Fondue stormede frem i 70'erne. Det er stadig hyggeligt at sidde sammen og tilberede maden om fonduegryden. Her er inspiration og opskrifter.
Fondue er en superhyggelig gæsteret eller familiemiddag. Vi samles om bordet, og så er der fri leg, når vi spiser aftensmad.
Det betyder, at vi hver især tilbereder det stykke kød eller de grøntsager, som vi har lyst til i en hyggelig atmosfære.
Hvad har sidemanden sammensat på sit spyd? Måske skulle man prøve det samme? Og hvor længe steger du dit oksekød?
I 70'erne var det et hit herhjemme, i dag er det en sjældenhed at få fondue serveret, men prøv det, for konceptet holder stadig.
Opskrift på fondue til børn og voksne
Fondue (opskrifter til en hyggelig fondueaften)
Ingredienser
- 1 liter rapsolie - raffineret
- 500 gram oksekød - for eks. mørbrad
- 2 bagekartofler - tern
- 16 champignons
- 1 rød peberfrugt - store tern
- 0,5 squash - stpre tern
- 150 g cocktailpølser
- 100 g chorizo - skiver
- kinarejer
- 100 g barbecuesauce - se opskrift her
- 2 majskolber
- 75 g radiser - skiver
- 100 g cherrytomater - kvarte
Dressing
- 2 deciliter creme fraiche
- 2 spiseskefulde purløg - finthakket
- 1 spiseskefuld timian. - frisk, finthakket
- 1 fed hvidløg
- 1 spiseskefuld citronsaft
- 1 teskefuld citronskal - fintrevet
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Vask bagekartoflerne og bag dem i en halv time ved 180 grader. Skær dem i 2 x 2 x 2 cm tern og placer dem i en pæn skål.
- Skær oksekødet i tern a 2 x 2 x 2 cm tern. Dup med køkkenrulle, de må ikke være våde. Masser salt og peber ind i dem. Læg dem i en pæn skål og sæt på køl, mens du skærer grønt og laver dressing.
- Skær peberfrugten ud i store, brede tern, vask champignons, skær radiser i skiver og skær majskolberne ud i seks cm. brede stykker. Tør det hele af, du skal helst ikke komme våde grøntsager eller kødstykker i olien. Anret det hele i små skåle.
- Bland alle ingredienserne til creme fraiche-dressingen og lav en barbecuesauce.
- Når fonduen skal serveres, skal olien først varmes op på komfuret. Tjek, om olien er varm nok ved at komme en brødtern i og se, om den bliver sprød og gylden. Gør den det, hælder du forsigtigt olien op i fonduegryden og sætter den på bordet.
- Placer alle skålene med de forskellige anretninger på bordet og lad dine gæster stege præcis de madvarer, de har lyst til.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips og fakta
Fondue kommer fra Schweiz, hvor ordet fondre betyder smelte. Årsagen er, at schweizerne har en tradition for at spise ostefondue, hvor man dypper brødtern i smeltet ost.
Du kan også lave rødvinsfondue eller en lækker chokoladefondue med bær, brød og skumfiduser.
Du kan servere denne fondue med et sprødt hjemmebagt brød, en god rødvin og en grøn salat.
Forbered dig på en hyggelig aften og pas på med den varme olie, der skal være raffineret rapsolie, som er mest smagsneutral og mest sund.
Se også disse opskrifter:
Raclette (opskrifter til en god aften ved grillen)
Maria
Hvordan håndterer man med olien bagefter?
ida bundgaard
jeg elsker din mad du er så god elsker din kanal man kan altid broe dine opskraftter
Holger Rørby Madsen
Hej Ida
Tusind tak - det er jeg glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger