Myter om madspild: Her får du 10 gode råd til at reducere madspild. Se blandt andet, hvad du må spise efter datomærkningen er udløbet.
Der er mange myter om madspild, og det er ikke alle, som er sande. Her kan du læse 10 forskellige påstande og se, om de er sande eller falske.
Madspild er et enormt problem i vores samfund. På verdensplan kasserede vi i 2019 hele 931 millioner tons mad, som kunne være spist.
Alene i Danmark menes vi at smide 700.000 tons spiseligt mad ud om året.
1. Smid yoghurt ud når datoen er udløbet
Falsk: Datomærkningerne er vejledende, derfor bruges udtrykkene 'Bedst før' og 'Mindst holdbar til'. Syrnede produkter som skyr og yoghurt kan ofte spises flere dage efter "udløbsdatoen".
Så du må vurdere ud fra smag og duft, om du har lyst til at spise det.
2. Du kan ikke spise græskar-skræl
Falsk: Vi behøver ikke skrælle græskarret, før vi bruger det. Skrællen bliver mør, når græskarret bages og steges. Eller bruges i en hokkaidosuppe.
Faktisk kan du bruge hele græskarret, også kernerne. Se opskrift på ristede græskarkerner.
3. Du må ikke spise grønne kartofler
Sandt: De grønne pletter kan skyldes giftstoffet solanin og chaconin, som opstår, når kartoflerne får sollys.
Så ja, de skal smides ud, hvis de har grøn skræl. Det er en af de myter om madspild, som ikke kun er en myte men et faktum.
4. Fjern mug af, så kan du spise resten
Falsk: Et par små mugpletter gør ingen harme, hvis vi blot fjerner dem fra for eksempel syltetøj og gele, eller hvad?
Svaret er jo. Hele glasset skal smides ud, hvis der er mug på toppen. Det samme gælder for rugbrød.
En skive med synlig mug betyder, at der sagtens kan være skimmelsvamp i alle de andre skiver. Derfor skal hele posen kasseres.
5. Du må ikke genopvarme mad med persille
Falsk: Årsagen til denne myte skal findes i de jordbakterier, som både spinat og persille kan indeholde.
Men det er altså ikke farligt at spise restemad med persille og spinat, når blot den varmes op til over 75 grader. Desuden skal du komme resterne i køleskabet lige så snart, I har spist.
Hvis du er i tvivl om, din persillesovs ikke kan nå at blive kold nok (max. 10 grader i midten) indenfor tre timer, kan du dele portionen op i flere små skåle.
6. Osten kan spises hvis du fjerner mugpletten
Sandt: Ser osten fin ud, kan du sagtens spise den, selvom den har en enkelt mugplet.
Du skal dog huske ikke blot at fjerne selve mugpletten, men skære et par centimeter rundt om den, så du fjerner det hele. Også det, du ikke kan se.
7. Brune bananer kan sagtens spises
Sandt: Overmodne og/eller brune bananer er lige så spiselige som grønne bananer. Det er blot frugtsukkeret, der gør bananerne brune.
Er de blevet for søde og modne til, at I gider spise dem, så lad være med at smide dem ud. Frys dem ned, så kan de altid komme si kager, smoothies og brød.
Se for eksempel vores opskrift på banankage.
8. Kødsovs må ikke genopvarmes flere gange
Falsk: Man kan godt genopvarme sin mad flere gange. Det er på ingen måde farligt, så længe den kommer over 75 grader.
Og så længe at du har kølet retten ned til max. 10 grader i midten i løbet af tre timer.
9. Champignon med pels skal kasseres
Falsk: Champignoners rod har af og til en slags hvid pels. Her vil man være tilbøjelig til at smide svampen ud, men lad være med det.
Det er blot en del af svampens svamp og ikke en farlig skimmelsvamp. Fjern pelsen, så kan du sagtens spise løs.
10. Tilberedt mad må ikke fryses flere gange
Falsk: Du kan sagtens tage en gryderet op af fryseren, varme den op, spise og derefter fryse resten ned igen.
Måske smager den ikke så kraftigt næste gang, måske er konsistensen lidt anderledes, men der er ingen risici forbundet med det.
Læs flere artikler om madspild her
Nu har vi taget fat i flere myter om madspild. På Madens Verden går vi meget op i at udnytte fødevarerne optimalt.
Det har vi blandt andet skrevet disse artikler om:
Kilder: Too Good To Go, Arla, Fødevarestyrelsen og Arla Fonden.
Din vurdering
-
Myter om madspild
Stem her
( stemmer)
Comments
No Comments