Raclette er en grill, du kan bruge indenfor på middagsbordet. Det er hyggeligt at sidde sammen og grille. Her er opskrifter og inspiration.
Raclette har samme koncept som fondue, hvor alle sidder om bordet og tilbereder deres eget kød, brød og grønt.
Men hvor fondue er baseret på olie eller smeltet ost, behøver man ikke en masse fedt for at samles om racletten.
I stedet har man en lille pande hver, hvor man selv lægger mad på alt efter, hvad man kan lide. Og så kommes panderne på grillen.
Opskriften herunder er til inspiration. Du behøver naturligvis ikke servere det hele, og du kan sagtens supplere med meget andet.
Opskrift på mad og tilbehør til raclette
Ingredienser
Grøntsager
- 1 stk aubergine
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk oregano stødt
- salt og friskkværnet peber
- 100 gram champignons
- 8 stk forårsløg
- 12 stk kartofler små, kogte
- 1 stk rød peberfrugt strimler
- 8 stk grønne asparges
Kød
- oksetern møre
- kyllingefilet
- laks tern
- chorizo i skiver
- cocktailpølser
- tigerrejer
Diverse
- ost cheddar el. gorgonzola
- barbecuemarinade opskriften er her
- smør
- olivenolie
Sådan gør du
- Skær laks og kød i tern, vend eventuelt i marinade, hvis du ønsker det.
- Skær chorizo i skiver.
- Skær peberfrugten ud i store, brede tern.
- Rens forårsløg og skær bunden af. Rens asparges og bræk bunden af.
- Kog kartofler i saltet vand. Hvis de er nye og små, skal de kun have fem minutter. Hvis ikke kan du skære dem i skiver efter kogning og servere dem i en skål til at grille.
- Rens champignons og skær dem i både eller skiver. Vend dem eventuelt på en pande med hvidløg og persille.
- Skær auberginerne i skiver, drys salt på og lad dem trække ca. et kvarter, så vandet kommer ud. Vend skiverne i olivenolie med oregano, salt og peber.
- Riv osten eller skær i tern afhængigt af, hvilke oste du vælger.
- Server ved at komme alle ingredienser i små skåle, sæt racletten på midten af bordet og tænd den. Efter kort tid kan alle kombinere deres egne måltider i deres pande, og så griller I sammen.
Tips og fakta
Ordet raclette kommer fra fransk, racler, som betyder skrabe. Årsagen er, at retten var baseret på en osten med samme navn.
Den hang og smeltede over bålet på et slags stativ, som folk så kunne skrabe af ost af med deres brød.
Se flere opskrifter:
Ristaffel - hyggemad med kylling, karry, ris og tilbehør