Indhold
Boeuf Bourguignon
Ingredienser
- 200 g bacon ( i tern - gerne håndskåret)
- 1 kg oksekød (gerne tykkam, i store tern på cirka 2 x 5 centimeter)
- 200 g champignon (i kvarte eller halve)
- 2 store løg (grofthakket)
- 3 spsk hvedemel
- 0,5 knoldselleri ( i mindre tern, 1x1 cm)
- 4 gulerødder ( skåret i mindre tern på 1x1 cm)
- 2 spsk tomatpasta
- 1 tsk spidskommen (lille teske)
- 2 spsk timian (blade)
- 5 laurbærblade
- 6 dl rødvin (gerne fra Bourgogne)
- 2 dl kalvefond (vand + koncentrat)
- salt og friskkværnet peber
- persille (hakket)
Fremgangsmåde
- 200 g bacon skæres i grove tern og steges godt af i en stor stegegryde. Tages til side.
- Brun 1 kg oksekød (gerne tykkam) grundigt i olie i en stegegryde. Gør det af flere omgange, så kødet bliver brunet godt og får stegeskorpe. Kødet må gerne skæres ud i store klodser. Tages til side.
- 200 g champignon skæres ud ii kvarte eller halve, afhængig af størrelse, og brunes godt af i gryden. Tages også til side.
- 2 store løg hakkes groft og sauteres af i lidt olie uden at tage farve. Tilsæt derefter kødet igen og drys 3 spsk hvedemel over. Det jævner saucen. Vendes rundt.
- 0,5 knoldselleri skæres i mindre tern, det samme med 4 gulerødder. Kommes i gryden sammen med 2 spsk tomatpasta, 1 tsk spidskommen, 2 spsk timian og 5 laurbærblade.
- Rør rundt og hæld så 6 dl rødvin og 2 dl kalvefond ved. Lad gryderetten koge op, læg låg på og stil den ind i på en rist på nederste rille i ovnen, hvor den står og passer sig selv i 3 timer ved 150 grder over- og undervarme. Vær sikker på at din gryde og håndtag kan klare turen i ovnen!
- Efter de 3 timer smages den franske gryderet til med salt og friskkværnet peber og eventuelt gastrik. Du kan også bruge lidt friskpresset citronsaft. Drys med en håndfuld hakket persille lige inden servering.
Opskrift på boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon (bøf bourguignon) er oksekød, der bliver langtidskogt i rødvin, men den koger så længe, at saucen nærmest til sidst cremer sig rundt om det møre kød.
Det er en virkelig klassiker fra det franske køkken, og en gryderet jeg aldrig bliver træt af. Allerbedst er retten selvfølgelig i de kolde måneder på året, hvor den rigtig giver varmen.
Jeg laver den med oksetykkam, der skæres ud i store blokke eller tern, så lav dem ikke for små. Så er retten bedst.
Serveres med en god kartoffelmos eller andre rodfrugter, og et godt stykke hjemmebagt brød. Gerne fransk bondebrød.
Opskriften på denne bøf bourguignon er til fire personer, og den skal nok give dig varmen på en kold vinterdag. Samtidig kan du nyde den fantastisk duft i køkkenet mens gryderetten simrer. Den franske gryderet er også velegnet som gæstemad.
Se flere opskrifter:
Servering

Den færdige og møre boeuf bourguignon serveres straks i gryden, og dertil som sagt en solid og cremet kartoffelmos.
En kraftig rødvin fuldender retten.
FAQ
Du kan sagtens fryse rester af gryderetten ned. Boeuf bourguignon er fryseegnet, og kan opvarmes i gryde. Måske tilsat lidt mere væske.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode




Marianne Knudsen skriver
Laves retten lige så godt i stegeso?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Marianne
Det har jeg ikke prøvet, men det kan du sikkert godt. Husk at brune kødet af inden.
Alt det bedste
Holger
Ruth Th Rasmussen skriver
Kan man bruge nyretapper til Boeuf bourguignon??
Har forkøbt mig, så måske ???
Venlig hilsen Ruth Th Rasmussen
Ps. Bruger tit dine opskrifter 🤗
Susanne Hedegaard skriver
Jeg har lavet retten med vildtkød (rådyr).
Jeg fik den største ros fra min far på 82 (vestjyde). "Det må du godt lave igen en anden gang"
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Susanne
Det er jeg glad for at høre - og det er da vestjysk glæde på højeste plan 🙂
Alt det bedste
Holger - selv vestjyde
Kirsten Carstensen skriver
Skal have nogle gode venner til spisning, 18.12.23, hvor jeg har tænkt mig at lave din :
Opskrift på boeuf bourguignon
Meen hvad skal jeg til forret ??
Sl skriver
Superb ret
Joan g Carlsen skriver
Hejsa Holger . Jeg har prøvet at lave denne simreret , og den smagte bare vandvittig godt . Så når jeg leder efter noget godt mad , så kigger jeg først hos dig . Mange tak for dine god3 og dejlige opskrifter 😁😁😁
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Joan
Super dejligt at høre - mange tak.
Og der er masser af andre lækre simreretter på Madens Verden - det er bare at søge lys. Jeg elsker nemlig også disse gryderetter 🙂
Alt det bedste
Holger
Mads skriver
Vanvittigt ... ikke VAND
Sandie skriver
Hej Holger.
Jeg påtænker at lave denne skønne ret på lørdag, og vil blot høre dig om du kan anbefale en rødvin til brug i selve retten? Måske du også kan anbefale noget grønt tilbehør/frisk salat af en art?
Mange hilsner Sandie.