Hotdogs er Danmarks ældste fastfood. Læs om historien bag, forskelle fra land til land og få opskrifter på blandt andet ketchup og pølsebrød.
Hotdogs er dragende. Det er næsten umuligt at gå forbi en pølsevogn uden at få en overvældende lyst til at købe en ristet med det hele.
Duften af ristede pølser minder om barndom, sommerferie og Tivoliture. Eller om noget helt andet måske? For hver især har vi minder knyttet til hotdogs.
I sommersæsonen findes der næppe nogen, som ikke har smidt pølser og pølsebrød på grillen - hvad enten det er pølser af kød eller plantefars.
Hotdogs hører ligesom med, selvom vi også har alt muligt andet godt at spise.
Hvorfor vi er så "besatte" af et stykke kød lagt ind i et lyst brød, får du forklaringen på her.
Konsistens og smag giver ultimativt måltid
En hotdog med rå og ristet løg, syltede agurker, ketchup, sennep og remoulade samt en sprød pølse med knæk og et blødt hvidt brød har det hele.
I forhold til at et perfekt måltid bør indeholde forskellige elementer, er hotdoggen et godt eksempel. Man taler om sensorik, de forskellige sanser, når man vurderer mad.
Ifølge kogebogen Neurogastronomi har hotdogs det hele: Knas, blødt, sprødt, surt, salt, umami, stærkt, sødt og bittert.
Forfatterne mener ligefrem, at man skal huske på alle hotdog-elementer, hvis man vil sikre sig, at man har alle de vigtigste kontraster og elementer i et måltid.
Det er blandt andet også ud fra et sensorisk perspektiv vores fødevareekspert Charlotte Mithril laver smagstest. Du kan eventuelt se hendes smagstest af pølser og ketchup.
Sådan kom hotdogs til verdenen
Vi fik vores første pølsevogne i 1921, hvor man kunne købe pølser med sennep og et rundstykke eller en bolle til. Eller i et rundstykke om man ville. Pris: 25 øre.
30 år senere kom det aflange pølsebrød på det danske marked. Selvom det var og er aflangt, har vi stadig en vigtig tradition: Pølsen skal stikke ud i begge ender af brødet.
Stort set alle andre lande laver hotdogs, hvor pølse og brød er lige lange.
Pølsevognene var inspireret af tyskerne, som længe havde haft tradition for at servere en pølse eller en hel sild i en midten af en bolle.
I 1860erne tog de tyske emigranter opskriften med til USA, hvor de begyndte at sælge pølser med brød og sauerkraut fra boder.
Du kan stadig købe hotdogs med sauerkraut i Tyskland, derudover er deres favorit currywurst. En pølse med en lettere klistret karryketchup.
Opskrifter på tilbehør og pølsebrød
De seneste år har gourmet-hotdog været den store dille. Her er der lagt stor kreativitet i at fremstille sundere og mere eksotiske versioner af klassikeren.
Den gode, gammeldags hotdog går dog næppe af mode i de danske hjem, selvom pølsevognene er trængt af alle da andre fastfood-kæder.
Det er let og relativt billigt at købe forskelligt tilbehør til en god, grillet hotdog. Men hjemmelavede brød og tilbehør smager altså skønt.
Du kan for eksempel prøve at bage disse luftige og lette pølsebrød:
Madens Verden har også eksperimenteret med at lave ketchup, ristet løg og syltede agurker.
Især de syltede agurker er så lette og hurtige at lave, at det næsten er mere besværligt at køre ned i Brugsen efter et glas.
Ristet løg sammen med rå løg er for mange af os essentielt i en hotdog. Når du først har lavet dine egne ristede løgskiver, er det svært at vende tilbage til de købte.
Kim
Jeg savner en opskrift, men elsker historien om pølsevognen 😊 og hvor svært kan det være at komme en pølse i et brød 😅