Her er den helt rigtige opskrift på en langtidssimret oksegryde uden dikkedarer. Kogt på en hel flaske rødvin og med oksetykkam. En super skøn gryderet.
Langtidssimret oksegryde er en virkelig vinder, når vi taler simremad, og denne opskrift er den helt klassiske uden for mange unødvendige ingredienser.
Oksegryden laves på oksetykkam, der er en fremragende udskæring til gryderetter, fordi det kan koges virkelig mørt.
Så køb en hel oksesteg af tykkammen, og skær den ud i store tern. Eller få slagteren til det.
Desuden har jeg her anvendt en hel flaske rødvin, men det er vigtigt, at du koger den rigeligt ind inden den kommes ned til oksekødet.
Netop indkogningen af rødvinen gør, at den ikke vil smage surt i gryderetten. Så brug lidt tid på den del.
I øvrigt behøver du ikke bruge en dyr rødvin for at opnå en lækker gryderet. Efter indkogning er der ikke den store smagsforskel (har testet det i mange omgange), så hæld bare en af de billige i gryden, og kog den ind.
Endelig vil jeg opfordre dig, at jævne sovsen i gryderetten til sidst. Man kan godt drysse kødet med hvedemel under starten, og ad den vej få jævnet retten.
Men lad være med det. Lad kødet koge sig mørt i reduceret rødvin og kalvefond, og jævn til sidst med lidt Maizena. Så rammer du den helt rigtige tykkelse/konsistens. Det er klart det bedste.
Husk også at smage oksegryden til med sukker, da det løfter smagen på retten gevaldigt.
I denne version er der ikke tilsat yderligere grøntsager, udover et par løg. Sådan synes jeg den smager bedst.
Vil du alligevel have grøntsager eller rodfrugter i gryderetten, skal de tilsættes til sidst, så de bevarer smag og konsistens.
Eksempelvis gulerødder eller persillerødder, der skæres i tykke skiver, og kommes ved den sidste halve time af kogetiden.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser til langtidssimret oksegryde
1 flaske rødvin (0,75 liter)
Ca. 1,2 kilo oksetykkam
2 rødløg
2,5 deciliter kalvefond
3 laurbærblade
1 dusk timian
Salt og friskkværnet peber
Maizena
Fremgangsmåde
- Start med at koge rødvin ind. Hæld rødvinen i en lille gryde, og lad den koge ind til en tredjedel, så du cirka har 2,5 deciliter koncentreret rødvin tilbage. Stil til side.
- Oksetykkam skæres ud i grove tern, som gerne må være tre centimeter på hvert led. Skær eventuelle stykker af fedt og sener fra, så du har reelle stykker kød tilbage.
- Varm en god stegegryde op ved høj varme, og kom en klat smør i. Brun nu oksekødet over tre omgange, så det får den rigtige stegeskorpe. Altså først en tredjedel i, lad det svitse et minut uden du rører ved det, vend det rundt og brun af på alle sider. Læg til side, og så brunes næste hold.
- Rødløg pilles og skæres i grove stykker.
- Når det sidste hold kød er brunet af, kommes løgene ved. Lad det svitse et par minutter, hvorefter du kommer resten af kødet ved.
- Hæld også den indkogte rødvin ved sammen med kalvefond, og tilsæt laurbærblade og timiankviste. Timianen kan du med fordel binde sammen med en snor, så den er nemmere at fiske op til sidst. Tilsæt om nødvendigt lidt mere kalvefond, så kødet næsten er dækket.
- Læg låget på, skru ned for varmen, og lad nu dine oksegryde stå og simre i et par timer. Vend kødet et par gange undervejs.
- Når tiden er gået, kan du smage på et stykke kød og tjekke at det er mørt som smør. Hvis ikke, giver du det lidt længere tid, men det plejer at være super fint nu.
- Jævn gryderetten med lidt Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand, så du får en passende tykkelse. Smag oksegryden til med salt og friskkværnet peber, og gerne også med lidt sukker. Det giver den bedste smag,
En langtidssimret oksegryde skal selvfølgelig serveres med en gammeldags kartoffelmos.
Se også mine opskrifter på:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden