Rødkål er en smuk kål på grund af farven, og den kan anvendes på mange måder. Her er opskrifter med rødkål, fakta og alt om opbevaring.
Leder du efter opskrifter med rådkål, så læs videre her, hvor du også bliver klogere på kålen.
Og flotte farver, masser af bid og sprængfyldt med mineraler og vitaminer - det er hvad, rødkål byder på.
Derfor er der absolut rigtig god grund til at pifte din efterårs- og vintermad op med denne smukke mørkelilla grøntsag.
Hjemmelavet rødkål
Rødkål er nærmest blevet obligatorisk tilbehør til julemaden, og en af grundene til, at produktionen af rødkål er steget støt gennem de sidste 100 år.
Det smager fantastisk sammen med andesteg og flæskesteg og giver et fint modspil til den fyldige og kraftige vintermad.
Indrømmet, det nemmeste er at købe et glas færdiglavet rødkål, men har du én gang smagt hjemmelavet rødkål, så bliver det svært at gå tilbage.
Opskriften på hjemmelavet rødkål finder du her – og det er nemmere end, du tror.
Sådan kan du også bruge rødkålen
Fintsnittet rødkål som ingrediens i en lækker vintersalat giver masser at tygge på, og med kålsmagen smukt afbalanceret med f.eks. friske appelsinstykker og nødder, så får du hurtigt en rigtig smuk og farverig vitaminbombe på bordet.
Se opskrifter til rødkålssalat her. Du kan også bage rødkålen i ovnen.
Kålen er let bitter og derfor er søde og cremede dressinger gode til rødkålssalaten.
Udskæring
Vent med at udskære og snitte rødkålen til du skal bruge den. Den holder sig nemlig bedre med dækbladene intakte.
Sådan skærer du kålhovedet:
- Fjern først de kraftige yderste blade. Skær et lille snit ind på hver side af stokken og skær et stykke af toppen. Det gøres hele vejen rundt, så der kun er en firkant rundt om stokken tilbage.
- Derefter skæres et stykke af firkanten af, så du kommer ned til der, hvor stokken begynder.
- Nu har du seks stykker kål, som er lige til at snitte i den størrelse strimler, som du foretrækker.
Når du koger kålen, vil den skifte over til en mere blålig farve. Tilsæt lidt eddike for at bevare den smukke røde farve.
Kog ikke rødkål for meget, så du mister nogle af vitaminerne og det lækre bid.
Holdbarhed
Kålen kan i husholdningsfilm eller plastpose holde sig i op til to måneder i køleskabet.
Du skal ikke snitte den op, da ilten vil forringe holdbarheden og mindske indholdet af antioxidanterne.
Frysning
Rødkål kan tilberedes og fryses ned i portioner.
Sæson
Sæsonen for danske rødkål er fra slut august til ca. februar.
De kan dog købes som import det meste af året.
Næringsindhold
Rødkål er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitamin.
Samtidig er den røde kål meget kaloriefattigt og mættende. Du snyder nemlig din krop lidt til hurtigere at mærke mæthed, når du har noget at tygge på.
I maven fylder kostfibrene godt og giver en god sund mave.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram rødkål er følgende:
Kalorier: 45
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrater: 6,5 gram
Protein: 1,5 gram
Fakta om rødkål
Rødkålen er en af de ældste grøntsager, vi kender til, og faktisk stammer den fra Lilleasien.
Saften fra rødkål kan bruges som en naturlig primitiv indikator for pH-værdi, da syre vil farve saften rød.
Ved kogning vil rødkålen normalt farves blå. Derfor tilføjes typisk eddike, for at beholde den røde farve.
Farven på rødkålen kan variere efter jordbundens surhedsgrad.
Vælg et kålhoved med en kraftig farve. Jo flottere og mere intens farven er, jo flere antioxidanter.
Det er flavonoiderne i kålen, der giver den flotte farve. I rødkål er det et flavonoid, kaldet anthocyanin, som også findes i f.eks. blåbær.
Rødkål kan bruges som naturlig tøjfarve. Hvad med en rødbederød batikfarvet t-shirt?
Opskrifter med rødkål
Her får du de bedste opskrifter med rødkål, som jo kan bruges på forskellige måder.
Del dine ideer og tanker med os andre her: