Langtidsstegt og braiseret oksespidsbryst bliver mørt som smør, og samtidig får du den absolut bedste sovs, der har simret i 4,5 timer.
Du har sikkert aldrig smag noget så godt som et stykke langtidsstegt og braiseret oksespidsbryst!
Kødet bliver simpelthen så mørt, når det steges ved lav varme i fire timer og 30 minutter i ovnen.
Info om opskriften
Oksespidsbrystet brunes først ved høj varme, hvorefter det steges (braiseres) ved svag varme i hønsefond ved 125 grader.
Når kødet kommer ud af ovnen, kan du trevle det fra hinanden.
Og skyen koger du op med lidt piskefløde - og vupti, så har du en helt vidunderlig sovs til oksestegen.
Her er der tale om langtidsstegt oksesteg, der kræver du giver dig god tid. Men det er det hele værd.
Opskriften er til fire personer.
Opskrift på langtidsstegt oksespidsbryst
Langtidsstegt og braiseret oksespidsbryst i ovn
Ingredienser
- 1 kilo oksespidsbryst
- 1 spiseskefuld brun farin
- 1 teskefuld salt
- 2-3 fed hvidløg - pressede
- 1 potte rosmarin
- 1 deciliter olivenolie
- 5 deciliter hønsefond
- 1 deciliter piskefløde
Sådan gør du
- Bland først brun farin og salt sammen.
- Tjek dit stykke oksespidsbryst for store fedtklatter eller andet urent, og fjern det.
- Kom en god klat smør på en meget varm pande, og brun hurtigt kødet et halvt minut på hver side. Tag det af.
- Gnub nu brun farin/salt-blandingen grundigt ind i kødet. Lad det trække et kvarter.
- Bland olivenolie, presset hvidløgsfed og finthakket rosmarin sammen, og fordel det på oversiden af stegen. Lad trække yderligere et kvarter.
- Læg oksespidsbrystet i et ovnfast fad, og hæld en halv liter hønsefond ved. Læg også gerne et par kviste timian eller rosmarin ved.
- Pak fadet ind i sølvpapir, så det lukker helt tæt.
- Stil kødet ind i en forvarmet ovn ved 130 grader varmluft, og nu skal det stege her i fire timer og 30 minutter.
- Tag så den langtidsstegte og braiserede oksesteg ud af ovnen, og pak den ind i et andet stykke sølvpapir og et viskestykke. Nu skal den hvile i 30 minutter.
- Imens kan du passende lave lidt ovnstegte kartofler og bagte cherrytomater.
- Skyen koger du op i en kasserolle, reducerer den lidt (koges ind), og giver den lidt madkulør, så den får en mørkere farve. Jævn den med lidt Maizena udrørt i en smule koldt vand, og tilsæt piskefløde.
- Smag til med friskkværnet peber og en teskefuld sukker. Evt. også gerne lidt gastrik.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Skær så oksespidsbryst i skiver, og anret sammen med kartofler, lidt rodfrugter og cherrytomater.
Opdateret opskrift
NOTE: Opskriften er opdateret med en lidt længere stegetid efter flere forsøg.
Så giv oksespidsbrystet fire timer og 30 minutter, hvorefter du er sikker på et godt resultat og et meget mørt stykke kød.
Se også disse opskrifter:
Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce
Hans Jørgen
Fantastisk mør og velsmagende
Heidi
Synes ikke fremgangsmåde og ingrediensliste stemmer overens???
Dennis Kirkeskov
Hvor lang tid skal kødet have hvis jeg gerne vil ha det så mørt at det kan skilles ad med 2 gafler? ( vil prøve at lave en sandwich)
Lis Raun Tordrup
Hvis jeg bruger kalvespidsbryst i stedet er det så helt samme fremgangsmåde og simretid mvh Lis R T
Stine
Hvad skal kernetemperaturen ligge på?
Er første gang jeg skal lave det og kan forstå stegetiden er lidt forskellig.
Har en steg på 2kg, skal jeg stadig “kun” hælde 1/2L fond ved?
Anda Rosing
Ovennævnte fremgangsmåde egner sig bedre til en 2 kg steg. Ved en 1 kg steg, bliver stegen ikke mør, men mere sej i det.
Annie Puggaard Thomsen
Den møreste og fantastisk velsmagende oksespidsbryst. Kan kun anbefales
Annie Puggaard Thomsen
Den langtidsstegte oksespidsbryst var helt vidunderlig. Fantastisk mør og velsmagende.
Bob
Det er ikke en opskrift der er egnet til spidsbryst.
Spidsbryst bør tilberedes low and slow enten i sous vide eller “smoked”. Dette blev tørt og sejt, efter at have fulgt anvisningerne til punkt og prikke.
Ærgerligt
Michael
Opskriften duer desværre ikke. Blev sejt og trist. Øv
Inge
Lækker opskrift som blev brugt i går til friland Hereford af egen avl - mums. Jeg tilføjede dog peber, da jeg gik ud fra, det var en forglemmelse, at det ikke var i opskriften. Serveret med nye kartofler og franske ærter. Tak for en skøn blog med masser af inspiration. Niveau, der også er for os der ikke er ørne i et køkken. Bare TAK
Peter S. F.
Det er en rigtig god Update af din opskrift. Det er 4. gang jeg følger den - og overdækningen og den forøgede stegetid gør underværker.
PS min kæreste er også behørigt imponeret 😀
Lise
Jeg har lavet denne steg flere gange, nogle gange har den været meget mør andre gange knap så meget. Det afhænger jo nok af kødets kvalitet, men den har fået stor ros hver gang. I morgen skal jeg lave den af kalvespidsbryst, kan jeg så forkorte stegetiden?
Sonja
Super god, den servere jeg næste gang vi får gæster. 😊
Jakob
Jeg har nu prøvet at lave den nogle gange, men jeg oplever simpelthen at det bliver lidt “gummiagtig” at tygge i.
Smager er rigtig god men jeg syntes godt det kunne blive mere mørt- hvad gør jeg forkert?
Hjælper det at prøve give den 5,5 time i ovnen i stedet?
Skal jeg evt. have mede væske ved ?
Rasmus
Hej. Jeg har prøvet opskriften med nyretapper i stedet for spidsbryst, og det bliver den rene gudespise! Jeg har også prøvet at sætte den over aftenen før ved 90 grader, ikke varmluft, så den når at få 15-16 timer i ovnen - det bliver den ikke ringere af! Rosmarin er normalt ikke min favorit krydderurt, men i denne opskrift kan den nærmest kun få for lidt 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Rasmus
Tusind tak for din fine tilbagemelding, og dine gode råd er hermed givet videre til andre, der vil have mad med god smag 🙂
Alt det bedste
Holger
Rasmus
Jeg springer forresten også piskefløden over, da min hustru er laktoseintolerant, men et skvæt gastrik fra Fejø Cider afrunder saucen perfekt 👌🏻
Lars
Hej Holger jeg er lidt tids presset kan jeg brune stegen af aften før at den skal i ovnen??
Holger Rørby Madsen
Hej Lars
Nej, det ville jeg ikke gøre. Og det tager ikke så lang tid at gøre.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Alt det bedste
Holger
Ida
Jeg har lavet den (både bruning og ovnstegning) i en stor Le Creuset stegegryde og det blir fantastisk, både steg og sovs. Mørt og med masser af smag. Tror det handler om at der skal lukkes godt af fir at beholde damp og væde
Morten Hermansen
Rigtigt lækkert resultat!
Jeg vil gerne lave det med et fuldt oksespidsbryst noget nær 6-7 kg. Vil det således være samme stegetid, eller skal det have længere tid i ovnen?
Mvh Morten
Jesper
Har lavet dette med et "blandet" resultat.
Halvdelen af spidsbrystet blev mørt og lækkert, og den anden halvdel var noget mere gummiagtigt, jeg må gå ud fra, at det må være den udskæring jeg nok har fået.
Eva
Lidt tør og kedelig, og sovsen var noget smagsløs, selvom jeg ellers spædede den op efter alverdens trick.
Benny
Adversel! Følg ikke denne opskrift med et stykke godt spidsbryst. Bliver helt tørt og sejt som en gummibold.
Øv.
Holger Rørby Madsen
Hej Benny
Tak for din tilbagemelding, men det har jeg godt nok aldrig oplevet at det blev?
Hvad har du gjort?
De bedste hilsner
Holger
Josefine
Kan man lægge nogen grøntsager med i sovsen ved stegningen? Fx gulerod?
