Madens Verden har lavet en smagstest af pålægschokolade. Læs her hvad forskellen er og om pris og kvalitet hænger sammen.
I denne smagstest af pålægschokolade ser vi nærmere på de tynde stykker af chokolade til at komme på brødet.
Pålægschokolade er en typisk dansk spise, mens Nutella og lignende nøddecremer er mere populære som chokoladepålæg i andre lande.
Pålægschokolade fås både i en mørk og en lys udgave – vi har valgt at teste den populære lyse mælkepålægschokolade her.
Prisen varierer fra omkring 9 kroner til næsten 34 kroner for 100 gram, men hænger pris og kvalitet sammen?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet 10 forskellige slags lys pålægschokolade for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilken, der smager bedst.
Smagstest af pålægschokolade
Det første indtryk pålægschokolade giver er det velkendte knæk, når du bider det over. En pålægschokolade skal have et godt knæk og må ikke være for blød.
Pålægschokoladen skal derefter smelte behageligt i munden og danne en lækker cremet konsistens.
Smagen i en lys pålægschokolade skal domineres af en god kakaosmag, der afrundes med en tilpas sødme. Det er vigtigt, at den ikke bliver for sød, så kakaosmagen overdøves.
I denne smagstest af pålægschokolade indgår 10 forskellige varianter med lys chokolade. De kan alle købes i almindelige supermarkeder.
Alle prøverne er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold, pris, mærkninger osv. Ud fra den samlede bedømmelse er pålægschokoladerne blevet inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er deres bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Løgismose Økologisk lys pålægschokolade
Testvinderen fra Løgismose har et tydeligt knæk, når man bidder i den lidt tykkere skive. Den smelter godt i munden og har den kraftigste smag af kakao sammenlignet med de andre. Den har en tilpas sødme og en anelse salt og er godt afstemt og afrundet i smagen.
Pris per 100 gram: Ca. 24 kr (27 kr for 112 gram i Netto).
Kakaoindhold: 38 %
* * * *
Jacobsen Lys økologisk pålægschokolade
Jacobsen pålægschokolade har et godt knæk fra en tykkere skive af chokolade. Den smelter fint i munden og har en god kakaosmag. Smagen er godt afstemt med en tilpas sødme og en anelse bitterhed.
Pris per 100 gram: 20 kr (24 kr for 120 gram i Rema 1000).
Kakaoindhold: 40 %
* * * *
Irmas Økologisk lys pålægschokolade
Irmas pålægschokolade har et ok knæk, selvom den er tyndere i skiven. Den smelter godt i munden og har en god cremethed. Den har en middel sødme og en mild og god kakaosmag, der er godt afstemt.
Pris per 100 gram: 24 kr (30 kr for 125 gram i Irma).
Kakaoindhold: 40 %
* * *
Levevis Økologisk lys pålægschokolade
Levevis pålægschokolade mangler knæk i den tynde skive. Den har en blød og cremet konsistens og smelter fint i munden. Den har en ok kakaosmag, men en høj sødme der dominerer.
Pris per 100 gram: 22,50 kr (27 kr for 120 gram i Føtex).
Kakaoindhold: 32 %
* * *
Rema 1000 Lys pålægschokolade
Rema 1000 pålægschokolade mangler lidt knæk i den tynde skive. Den smelter godt i munden, men har en meget sød smag, der dominerer kakaosmagen. Næsten karamelagtig smag.
Pris per 100 gram: Ca. 9 kr (11,25 kr for 120 gram i Rema 1000).
Kakaoindhold: 27 %
* * *
Bellafonde Pålægschokolade lys
Bellafonde pålægschokolade mangler lidt knæk i den tynde skive. Den smelter god i munden, men har en meget sød smag, der dominerer kakaosmagen, der nærmere bliver karamelagtig.
Pris per 100 gram: Ca. 9 kr (11,25 kr for 120 gram i Netto).
Kakaoindhold: 27 %
* * *
Budget Lys pålægschokolade
Budget pålægschokolade mangler lidt knæk i den tynde skive. Den smelter fint i munden. En høj sødme dominerer og dækker lidt over kakaosmagen. Meget sød eftersmag.
Pris per 100 gram: Ca. 9 kr (11,25 kr for 120 gram i Føtex).
Kakaoindhold: 27 %
* * *
Carletti Den lyse pålægschokolade
Carlettis Den lyse pålægschokolade mangler også knæk i den tynde skive. Den har en blød konsistens der smelter fint i munden. Den har en temmelig høj sødme, og bliver nærmere karamelagtig i smagen.
Pris per 100 gram: Ca. 22 kr (16 kr for 73,50 gram i Bilka).
Kakaoindhold: 30,5 %
* *
Galle & Jessen Mælke-pålægschokolade
Pålægschokoladen fra Galle & Jessen mangler knæk i den tynde skive. Den smelter ikke så nemt og giver en grynet fornemmelse i munden. Den er meget sød og den høje sødme dominerer kakaosmagen, der bliver mild karamelagtig.
Pris per 100 gram: Ca. 14 kr (31 kr for 216 gram i Rema 1000).
Kakaoindhold: 26 %
*
Esis Lys pålægschokolade
Easis pålægschokolade mangler knæk på trods af en tyk skive. Den smelter ikke så nemt i munden og giver en lidt tør fornemmelse i munden. Den smager helt anderledes og næsten smøragtig - er en smule salt og bitter og har en meget lav sødme.
Pris per 100 gram: Ca. 34 kr (38 kr for 112 gram i Bilka).
Kakaoindhold: 40 %
Økologiske testvindere
Ud af de 10 varianter i denne smagstest af pålægschokolade er der tre, der skiller sig ud ved at have den bedste smag - nemlig pålægschokoladerne fra Løgismose, Jacobsen og Irma.
De tre pålægschokolader er alle økologiske og ligger da også i den dyre ende af prisskalaen til 20-24 kroner for 100 gram. Til gengæld har de også et højt kakaoindhold på 38-40 procent.
De øvrige pålægschokolader, der får en middel karakter, har et kakaoindhold på 26-32 procent og adskiller sig i øvrigt ikke meget fra hinanden, når det gælder smagen.
Der er altså ingen grund til at betale over 20 kroner for 100 gram af Carlettis Den lyse pålægschokolade, når du får stort set samme smag i de helt billige varianter til omkring 9 kroner for samme mængde.
Den dyreste pålægschokolade fra Easis til godt 34 kroner for 100 gram har også et højt kakaoindhold på 40 procent, men det redder dog ikke smagen på den sukkerfri variant, der ender i bunden af denne smagstest.
Sukkerfri taber
Pålægschokoladen fra Easis får den laveste bedømmelse i denne smagstest af pålægschokolade.
Den har en underlig smag, der bliver næsten smøragtig og mangler sødme og balance.
Konsistensen er heller ikke god - den smelter ikke i munden på samme måde som mange af de andre, og giver en lidt tør mundfornemmelse. Måske fordi den som eneste variant indeholder kostfibre.
Der er ikke tilsat sukker til Easis pålægschokolade, men den har dog stadig et naturligt indhold af sukker omkring 11 procent.
I stedet for sukker er den sødet med det kaloriefri sødemiddel erythritol samt sødemidlet steviol glycosid, der udvindes fra steviaplanten.
Selvom det ene sødemiddel er kaloriefrit, sparer du dog ikke mange kalorier ved at spise pålægschokoladen fra Easis. Den indeholder 479 kcal per 100 gram, mens de andre varianter ligger omkring 520-580 kcal per 100 gram.
Så selvom den er sukkerfri er den altså ikke kaloriefri. Den har nemlig stadig et højt indhold af fedt, der indeholder mange kalorier.
Hvad er der i?
Lys pålægschokolade består grundlæggende af følgende ingredienser: Sukker, kakaosmør, kakaomasse, sødmælkspulver og emulgator.
Derudover indeholder nogle varianter lidt salt, vanilje eller aroma.
Emulgator er et tilsætningsstof, der tilsættes for at binde det hele sammen. To varianter er dog produceret uden emulgator eller andre tilsætningsstoffer, nemlig Irmas og Jacobsen.
Rig på kalorier, sukker og fedt
Ingredienserne giver et naturligt højt indhold af både sukker og fedt i pålægschokolade og dermed også et højt kalorieindhold. Typisk indeholder lys pålægschokolade følgende per 100 gram:
- Kalorier: Ca. 540 kcal
- Fedt: Ca. 34 gram
- Sukkerarter: Ca. 50 gram
Omkring halvdelen af pålægschokolade består altså af sukker. Højeste sukkerindhold findes i pålægschokoladen fra Galle og Jessen, der indeholder 63 procent sukker.
Cirka en tredjedel af pålægschokoladen består af fedt, hvoraf en stor del er mættet fedt. De lyse pålægschokolader indeholder omkring 17-24 procent mættet fedt, som vi ikke skal have for meget af ifølge de officielle kostråd.
Bæredygtig pålægschokolade
I flere af varianter er der taget hensyn til bæredygtighed i produktionen. Ud over, at flere varianter er økologiske, bærer nogle pålægschokolader desuden forskellige mærker for bæredygtig produktion.
Pålægschokoladerne fra Irma og Levevis bærer begge Fairtrade-mærket. Fairtrade-mærket betyder blandt andet, at der sikres bedre betaling og arbejdsvilkår for bønder og plantagearbejdere i udviklingslande som Asien, Afrika, Syd- og Mellemamerika.
Der er anvendt UTZ-mærket kakao i pålægschokoladerne fra Jacobsen og Rema 1000. UTZ-certificerede kakaobønner produceres efter mere bæredygtige landbrugsmetoder med respekt for både mennesker og miljø.
På samme måde bærer Easis pålægschokolade Cocoa Horizons-mærket, der ligeledes sikrer en mere bæredygtig kakao-produktion.
Originalen skuffer
Den første pålægschokolade blev produceret af Galle og Jessen i 1963.
Selvom pålægschokoladen fra Galle og Jessen er en klassikker på det danske bord og er leverandør til Det Kgl. Danske Hof, skuffer dens smag og særligt konsistens i denne smagstest af pålægschokolade.
Den smelter ikke så nemt i munden og bliver i stedet en smule grynet. Den har desuden det laveste kakaoindhold (26 procent), det højeste sukkerindhold (63 procent) og er tilsat aroma for at give smag.
Desværre giver det en smag der ligger under middel og den ender næstsidst i denne smagstest.
Betal lidt ekstra for den gode smag
På baggrund af resultatet af denne smagstest af pålægschokolade ser det ud til, at pris og kvalitet hænger sammen.
De billige varianter har en middelmådig smag, der domineres af en høj sødme. Vil du have en rigtig god lys chokolade skal du gå efter de lidt dyrere og økologiske varianter.
Er du nysgerrig på, om Nutella er den nøddecreme, der smager bedst – så se vores smagstest af nøddecreme her:
Sådan har vi gjort
Vi har testet pålægschokolader, der kan købes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Pålægschokoladerne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på nøddecremen i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
Kilder: Fødevarestyrelsen, cocoahorizons.org, utz.org, fairtrade.dk
Del dine ideer og tanker med os andre her: