Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Chili con carne

Chili con carne (nem og lækker opskrift med oksekød og bønner)

Billede af chili con carne.
4.7 fra 136 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
258
SHARES
FacebookMessenger258PinterestEmailSMS
Indhold
  • Chili con carne
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på chili con carne
  • Servering og tips
  • Chokolade
  • Tex-mex
  • Fakta
  • FAQ
  • Kommentarer

Chili con carne

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.7 fra 136 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Samlet tid: 40 minutter min
Lækker opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. En klassisk og familievenlig chiliret, der smager himmelsk godt.
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Amerikansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 1 rød peberfrugt i små tern
  • 2 rød chili hakket
  • 1 løg hakket
  • 3 fed hvidløg hakket
  • 400 g hakket oksekød
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk oregano
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2,5 dl oksefond
  • 1 dåse kidneybønner
  • 250 g majs
  • 25 g mørk chokolade
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Start med at gøre råvarerne klar til din chili con carne. Fjern frø og stok fra peberfrugten, og skær den i mindre tern. Ditto med rød chili, løg og hvidløg.
  2. Kom en sjat olie i en gryde, og brun det hakkede oksekød sammen med chili-stykkerne. Kom så løg og hvidløg ved. Lad det brune med et minuts tid og tilsæt også spidskommen og oregano.
  3. Hæld så hakkede tomater og oksefond ned i gryden med chili con carnen, og lad det simre ved svag varme i 8-10 minutter under låg.
  4. Kidneybønner hældes i en sigte og skylles under koldt vand.
  5. Så kommer du majs, kidneybønner og peberfrugt i gryden, og lader det simre i yderligere 10-12 minutter.
  6. Hak mørk chokolade, tag gryden af komfuret og rør chokoladen i, så den smelter ud i kødretten. Chokoladen giver en god dybde til chiliretten.
  7. Smag så retten til med salt og friskkværnet peber - og chili (tørret). Det er vigtigt med den rigtige styrke på din chili con carne, og derfor skal den smages til.

Næringsindhold

Kalorier380kcalKulhydrater22gProtein22gFedt24gMættet fedt9gFlerumættet fedt1gEnkelumættet fedt10gTransfedt1gKolesterol71mgNatrium340mgKalium774mgKostfibre3gSukker7gVitamin A307IUVitamin C14mgCalcium69mgJern4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på chili con carne

Chili con carne er en klassisk ret med en god mængde chili. På trods af chilien er mange børn glade for retten - og du kan jo også selv justere hvor stærk chiliretten skal være.

Start med at tilsætte lidt chili, og kom derefter mere i - du kan nemlig altid tilsætte mere chili, men det er svært at gøre om, hvis du ender med for meget chili smag i retten. 

Chili con carne betyder, som du måske har gættet, 'chili med kød'. Opskriften er beregnet som aftensmad til fire personer, og den kan serveres med guacamole og/eller creme fraiche.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Chili con kylling (lækker chiliret med bønner og ris)
  • Chili sin carne (klassisk tex-mex opskrift uden kød)
  • Barack Obamas berømte chiligryde
  • Mexicanske pandekager (med hakket oksekød og grøntsager)
  • Mørbradgryde med bacon (klassisk opskrift med svinemørbrad)
  • Cowboygryde (populær gryderet med bacon og pølser)

Servering og tips

Chili con carne er en kraftig og smagfuld ret, og kan derfor serveres som den er. Dog ønsker de fleste lidt tilbehør til, og retten bliver også toppet godt op, hvis du tilføjer en klat creme fraiche på toppen. Det giver lidt syrlighed til chili retten og kan være med til at køle den lidt ned.

Mange vil foretrække retten med tortilla chips eller nachos, men du kan også servere et stykke groft flutes til retten eller koge ris som tilbehør. 

Ønsker du at tilføje flere grøntsager til din chili con carne? Så kan du for eksempel rive gulerødder eller squash i retten - eller bruge flere peberfrugter. 

Chili con carne kan opbevares på køl i 1-2 dage, den og får kun mere smag af at stå lidt - det er nærmest en fordel for retten, hvis den laves dagen før.

Du kan også fryse retten ned - husk dog at smage retten til igen når den er godt varmet op, så du er sikker på at smagen er korrekt inden servering. 

Du kan selv styre styrken på retten. Vi anbefaler dog, at du undlader at få kernerne med, og justere smagen lidt til, hvis børn skal spise med. Vælg eventuelt nogle mere milde chillier.

Retten står som modsætning til chili sin carne, hvor retten er uden kød - den er også meget lækker og et vegetarisk alternativ.

Chokolade

I opskriften på denne side er der tilsat lidt mørk chokolade for, at give chiliretten endnu mere dybde i smagen. Måske tænker du, at chokolade i aftensmad lyder lidt underligt?

Men lige præcist i en chili con carne giver chokoladen lige det sidste til smagen - og det er faktisk en fast bestanddel af en klassisk chili con carne opskrift.

