Timian er en krydderurt, der anvendes i et utal af retter. Her får du masser af opskrifter med timian, der bruges i gryderetter og mange andre retter.
Timian har været brugt i mere end 7.000 år, så det er en ældre herre, denne krydderurt.
Historikere ved, at urten blev brugt som krydderi og lægeplante i Persien så langt tilbage som 5.000 før vores tidsregning.
I mange kulturer har en kvist timian også betydet held, for eksempel på korstogene i middelalderen og i oldtidens Grækenland, hvor man ofrede kviste til kærlighedsgudinden Afrodite.
Der findes mere end 300 arter, mange af dem er hårdføre, så de kan vokse selv på tør klippegrund. Ja, og så kan vi også dyrke planten i vores egne haver.
Forskel på frisk og tørret timian
Generelt har timianen en aromatisk, krydret og lidt citrusagtig smag, men da der findes så mange arter, er der selvfølgelig smagsforskelle.
Den kan købes både som frisk krydderurt og tørret krydderi. Det er smart at have et glas timian stående på krydderihylden, men du skal huske, at den tørrede afgiver meget mere smag end den friske.
Da det er en urt med masser af smag, skal du passe på ikke at overdosere, da den kan dominere retten og tage smagen fra andre krydderier og ingredienser.
Brug kun bladene fra et par kviste til en gryderet eller en suppe og smag til hen ad vejen, så du ikke får for skarp en smag.
Men et fad ovnstegte kartofler med timian og jomfruolivenolie er for eksempel helt perfekt, da kartofler ikke har meget smag i sig selv. Som eks. min opskrift på timiankartofler.
Anvendelse
I Grækenland, Frankrig og Italien bruger de ofte denne urt til kødretter og fisk. Herhjemme har vi traditionelt brugt timian i retter som gule ærter, suppe som del af en suppevisk, gryderetter og hjemmelavet medisterpølse.
Især er timiansmagen fremragende til kylling, svinekød og lam, men også som aromatisk smagsgiver til vegetarretter.
Prøv for eksempel bruschetta med svampe og timian eller ovnbagt knoldselleri.
Krydderiet - eller krydderurten - spiller godt sammen med andre urter som rosmarin, oregano og basilikum. Mindre godt med for eksempel karry og paprika.
Timian og sundhed
Den friske timian indeholder både A-vitamin, C-vitamin, kalium, og jern samt æteriske olier, thymol og flavonoider.
Udover at kunne bruges i madlavningen, er der også mange, der hævder, at den har en positiv effekt på vores helbred.
Gennem tusinder af år har den været brugt til at bekæmpe og forebygge diverse lidelser, for eksempel hævdes den at have bakteriedræbende virkning.
Mange sværger også til timianolie, når de har menstruationssmerter og fordøjelsesbesvær.
Timian mod hoste
De æteriske olier i timian kan virke slimløsende, når du er forkølet og har hoste.
Kog et bundt i vand, når vandet ikke længere er spilkogende, tager du et håndklæde over hovedet, bøjer dig over skålen og indånder dampen.
Håndklædet skal dække skålen, så du får fuld udbytte af dampen. Du kan også lave din egen timiante ved at koge en liter vand og fire-fem kviste.
Pres lidt citronsaft i teen, og når den har trukket, tilsætter du honning.
Opskrifter med timian
Her får du 10 lækre opskrifter med timian:
Smørstegte jordskokker med timian
Oksekødsruller
Pommes Anna kartofler
Ovnbagt knoldselleri
Timiankartofler
Langtidsstegt kalveculotte med hvidløg og timian
Bagte skalotteløg - opskrift med timian og balsamico
Hasselback gulerødder
Kartoffeltårn
Timiansmør med basilikum og citronsaft - smør til bøf
Hvad er timian?
- Timian (latinsk navn: Thymus vulgaris) er en lavtvoksende, aromatisk urt, der stammer fra Middelhavsregionen.
- Den bruges både frisk og tørret og har en krydret, let bitter og varm smag med noter af citron og fyr.
- Timian er en flerårig plante, der trives godt i haver og altankasser – især på solrige steder.
Næringsindhold og sundhed
- Rig på antioxidanter, C-vitamin, A-vitamin, jern og mangan
- Indeholder thymol, en naturlig olie med antibakterielle egenskaber
- I folkemedicin bruges timian mod hoste, fordøjelsesbesvær og betændelsestilstande
- Timian-te er populær som halsberoligende urtete
Brug i madlavning
- Timian passer godt til langtidsstegte retter, gryderetter, fjerkræ, lam, rodfrugter, svampe og æg
- Kan indgå i bouquet garni – en klassisk fransk urtekombination til supper og saucer
- Bruges i både salte og søde retter (fx citron-timian shortbread eller honning-timian glasur)
- Tørret timian har en kraftigere smag og holder sig længe i krydderiskabet
- Frisk timian giver et mere grønt, citruspræget pift og bør tilføjes sidst i tilberedningen for at bevare smagen
Tilberedningstips
- Hele stilke kan simre med i saucer og gryderetter og fiskes op igen før servering
- Bladene kan nemt ribbes af ved at holde i toppen og trække modsat stilken
- Prøv at lade smør smelte sammen med timian og hvidløg – fantastisk til steaks, svampe eller kartofler
Sjove facts
- I oldtidens Grækenland blev timian brugt i templer som røgelse og symbol på mod
- I Middelalderen troede man, at timian kunne jage mareridt væk, hvis man lagde det under puden
- Navnet “timian” kommer af det græske ord thymos, som betyder mod eller livskraft
Timian-sorter
- Have-timian: Den mest almindelige – stærk smag og god til mad
- Citrontimian: Mildere med frisk citrusduft – perfekt til fisk og te
- Vild timian (krybende timian): Lavtvoksende, også flot i stenbede og som prydplante
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: