Portvin er en hedvin, som kan nydes pรฅ adskillige mรฅder: I drinks, i maden, i og til desserter, i glรธgg, til ost eller bare helt for sig selv.
Vinen stammer fra Portugal, hvor den hedder Vinho do Porto. Og det er da ogsรฅ i Duorodalene omkring byen Porto, at druerne dyrkes og vinen fremstilles.
Ingen anden drik i verden mรฅ bruge betegnelsen portvin, uanset om deres fremstillingsmetode er nรธjagtig den samme som portvinens.
Historien bag samt produktionen
Pรฅ mange mรฅder minder produktionen af almindeligย rรธdvinย og portvin om hinanden. Portvin er vin tilsat druesprit, som stopper gรฆringsprocessen.
Det betyder, at druernes restsukker bliver i vinen og giver en sรธdere smag samt hรธjere alkoholprocent.
Det var en handelskrig mellem England og Frankrig, som satte gang i portvinsproduktionen. Englรฆnderne kunne ikke kรธbe fransk vin, sรฅ de vendte sig mod deres venner i Portugal.
I 1700-tallet kรธbte de tonsvis af fade portugisisk vin fra Porto, men den var ikke sรฅ god som fransk - samtidig var der lang vej hjem med skib.
Sรฅ for at forlรฆnge holdbarheden og forbedre smagen, tilsatte englรฆnderne alkohol. Portvinen var fรธdt, og den dag i dag er Porto domineret af engelsk og portugisiske portvinshuse.
Typer
Der skelnes mellem to typer portin: Ruby og Tawny. Derudover er der bรฅde hvid og rosรฉ portvin.
Ruby er en ung portvin. Den laves fra en รฅrgang og kommes pรฅ flasker to til tre รฅr efter lagring pรฅ fade. Afhรฆngig af hvilken slags kan den drikkes med det samme eller lagre videre i flasken.
En Tawny bliver lavet af forskellige รฅrgange, og lagrer lรฆngere tid i smรฅ egetrรฆsfade.
Indenfor begge slags portvin er der forskellige kategorier. For Ruby Port gรฆlder fรธlgende.
LBV: Vinen lagres fra fire til seks รฅr, inden den tappes pรฅ flasker. Herefter er den klar til at blive drukket. LBV betyder late bottled vintage.
Vintage: Fra de bedste hรธstรฅr og de bedste druer. Ligger i flasken helt op til 30 รฅr, fรธr den drikkes.
Tawny inddeles efter alder, blandingsforhold og lagring.
Alder: Forskellige vine fra forskellige รฅrgange blandet sammen og lagret mindst 10 og helt op til 40 รฅr.
Colheita: Portvinen er fra en bestemt รฅrgang og lagres i egetrรฆsfade mindst syv รฅr, fรธr den kommer pรฅ flaske.
Inspiration
En risalamande krรฆver ligefrem et godt glas portvin, det samme gรธr mange andre desserter uden en stรฆrk smag.
Ost har det lige sรฅdan. Et glas portvin til et ostebord er perfekt. Er det stรฆrke oste, skal du som regel have fat i en tilsvarende smags-stรฆrk vin som en Tawny eller en vintage.
Nรฅr du hรฆlder portvin i enย hjemmelavet glรธgg, fรฅr drikken en mere rund smag i forhold til, hvis du kun bruger rรธdvin.
Portvin i sauce og simreretter gรธr ogsรฅ undervรฆrker. Her har du to meget forskellige retter: En gรฆsteret og en til hverdag.
Holdbarhed og opbevaring
I nogen familier kommer portvinsflasken en gang om รฅret: til jul. Men portvin skal drikkes temmelig hurtigt efter, at den er รฅbnet.
Kvaliteten pรฅ vinen falder med tiden, sรฅ beregn en holdbarhed pรฅ to til fire uger efter รฅbning.
Opbevar flasken i et mรธrkt og gerne kรธligt sted. Portvin bรธr serveres, nรฅr den er ca. 14-16 grader.
Det er svรฆrt at ramme den temperatur, men du kan lรฆgge din flaske i kรธleskabet en halv times tid inden servering, sรฅ vil den have en nogenlunde korrekt temperatur.
Opskrifter
Braiserede svinekรฆber i portvin med knuste kartofler
Portvinssyltede blommer med en god vaniljeis
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments