Her får du min opskrift på franskbrød i gryde, hvor du nemt kan bage et lækkert og luftigt franskbrød i din stegegryde, og brødet har en super sprød skorpe.
Franskbrød i gryde er en genial måde at bage franskbrød på, og så er det altså super nemt.
Du laver en klassisk franskbrødsdej, som derefter bages i en stegegryde med låg.
Det giver dig et virkelig luftigt brød, som samtidig har den helt rette skorpe.
Her har jeg lavet den med drys af blå birkes og majsdrys, men du kan lave den som du selv synes.
Og eventuelt helt uden drys.
Opskriften giver et fyldigt og sprødt franskbrød i gryde.
Se i øvrigt her hvad den gule gær er for noget.
Ingredienser til franskbrød i gryde
300 gram lun mælk
25 gram gær
400 gram hvedemel
2 teskefulde sukker
1 teskefuld salt
40 gram blødt smør
Drys
Blå birkes
Majsdrys
Fremgangsmåde
- Mælken lunes i enten en gryde eller i mikroovn, men mælken skal ikke være varmere end cirka 30 grader.
- Hæld mælken i skålen til røremaskinen, smuldr gær i og rør det ud. Her anvendes dejkrog.
- Hvedemel vejes af og blandes med sukker og salt
- Ælt det ind i dejen sammen med blødt smør, og lad dejen ælte i 10 minutter ved middel hastighed.
- Tag dejen op, træk den aflang, fold sammen og læg den tilbage i skålen. Dæk med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad den hæve i 30 minutter til dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og stil en stegegryde i på en rist i ovnen. Varm gryden godt igennem!
- Tag dejen ud på køkkenbordet, og den skal IKKE æltes igennem. Træk den i stedet igen lidt lang og fold den sammen. Spænd dejen op til en stor kugle.
- Rids den 3-4 steder med en savtakket kniv, og sprøjt ganske let med en vandforstøver eller pensl let med en pensel.
- Drys med birkes og og tørret majsdrys - eller hvad du synes.
- Læg franskbrødsdejen ned i den gennemvarme gryde, læg låget på og stil det ind i ovnen.
- Nu bages dit franskbrød i gryde først 30 minutter med låg, og derefter 15 minutter uden låg. Altsammen ved 200 grader varmluft.
Det færdigbagte franskbrød tages op af gryden og køles af på en rist.
Derefter kan nyde det mest luftige franskbrød med en super sprød skorpe. Sværere er det ikke.
Se her hvordan du nemt undgår bøvl med husholdningsfilm.
Se også: Sødmælksfranskbrød
Ib Olstad Larsen
Kan man blande noget grov mel i ?
Ane Marie Herluf Macnaughtan
Helt fantastisk brød! Jeg laver en mellem-pensling m/ æg før jeg stiller det ind i ovnen for anden gang. I stedet for birkes pynter jeg ofte m/ rosmarin eller havsalt & peber.
Pia
Kan man bruge en stegeso istedet? Har nemlig ikke en gryde der må komme i ovnen.
Robert
hvor stor / mange liter r gryden du bruger til at bage dit franskbrød
Madensverden.dk
Hej Robert
Det er blot en helt almindelig stegegryde. Mener den er cirka tre liter. Og alle slags gryder kan anvendes.
Bedste hilsner
Holger