Gitte
Hej Holger tror du man kan sætte temp. ned til 110 g. og gi det en time mere.... er nemlig ikk hjemme så tiden passer 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Gitte
Jeg vil faktisk tro du kan nøjes med en halv time mere med den temperatur 🙂
Og ellers kan du sætte den til 100 grader, hvis det skal passe med en time mere.
Håber det hjælper.
Alt det bedste
Holger
Anette
Vi er meget begejstret for din spidsbrystopskrift. Jeg plejer stege ca 1 kg. Nu skal jeg stege 1,8 kg. Jeg tilbereder i stegepose. Er det stadig 130 gr i 4½ time eller skal det gå langsommere, når stegen er så stor? Hvad skal kernetemperaturen være?
Holger Rørby Madsen
Hej Anette
Mange tak for det - det er jeg glad for at høre.
Du kan blot anvende samme stegetid, det har i hvert fald fungeret fint for meget når jeg har haft et større stykke oksespidsbryst.
Du behøver ikke tjekke kernetemperatur her, da kødet vil være gennemstegt og meget mørt.
De bedste hilsner
Holger
Jørgen
ALT FOR SALT, og nærmest uspiselig.
Hvad F..... gik der lige galt der med alt det salt ???????
Holger Rørby Madsen
Hej Jørgen
Det lyder ikke rart. Det er altid en udfordring når der er bouillon med sammen med saltet kød. Og der er ikke noget værre end for saltet mad. Jeg har lige opdateret til en LILLE spiseskefuld salt - man kan jo altid smage til hvis der mangler salt til sidst.
Jeg har dog ikke selv oplevet problemet, da jeg jo altid i opskrifterne skriver præcist hvad jeg har anvendt.
De bedste hilsner
Holger
Per
Jeg har brugt jeres opskrift . Der er sq alt for meget SALT. Måske en teske.
Der ødelagde i lige en god sauce...
Pia
Jeg har nu prøvet at lave den i min stegeso. Den blev fantastisk. Tak for en super opskrift
Lonnie
Fantastisk lækker. Intet mindre.
Rene Nielsen
Vi har lige fulgt denne opskrift med hjælp fra stegetermometer i stedet for at hænge os i stegetiden, og det hele blev intet mindre end fantastisk. Super mørt kød og rigtig lækker sovs.
Vores udgangspunkt var først det rigtige kød fra kødkvæg. Vi valgte USA kød, og vi ved at Australsk og Argentinsk også er rigtig mørt fra starten. Derefter fulgte vi opskriften indtil kernetemperaturen nåede 93 grader, og det var fuldstændigt perfekt. Stegetiden blev lige under 4 timer. Og vi lod den også hvile i 25 minutter før udskæring.Tak for en god opsskrift og oplevelse. Mvh
Madensverden.dk
Hej Rene
Mange tak for tilbagemeldingen, og den er jeg super glad for. Det lyder som om du havde fundet det helt rigtige kød til opskriften 🙂
Og jo, man skal helst følge kernetemperaturen, da stegetiden er svær at angive præcist. Det afhænger jo blandt andet af ovnens varme.
Alt det bedste
Holger
Pia
Kan man lave den i en stegeso i stedet for under sølvpapir? Hvis, er det så samme stegetid?
Madensverden.dk
Hej Pia
Det kan du sagtens - og ja, samme stegetid 🙂
Bedste hilsner
Holger
Dino
Jeg forstår ikke Du skriver sølvpapir, når alle (troede jeg) ved at det ikke må bruges til fødevarer i forbindelse med varme! (afgiver tungmetaller som optages i kroppen) men KUN med afkølede varer...
Holger Rørby Madsen
Hej Dino
Du kan sagtens anvende sølvpapir i madlavning, men der er nogle ting, man skal være opmærksom på. Det har jeg skrevet mere om i denne artikel: https://madensverden.dk/soelvpapir/
Men til denne ret er der ikke nogle problemer. Sølvpapir kan tåle meget høje temperaturer.
Generelt skal man dog selvfølgelig ikke bruge mere sølvpapir end nødvendigt, men det er en anden diskussion.
De bedste hilsner
Holger
Susanne
Hej.
Kan jeg stege kødet i forvejen. Skal bruge ovnen til noget andet de sidste 1 1/2 time. Eller bliver det for tørt hvis det hviler indpakket så lang tid?
