Her får du en nem opskrift på hjemmelavede kiks, der også går under navnet mariekiks og hvedekiks. Kiksene bliver sprøde og lækre.
Du kan sagtens lade ungerne bage dem, for det er en nem opskrift, hvor der kun anvendes få ingredienser.
Husk blot at prikke kiksene med en gaffel eller lignende, for på den måde undgår du, at kiksene popper op under bagningen.
Opskrift på kiks
Kiks - nem opskrift på mariekiks
Ingredienser
- 200 gram hvedemel
- 60 gram sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 knsp salt
- ½ tsk bagepulver
- 40 gram smør
- ½ dl mælk
Sådan gør du
- Kom alle de tørre ingredienser i en skål og bland godt (mel, sukker, vanilje, salt og hjortetaksalt).
- Skær smørret i små stykker og smuldr det i melbandingen.
- Hæld mælk i lidt ad gangen til du kan samle dejen, uden den bliver for våd. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt mælken. Er dejen blevet for våd, kan du tilsætte lidt mel.
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på cirka 4 millimeter. Fjern det øverste bagepapir og stik småkagerne ud med et glas eller en udstikker, der er 5-6 cm i diameter. Prik dem med en gaffel.
- Kom kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 190 grader i 10 minutter til de lige begynder at få farve.
Få tilsendt opskriften på mail
Sjovt for børn
Kiksene kan stikkes ud i lige den form I ønsker - om det er hjerter, stjerner eller andet. Så lad endelig børnene få frie hænder og lave de forme de har lyst til.
Har du ikke udstiksforme, kan man også sagtens bare bruge et lille glas, som det er gjort her.
Husk at prikke de små huller med en gaffel.
Opbevaring af kiks
Efter bagning skal kiksene køles af og opbevares i en tætsluttende beholder.
På denne måde holder de sig sprøde længere.
Næringsindhold i hjemmelavede mariekiks
Kiksekage
Du kan sagtens anvende samme opskrift til kiksekage.
Her skæres kiksene ud i firkanter i stedet for at udstikke dem, og så kan du ellers blot følge denne opskrift på kiksekage.
Færdiglavede Mariekiks
De færdiglavede og industrielt fremstillede mariekiks fra supermarkedet indeholder typisk vegetabilsk olie som solsikkeolie i stedet for smør. En del af sukkeret er ofte udskiftet med glukose-fruktosesirup og vaniljesmagen kommer typisk fra vaniljearoma.
Derudover kan der være anvendt tilsætningsstoffer som emulgator og antioxidant.
Hjemmelavede mariekiks kan derfor være en smule anderledes end de industrielt fremstillede mariekiks. Forhåbentligt smager de dog bedre lavet af rene råvarer.
Denne opskrift kommer meget tæt på smagen af de færdiglavede.
Se flere opskrifter på kiks og kager her:
Gerda
Der står man skal blande hjortetaksalt sammen med mel og sukker, men i ingredienserne står der ingen hjortetaksalt, så hvor meget skal man bruge ?
Lene
Øhm... Jeg undrer mig bare... "rulles ud til 0,4 mm" - altså under en halv mm 🙄? Det er voldsom tyndt. Jeg tror kun en skydelære kan måle så præcist.
Jørgen Birkedal
jeg går ud fra at hjortetaksalt i vejledningen betyder bagepulver fra ingredienslisten, men hvilket hævemiddel er at foretrække?
Lea Kjærgaard
Der står Hjortetaksalt i "sådan gør du", men ikke hvor meget og det står ikke i ingredienser!
Siw
- og så har det her ikke noget med "Marie-kiks" at gøre - de smager ikke af noget - på trods af vaniliesukker... noget af melet skal erstattes af flormelis.
Siw
HVAD mener man så?????
Der står:
"er ca. 10 minutter ved 200 grader (ikke varmluft)."
men i fremgangsmåden står der:
"bages midt i ovnen ved 200 grader varmluft,
Skal det være varmluft eller skal det ikke????
Holger Rørby Madsen
Hej Siw
Ja, det er da noget rod. Kiksene skal bages ved 200 grader varmluft 🙂
God fornøjelse med dem.
Bedste hilsner
Holger