme
romessens
Crispearls Salted Caramel
Fremgangsmåde:
- Wienerbrød, mazarinbund og kakaopulver røres sammen med en spartel på røremaskine, og sættes herefter på køl til det har en fast konsistens - eventuelt natten over.
- Lav en ganache ved at røre den mørke chokolade op med kogende fløde og køl det ned natten over.
- Rør ganache, rom, nutella og romessens (efter smag) sammen med romkuglemassen på en røremaskine med spartel.
- Sprøjt det herefter ud på bagepapir eller plastik i små toppe på cirka 50 gram og sæt dem på frost til de mærkes faste.
- Rul dem runde og dyp dem i ægte mørk chokolade, som er tempereret over vandbad. Pynt til sidst med chokolade krymmel og Crispearls Salted Caramel.
Denne opskrift på Danmarks bedste romkugler er den originale opskrift, der vandt konkurrencen i 2018. Den har en klassisk chokoladesmag toppet med lidt saltkaramel. Prøv også min opskrift på romkuglesnitter.
Flere inspirerende opskrifter:
Træstammer
Hjemmelavede snøfler
Hjemmelavede mælkesnitter
Bounty kokosstænger
Nemme cookies med chokolade
Studenterbrød med Nutella (opskrift på luksusudgaven)
FAQ
Romkugler er en dansk klassiker lavet af kagerester (ofte chokoladekage eller wienerbrød), blandet med kakao, romessens, smør og evt. marmelade. De formes til kugler og rulles i krymmel eller kokos.
Normalt ikke. De fleste romkugler laves med romessens, ikke alkohol. Dog kan nogle opskrifter eller specialudgaver indeholde ægte rom – især fra specialbagerier eller hjemmelavet.
Romessens indeholder som regel meget lidt eller ingen alkohol og er beregnet til smag, ikke rus. Men tjek produktets indholdsfortegnelse ved allergi eller behov.
Ikke normalt. Romkugler laves af kagerester, som typisk indeholder gluten. Ønsker du glutenfri romkugler, skal du bruge glutenfri kagerester og tjekke krymmel og andre ingredienser.
Romkugler opbevares i køleskab, hvor de kan holde sig friske i op til 5–7 dage i en lufttæt beholder.
Du kan sagtens fryse romkugler i en tæt beholder, og her kan de holde sig i et par måneder. Tø dem gerne op i køleskabet.
Romkugler: Kugleformede og rullet i krymmel.
Trøfler (bagertrøfler): Samme masse som romkugler, men ofte fladere og rullet i kokos.
Studenterbrød: Samme dejmasse som romkugler, men lagt på en mørdejsbund og toppet med glasur.
Ja, romkuglerne går ind under betegnelsen kage. De er jo lavet af kagerester, der er tilsat romsmag - ofte i form af romessens. Men der kan også anvendes ægte rom.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Jolanda
Normalt kan jeg ikke lide romkugler, men disse vil jeg prøve at lave.
Sten
Uhh det er lige noget for kaffeklubben 👍
Marianne
De må laves 😍
Hanne
Nej tak 🤢 jeg er nok den eneste der ikke kan lide nutella 😷
Rasmus
siger at de feder ikke fordi nutella er jo lavet af nødder 😍
Majbrit
uhm de ser lækre ud 😋
Käthe
Lyder herligt. Tør ikke lave dem, for jeg spiser dem bare i løbet af nul komma dut 😊
Sascha
opgradering af de hjemmelavede romkugler😋
Jens Holm Møller
Opskriften på romkugler.
Arbejdede i bageri for mange år siden, jeg tror bagermesteren ville vende sig i sin grav mere en en gang hvis han hørte at der var brugt nutella.
Vigtigt er det også at der ikke må bruges wienerbrød med rosiner.