Mvh Susanne
Madensverden.dk
Hej Susanne
Nej, jeg vil ikke anbefale dig at stege oksespidsbryst dagen i forvejen. Det er aldrig godt at genopvarme oksekød.
Du kan godt pakke kødet ind og lade det hvile i halvanden time, men læg et par viskestykker omkring det. Kødet bliver nok lidt lunkent, men det burde gå 🙂
God fornøjelse.
Bedste hilsner
Holger
Dorte
hvad serverer du til.... jeg tænker smørristede kartofler, og evt marinerede gulerødder
Madensverden.dk
Hej Dorte
Det lyder sørme som et godt bud. Det kunne være denne kartoffelsalat: Kold kartoffelsalat
Eller bare nye kartofler og en lækker salat.
De bedste hilsner
Holger
Berit
Utroligt mørt og velsmagende kød - det bedste spidsbryst, jeg til dato har smagt! Og sovsen er intet mindre end himmelsk. Jeg er allerede i gang med at lave det igen. Dog har jeg skåret saltet ned til 2 teskefulde, da skyen var lidt rigelig salt.
Madensverden.dk
Hej Berit
Mange tak for feedback og de rosende ord. De varmer altid 🙂
Lige præcis denne opskrift på oksespidsbryst er afgjort også en af mine livretter.
God fornøjelse med portion nummer to 🙂
Bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Bitten Jakobsen
Vi har lavet en steg efter denne opskrift i dag, den fik dog 4,5 timer. Den blev SÅ lækker og mør. Og vi var alle ( især vores datter)helt vilde med sovsen ☺
Guffeliguf.dk
Hej Bitten
Det er jeg meget glad for at høre. Jeg elsker også den langtidsstegte oksespidsbryst - og sovsen er noget for sig 🙂
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Sussi Madsen
Hej, jeg har en oksetyndstegsfilet på 2,6 kg. Kan jeg lave den på samme måde som spidsbrystet, med samme stege temp. Og tid?
Mvh sussi
Sussi Madsen
Hejsa, jeg har lige købt en oksetyndstegsfilet på 2,6 kg. Kan jeg lave den på samme måde som oksespidsbrystet? Og skal den have ligeså lang tid?
Mvh sussi.
Charlotte Eriksen
Har netop lavet denne steg - men den blev absolut ikke mør. Efterfølgende har jeg på nettet fundet andre opskrifter, med en ovntemperatur på 150-155 grader og en tid på 4-5 timer. Super ærgerligt, da det ikke er et helt billigt kødstykke. Sovsen blev ok.
Guffeliguf.dk
Hej Charlotte
Tak for tilbagemelding, og det er jeg da ked af at høre. Jeg plejer at lave oksespidsbryst på denne måde, og den bliver altid meget mør. Jeg ved ikke lige hvad der er gået galt.
Jeg følger lige op.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Kurt Sorknæs
Altså, 4 timer er ikke nok. Mine gæster var skuffede selvom sovsen var god.
Guffeliguf.dk
Hej Kurt
Det er jeg ked af at høre, men stegetiden kan godt variere. Jeg har selv prøvet at skulle give oksespidsbryst lidt længere tid, men det plejer at passe med de fire timer.
Og mange tak fordi du vender tilbage, så andre er opmærksomme på det.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Jesper Pedersen
Hvis man nu fordobler stegen hvad så med stegetid? Hvilken kernetemperatur sigter man efter?
Guffeliguf.dk
Hej Jesper
Stegetiden er den samme - og ditto med kernetemperaturen. De fire timer burde være nok til også at stege et noget større stykke oksespidsbryst færdigt.
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
christian lasota
hvor lang tid skal den have, hvis stegen er på 1,5 kilo ???
Guffeliguf.dk
Hej Christian
Jeg vil stadig tro, at de fire timer er rigeligt. Det er jo langtidsstegning, så prøv med de fire timer.
Men skriv lige tilbage hvordan det gik.
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Guffeliguf.dk
Hej Birgit. Tre timer er også for lidt til at gøre den mør. Du skal stege den i fire timer. Jeg har prøvet det samme som dig første gang jeg lavede den, men fandt ud af den skal have en time mere. Og så er det godt at overøse den nogle gange undervejs.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Birgit
Jeg lavede den til aften og stegen blev rigtig tør efter 3 timer i ovnen