Fuldkorns franskbrød er lidt sundere end det almindelige, hvide franskbrød, og i denne opskrift har vi lavet franskbrød med fuldkorns speltmel.
Fuldkorns franskbrød skal bages i cirka 30 minutter ved 200 grader varmluft.
Opskriften giver 1 formbrød.
Ingredienser til fuldkorns franskbrød
2 deciliter fuldkorns speltmel
6 deciliter god hvedemel, gerne økologisk
25 gram gær
3,5 deciliter økologisk minimælk
30 gram smør
1 teskefuld sukker
1 teskefuld, strøget fint salt
Fremgangsmåde
- Varm mælken forsigtigt op i en kasserolle, men pas på det ikke bliver mere varmt end lunt for fingrene - cirka 37-38 grader.
- Kom smør i mælken, og lad det smelte i den lune mælk. Pas stadig på temperaturen. Bliver mælken for varm, er du nødt til lige at køle den ned indtil den har en temperatur på omkring de 37-38 grader.
- Kom den lune mælk/smør op i en skål til røremaskinen, og smuldr gæret ned i.
- Start med røremaskinen på næstlaveste hastighed, og lad den røre gæren ud i mælken.
- Kom så sukker og salt i skålen.
- Endelig tilsætter vi speltmel og hvedemel lidt efter lidt, og lad så dejen til dit fuldkorns franskbrød blive æltet godt igennem i 10 minutter.
- Sæt dejen til hævning med et viskestykke hen over skålen. Og gerne et lunt sted. Dejen skal hæve cirka 25 minutter.
- Kom så dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den hurtigt igennem med hænderne, så du får luften slået ud af dejen.
- Form dejen til et brød, og kom det ned i en form. Tryk dejen let ud i hjørnerne, så den fylder hele formen ud. Lad dejen til dit fuldkorns franskbrød hæve her i cirka 30 minutter - igen tildækket og lunt.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rids brødet på langs med en kniv, og pensl med mælk. Kom formen med brødet ind i ovnen. Nu skal franskbrødet bage cirka 28-30 minutter.
- Tag dit fuldkorns franskbrød ud af ovnen, og vent nogle minutter, inden du forsigtigt vipper det ud af formen, og over på en rist. Lad franskbrødet køle lidt af inden du skærer i det, men brødet er allerbedst når det stadig er lunt. Afkøl altid brød på en rist, så det ikke bliver fugtigt i bunden.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Fuldkorns franskbrød
Stem her
( stemmer)
Mette
Hej Holger/Madens Verden!
Tak for en super side 🙂
Du skriver, at mængden svarer til et brød - mon du kan afsløre størrelsen på formen?
På forhånd tak 🙂
Mvh
Mette
Holger Rørby Madsen
Hej Mette
Mange tak - det er jeg glad for at høre 🙂
Min brødform er på ca. 3 liter, som jeg synes er passende.
Alt det bedste
Holger
Jesper
I har glemt at skrive at speltmelet skal kommes i!
Holger Rørby Madsen
Hej Jesper
Tak for det - min fejl. Det er nu tilføjet 🙂
De bedste hilsner
Holger