Radicchio er en lettere bitter salat, som italienerne har dyrket i hundredvis af år. Her får du viden om salaten og et par gode opskrifter.
Radicchio er en lille salat med kønne, mørkerøde blade, som stammer fra Italien.
Den ligner et kålhoved på grund af sin kompakthed, men det er botanisk set en salat, der er i familie med cikorien.
Salaten har en let bitter smag, derfor er det bedst at blande den med noget, der giver sødme i en salat. Det kan være æbler, pærer eller tørrede frugter.
For nogen er salat bare salat, men ikke for de italienske gartnere og bønder, der dyrker radicchio. Det er nærmest en videnskab at dyrke det smukke mønster af rødt og hvidt.
Sådan får salaten sin flotte farve og form
Radicchio er i cikoriefamilien, og som med cikorier får de fine blå blomster, før de udvikles til salater.
De fineste sorter er den røde Il Precoce Rosso di Treviso, den cremefarvede Radicchio Variegato of Castelfranco og den nærmest stribede rød-hvide Il Tardivo.
De tre har EU's certifikat 'BGB' for europæiske fødevarer af høj kvalitet. BGB står for 'beskyttet geografisk betegnelse'.
Det er en kunstart at fremelske det flotte mønster og den smukke form. En kunstart, som kun farmere i området omkring Venedig, Padova og Treviso mestrer.
Her er den traditionelle arbejdsmetode, som den er beskrevet på EU-kommisionens BGB-side:
Efter høsten bliver salaten renset, de yderste blade fjernes og man samler salathovederne i bundter.
Nu skal de stå tæt sammen med stænglerne i kildevand i en mørk tank. Ved at gøre det, får salaten flere blade, samtidig bliver stænglerne bleget naturligt, da solen ikke er der til at farve hele salaten rød.
Til sidst fjernes de yderste blade igen og stænglerne skæres til. Alt i alt en omhyggelig proces, der foregår ved håndkraft.
Næringsindhold og kalorier
Salater er meget vandholdige, det samme gælder naturligvis også for radicchioen.
100 gram af den italienske salat indeholder kun 24 kalorier i følge DTUS fødevarebank. Da salaten er temmelig lille, er der godt 100 kalorier i et helt salathoved.
Derudover er der ingen fedt, men kun 3,6 gram kulhydrater og 1,4 gram proteiner i 100 gram radicchio.
Salaten er rig på C-vitaminer, kalium, fosfor og folat. Ydermere er der et højt niveau af antioxydanter.
Opbevaring, holdbarhed samt anvendelse
Radicchio kan holde sige en del længere end andre salattyper, så længe du opbevarer den i køleskabet.
Placer den i en lukket pose i køleskabets grøntsagsskuffe, så holder den sig sprød i en uges tid.
En god, nem måde at spise salaten på er at skære den i fire dele og lad den stege et par minutter i olivenolie på panden. Herefter drysser du med flagesalt og drypper lidt citronsaft ud over.
På den måde kan man rigtig nyde salaten, og bitterheden aftager nemlig en del under stegningen.
Du kan også sautere den og vende den i pasta - en hurtig og delikat middagsret.
Og så kan man også komme de smukke, røde blade i salater som disse to:
Din vurdering
-
Radicchio - fakta om den smukke italienske salat
Del dine ideer og tanker med os andre her: