Gammeldags franskbrød er et klassisk hvedebrød i form, også kaldet formfranskbrød. Bagt med mælk og smør, og et helt tradionelt franskbrød.
Gammeldags franskbrød er nemt at bage – det er hævningen, der tager tiden.
Røremaskine eller håndælte
Jeg har her lavet den i min Kitchen Aid røremaskine, men du kan selvfølgelig sagtens også lave den på gammeldags manér i hånden.
Men husk at ælte dejen godt igennem, så får dit gammeldags franskbrød en bedre krumme.
Pensl franskbrødet – også kaldet et formfransbrød – med vand eller mælk, det giver den helt rigtige skorpe, der jo også giver smag til brødet.
Brødet er fryseegnet.
Opskrift på gammeldags franskbrød
3 deciliter mælk
50 gram smør
30 gram gær
500 gram økologisk hvedemel
1 teskefuld fint salt
2 teskefulde sukker
Bagetid for gammeldags franskbrød – formfranskbrød: 30 minutter ved 200 grader varmluft.
-> SE OGSÅ opskrift på boller af bløddej
Sådan bager du gammeldags franskbrød
- Kom mælk og smør i en lille gryde eller kasserolle, og varm det forsigtigt op indtil smørret er smeltet. Når det er fingervarmt – cirka 37 grader – hælder du det op i skålen til din røremaskine.
- Smuldr gær ned i mælken, og rør gæren ud.
- Bland hvedemel, sukker og salt i en skål – og kom også det ned i røreskålen. Ælt det ved middelhøj hastighed i 7-8 minutter, og rør den derefter et minut ved lav hastighed. Tag skålen af, dæk den med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen hæve i 30 minutter.
- Efter hævning slår du dejen hurtigt ud på et meldrysset bord, og lægger det i en form til franskbrød. Overdæk igen med husholdningsfilm, og lad hæve i 30 minutter.
- Efter hævning snitter du et langt snit på langs af brødet, og pensler med vand.
- Sæt formfransbrødet ind i en forvarmet ovn, helst nederst i ovnen, og bag det i 30 minutter ved 200 grader over- og undervarme.
- Tag franskbrødet ud af formen, og sæt det til afkøling på en rist, så der ikke samles fugt i bunden af franskbrødet.
OPSKRIFT på lækre boller med havregryn
Hvad synes du om dette franskbrød?
Stem her
( stemmer)Din huskeliste
Under hver opskrift kan du tilføje den til din egen og personlige huskeliste, så du altid kan finde dine favoritter igen.
Fantastisk god opskrift
Jeg bagte dette brød i weekenden, og jeg må sige, at det var helt sindssygt lækkert. Selvom det er et ret simpelt brød, har det en virkelig god smag, og så er det tilmed enormt lækkert.
Kæmpe anbefaling herfra!
Vh Cecilie
Hej Cecilie
Tusind tak for din tilbagemelding – det er jeg glad for at høre 🙂
Netop det franskbrød er også en af mine favoritter, og et godt eksempel på, at god mad (og godt brød) ikke behøver at være kompliceret.
Prøv i øvrigt også mit gryde-franskbrød – det tror jeg også du vil blive glad for 🙂
De bedste hilsner
Holger