Hellefisk er en skøn spisefisk med hvidt, fast kød og et højt indhold af mineraler og vitaminer. Her er tips til at bruge den i køkkenet samt viden om fisken.
Hellefisk er en ordentlig krabat, der kan veje op til 45 kilo og blive 1,3 meter lang.
Det er grønlændernes yndlingsfisk og den arktiske fisk fanges hovedsaligt ved Vestgrønland, Færøerne, Island, i Barentshavet og det nordlige stillehav.
Det er en såkaldt koldtvandsfisk, som lever langt under havets overflade - fra 200 til 2000 meter.
Selvom fisken er enorm, køber vi normalt fileter af hellefisken. Disse er lyse og faste i kødet, nemme at arbejde med og kan spises på en række måder som dampet, grillet, stegt, kogt, marineret, gravad og koldrøget. Smagen er mild og fed.
Næringsindhold
Hellefisk er en fed fisk som laks og makrel. Den er rig på Omega-3 fedtsyrer, som er flerumættede fedtsyrer, der er gode for blandt andet vores blodtryk og hjerte.
Fisken har et meget højt indhold af A-vitaminer, et stort indhold af D-vitaminer og er rig på mineraler som jod, selen og kalium.
Her er energifordelingen for 100 gram hellefisk:
Energi: 804 kJ.
Proteiner: 12,4 gram.
Kulhydrater: 0 gram.
Fedt: 15,6.
Ideer og opskrifter
Hellefisk kan købes både gravad og røget og spises på lige fod med laks. Du kan for eksempel lave denne, lækre rævesovs til gravad hellefisk, som giver mere plads til rævesovsens smag, end laks gør.
Dampet hellefisk smager skønt. Her er Madens Verdens opskrift på en sund, velsmagende ret: Dampet hellefisk med bagte grøntsager. Du kan også prøve denne opskrift på pandestegt hellefisk.
Eller hvad med at lave en roulade af laks og røget hellefisk? Det får flotte tofarvede skiver, som kan serveres til salater.
En traditionel thaisuppe med kokosmælk, grøntsager, citrongræs og chili får ekstra smag med skiver af røget hellefisk på på toppen, når du serverer.
Du kan sagtens grille fileterne. Her skal de kun have tre-fire minutter, ellers bliver de skam-stegte.
Opbevaring og holdbarhed
Lige som med alle andre fisk, skal hellefisk opbevares koldt - i køleskabet eller fryseren.
Har du købt rå fisk, skal du enten fryse den ned med det samme eller spise den samme dag, som du har købt den.
Generelt kan fisk holde op til tre måneder i fryseren uden at tabe smag.
Bæredygtige fisk
Grønlandske hellefisk fra Baffinbugten og Davidsstrædet er MSC-certificerede.
Det betyder, at fiskerne fanger ud fra bæredygtige principper. Vil du være sikker på, at de fisk du køber, er bæredygtige, skal du se efter dette blå MSC-mærke:
Kilder: Grønlands Naturinstitut, Madpyramiden og 2 gange om ugen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: