Cider er som vin. Vi kan få tørre, søde, bitre og syrlige ciders, og der er stor forskel. Her kan du blive klogere på den gærede æbledrik.
Cider har fået et temmelig ensidigt ry i Danmark takket være de søde Somersby, vi kan købe alle steder.
Men der er en verden af smag og dufte i den gærede æblemost. Den findes i alle mulige afskygninger, fra den meget tørre til den sødmefulde og hen i en mere bitter smag.
Overordnet set inddeles drikken i tør, halvtør og sød, men herunder er der en række underkategorier.
Hvad er cider lavet af
Cider er lavet af æbler, som moses og presses til en æblemost. Herefter gæres mosten enten ved at tilsætte gær - eller ved at lade mosten gære naturligt. Det kaldes vildgæring.
Kulsyren opstår under gæringen, og derfor får vi en lettere boblende æbledrik, som kun indeholder en eneste ingrediens: æbler.
Dog skal det lige siges, at der er stor forskel på de håndlavede og de masseproducerede ciders, som ofte er tilsat vand, sukker, smagsaroma og kuldioxid.
Du kan også støde på betegnelsen poiré eller perry, som er fremstillet på samme måde - blot med pærer i stedet.
Alkoholprocenten i cider
En god cider vil typisk have en alkoholprocent på mellem fire og seks, men du kan finde drikke med lavere og højere alkoholprocenter.
Du kan købe alkoholfri ciders, akkurat som du kan købe alkoholfri øl og vin.
Og så vil du kunne købe ciderdrikke med en meget lav alkoholprocent. Disse er ofte fabriksfremstillet og indeholder almindelig æblejuice og vand.
Forskel på indholdet
Da Danmark ikke har klare definerede krav til, hvad en cider skal indeholde, er der enorm forskel på, hvad du får, når du køber ciders. Se eksemplet her:
Harboes 'Æblecider' har en alkoholprocent på 0,8. Den indeholder: vand, æblejuice fra koncentrat, sukker, gæret æblejuice, kuldioxid, aroma, citronsyre, konserveringsmiddel og sødestoffer.
Æblerovs 'Benene på nakken' har en alkoholprocent på 5,9. Den indeholder udelukkende æbler: Pigeon, cideræbler, Cox Orange, Filippa, Rød Aroma og Belle de Boskoop.
Den rette temperatur
Ligesom med mange hvidvine skal denne drik ikke drikkes iskold, for så går man glip af alle smagsnuancerne.
Opbevar den i køleskabet og lad den stå en halv times tid, før den skal drikkes, så du får en temperatur mellem otte og 12 grader.
De største cider-lande
På en engelsk pub kan du altid få cider fra fad og flaske. Det er lidt sværere herhjemme, selvom vi er et rigtigt æble-land med gode, saftige æbler.
Men de seneste år har de gode ciders sneget sig ind på markedet herhjemme, så man har lov at håbe på, at de bliver mere fremtrædende.
Storbritannien under et har verdens største produktion af æblecider, men franskmændene er også godt med.
Særligt i Normandiet og Bretagne finder man de lækreste 'cidre' brygget efter gamle traditioner og ofte gæret på egefade.
Spanien er ophavslandet for det, de kalder sidra. Det var fra Asturien drikken bredte sig nordpå.
Æblecidereddike
Denne sunde eddike er fremstillet af cider, som gæres til en eddike. Forskellen på almindelig æbleeddike og æblecidereddike er, at æbleeddike blot er eddike tilsat æblemost.
Æblecidereddikes indhold skal være 100 procent æbler. Intet andet. Denne eddike er mere syrlig end æbleeddike.
Kilder: Ciderrevolution.dk, madfradanmark.dk, Explore France m.fl.
Del dine ideer og tanker med os andre her: