Min opskrift på en nem kiksekage. Den kan laves med eller uden palmin, eller med kondenseret mælk. Opskriften er med billeder.
Kiksekage var tidligere en særdeles populær kage, men de senere år er den gledet lidt mere i baggrunden.
Og det er en skam, for kagen smager altså godt når den laves rigtigt.
Der er flere måder at lave en kiksekage på, og her får du tre gode bud, hvor du kan lave den uden eller med palmin, og så er der også en opskrift, hvor den laves med kondenseret mælk.
Kiksekagen er jo smart, for den skal slet ikke bages. I stedet lægges vaniljekiks i lag med lidt chokoladecreme imellem, hvorefter den stilles køl og stivner.
Den skal helst stå mindst fem timer i køleskabet før den skæres ud - og gerne til dagen efter.
Se også mine opskrifter på:
- Kiks - nem opskrift på mariekiks
- Flødebollekage (no-bake kage med flødeboller og bær)
- Kitchen sink bars - amerikansk kage med saltstænger
Opskrift på nem kiksekage
Opskriften er til mindst fire personer.
Kiksekage
Ingredienser
- 100 gram smør
- 200 gram mørk chokolade
- 100 gram flormelis
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 18 vaniljekiks - firkantede
Sådan gør du
- Smør smeltes ved lav varme i en tykbundet kasserolle.
- Chokolade hakkes groft og kommes i det smeltede smør, hvor chokoladen røres ud i smørret.
- Rør derefter flormelis og pasteuriserede æggeblommer i chokoladecremen, tag gryden af varmen, og nu du skal fortsætte med at røre indtil cremen bliver blank.
- Beklæd en form med husholdningsfilm - se her hvordan du undgår at husholdningsfilm driller dig. Brug gerne en form, der passer med bredden på kiksene, og med cirka tre kiks i længden. Altså så du har tre kiks den ene vej, og seks lag i højden.
- Start med at komme et lille lag chokoladecreme i bunden af formen, og derefter et lag vaniljekiks. Så kommes endnu et lille lag chokoladecreme på, et lag kiks, og sådan fortsætter du indtil du har lagt seks lag kiks. Slut af med et lag chokoladecreme på toppen.
- Overdæk med et låg eller husholdningsfilm, og stil din kiksekage på køl i mindst fem timer, og den bliver kun bedre af at stå til dagen efter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Min personlige holdning til kiksekage er, at jeg ikke synes man skal have alt for meget chokoladecreme i kagen, og at der skal være masser af kiks. Eller kan man hurtigt få for meget.
Og det er denne opskrift indrettet efter, hvor der kun er et tyndt lag chokoladecreme mellem hvert lag kiks.
Kiksekage med palmin
Du kan også lave kiksekagen med palmin, der kort fortalt er kokosfedt. Det kan næsten høre på navnet.
Tidligere blev kiksekagen stort set altid lavet med palmin, og det kan du også gøre.
Du skal blot skifte mængden af smør ud med palmin, og det vil sige, at du skal bruge 100 gram til denne opskrift.
Start med at varme palminen op, hvorefter den køles en smule ned. Rør derefter de øvrige ingredienser i, og følg opskriften på kiksekage længere oppe.
Med kondenseret mælk
Kiksekage kan også laves med kondenseret mælk, og her er opskriften på den.
200 gram mørk chokolade smeltes ved svag varme, hvorefter du rører cirka 200 gram kondenseret mælk og 25 gram smør ind i blandingen.
Derefter er det blot at lægge kiksekagen sammen som beskrevet tidligere.
Kiksekage uden æg
Man kan også lave kiksekage uden æg, og det bliver også rigtig godt.
Du udelader blot æggeblommerne i opskriften her, og tilsætter i stedet fire spiseskefulde piskefløde. Og følger ellers opskriften.
Vær lige opmærksom på, at du så også anvender vaniljekiks uden æg. Dem er der heldigvis en del af på markedet, men kig lige efter på pakken.
Kiksekage og salmonella i rå æg
Tilbage i nytåret ved indgangen til år 2000 døde to mennesker efter at have spist kiksekage med rå æg.
En 44-årig mand og 18-årige søn fra Ejstrupholm uden for Horsens havde indtaget kiksekage i juledagene, og det vurderede fødevaremyndigheder var årsagen til de tragiske dødsfald.
Forklaringen var salmonella i de rå æg, der var anvendt til at fremstille kiksekagen, og de to mænd døde af salmonella typen Enteritidis, der netop fremkommer i rå æg og fjerkræ.
Skal man så være nervøs for at anvende rå i kiksekagen i dag? Eller i det hele taget for salmonella i æg?
Ikke umiddelbart hvis man spørger Fødevarestyrelsen, og det kan du læse mere om her. Især svækkede og ældre personer skal dog være opmærksomme.
Symptomer på salmonella
Symptomerne på salmonella er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger, men i sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
Man bliver gerne syg et halvt til to døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.
Du kan læse mere om symptomer på salmonella på Statens Serum Instituts hjemmeside.
Tina
Kan den fryses?
Johnny Paulick
Jeg har lavet rigtig mange kiksekager gennem livet både med smør og palmin. Jeg holder mest af palmin.. Men jeg har aldrig prøvet kondenceret mælk.. ! Men jeg plejer at dyppe kiks i appelsinsaft inden de lægges i lag med chokolademassen. Det giver både en god smag, men gør også at kiksene ikke er så hårde når der skal skæres skiver af dem.. River lidt appelsinskal i massen... ½ appelsin.
Birte
Har lige frembragt kiksekagen med tuc kiks og kondenseret mælk, spændt på resultatet. Der var en udfordring med at få chokolade blandingen lind nok/flydende.
Merete
Det er nemmere, at bygge kiksekagen op i fri hånd på et stykke bagepapir med fire kiks på række, så er der ikke nogen kiks, der skal knækkes i mindre stykker. Bagepapiret pakkes om kagen sammen med staniol og en elastik, og sættes til afkøling i køleskabet.
Camilla Jakobsen
Hej
Varianten med kondenseret mælk; bliver den ikke meget sød eller?