Så snyd ikke dig selv for den smagsoplevelse og tilføj lidt chokolade - opskriften fortæller dig hvor meget. Du kan også se fremgangsmåden i den forklarende video.

Tex-mex

Chili con carne stammer fra Texas og ikke fra Mexico, som man måske skulle tro på grund af det spanskklingende navn på retten.

Derfor betragter mange chili con carne som en del af det mexicanske køkken. Men det er altså ikke helt korrekt. Det er en såkaldt tex-mex ret.

Fakta

  • Retten er amerikansk inspireret af mexicansk mad.
  • Oprindeligt var chili con carne uden kidneybønner.
  • Retten blev solgt i San Antonio, Texas, i begyndelsen af det 19. århundrede af kvinder, som blev kaldt chili queens. De lavede retten over bål foran deres vogn og solgte til forbipasserende.
  • Hvert år afholdes der VM i chili con carne af International Chili Society.

FAQ

Hvad er chili con carne?

Chili con carne betyder "chili med kød" på spansk og er en krydret simreret med hakket oksekød (eller andet kød), chili, bønner, tomat, løg og hvidløg. Krydderier som spidskommen og paprika.
Retten har oprindelse i Tex-Mex-køkkenet (Texas og Mexico).

Hvor stærk skal en chili con carne være?

Det bestemmer du heldigvis selv. Brug mild chili (eks. jalapeño) for let varme og ikke så stærk smag, en stærkere chili (eks. habanero) for kraftig varme, og der kan justeres med chiliflager, frisk chili, eller chilisauce. Tip: Tilføj lidt sukker eller mørk chokolade for dybde og balance i retten.

Hvilke bønner til chili con carne?

De mest brugte bønner i chili con carne er kidneybønner eller sorte bønner. Pinto- eller butterbeans som alternativ. Retten kan også laves uden bønner, især i klassisk texansk stil.

Kan man lave chili con carne i forvejen?

Det kan du sagtens, og det bliver den kun bedre af. Chili con carne smager ofte bedre dagen efter, så lav den gerne i god tid.

Kan man fryse chili con carne?

Chili con carne er fryseegnet. Du kan eventuelt fryse den ned i passende portioner. Retten kan genopvarmes uden problemer.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Annette steen Jensen skriver

    april 26, 2025 at 5:04 pm

    Første gang jeg har lavet chili con carne med chokolade
    Det gjorde noget helt vildt godt for smagen
    Så 1000 tak for den dejlige opsu

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 26, 2025 at 8:45 pm

      Hej Annette
      Velbekomme. Ja, det er vildt hvad lidt chokolade gør i en chili con carne 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Line skriver

    februar 21, 2025 at 10:32 am

    Kan den stå og simre hele eftermiddagen?

    Svar
  3. Anja Nielsen skriver

    oktober 14, 2024 at 7:19 pm

    Utrolig vandet og smagsløs

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 14, 2024 at 7:55 pm

      Hej Anja
      Det var da træls, og jeg ved ikke lige hvad der er sket hos dig. Der er jo ikke så meget væde i retten.
      Tilsæt lidt mindre oksefond næste gang 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Elsebeth Wolff skriver

    august 22, 2024 at 11:02 pm

    Dejlig ret. For hele familien

    Svar
  5. Helle Knudsen skriver

    december 01, 2022 at 3:25 am

    Det er ganske morsomt med chili , det er en skøn ret om vinteren , jeg er dansk og bor i San Antonio, Texas i de sidste 40 år, du gør virkelig dit HOMEWORK
    Helle knudsen

    Svar
  6. Sarah skriver

    oktober 16, 2021 at 8:07 pm

    Fantastisk opskrift!

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 17, 2021 at 7:17 am

      Hej Sarah
      Mange tak for din tilbagemelding - det er godt at høre 🙂
      Jeg synes også det er en skøn opskrift på chili con carne.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Lars skriver

    maj 31, 2021 at 10:05 am

    Super lækker ret men du finder ikke bønner i en rigtig Texas chili

    Svar
  8. Finn K skriver

    maj 03, 2021 at 1:37 pm

    Chili con carne retten, stammer ikke fra Mexico som du skriver, derimod stammer den fra Texas, og er der også nationalretten.

    Svar
  9. Bent skriver

    marts 14, 2021 at 7:37 am

    Det er simpelthen den bedste chili con carne. Har lavet den masser af gange.

    Svar
  10. Inge-Lise skriver

    marts 14, 2021 at 7:35 am

    Var det jer der havde en opskrift på i går, hvor der bl.a. skulle kylling og spidskål i???

    Svar
  11. Bente skriver

    marts 14, 2021 at 7:35 am

    Den vil jeg prøve at lave. Uhm...

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af kalkun med salvie og pappardelle.
    Kalkun med salvie og pappardelle
  • Billede af pasta soffritto.
    Pasta soffritto (klassisk italiensk pastaret uden kød)
  • Billede af pasta med broccoli.
    Pasta med broccoli i cremet flødesauce
  • Billede af grønkålsgryde.
    Grønkålsgryde (hurtig gryderet med grønkål, kylling og gulerod)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required