Der er noget, der tyder på, at coronavirus påvirker sanser. Særligt smags- og lugtesansen lader til at være påvirket, hvis du er smittet med coronavirus.
Endnu et symptom på den frygtede sygdom er, at coronavirus påvirker sanser. Kender du følelsen af, at maden ikke smager af noget, når du er syg af forkølelse eller influenza?
Nu er der noget, der tyder på, at det samme gør sig gældende, hvis du er smittet med coronavirus.
Nedsatte sanser hos coronasmittede
Ifølge den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), har en tysk professor i virologi, Hendrick Streek, sammen med sit team forsøgt at kortlægge symptomerne på coronavirus. Det har de gjort ved at gå fra dør til dør i Heinsberg i Tyskland, og stillet spørgsmål til personer smittet med coronavirus.
De har været i kontakt med omkring 100 smittede og herfra fundet, at to tredjedele af dem havde oplevet ændringer i deres sanser. Særligt lugte- og smagssansen var påvirket hos de coronasmittede, for eksempel kunne en mor ikke lugte en fyldt ble hos sit barn, andre kunne ikke lugte deres shampoo og flere fortalte, at deres mad ikke smagte af noget.
Om det er samme mekanisme, som ved eksempelvis forkølelse, der gør, at coronavirus påvirker sanser er endnu uvist. Men sikkert er det, at din lugtesans er afgørende for, om du synes, at din mad smager af noget.
Madens smag opfattes mest af lugtesansen
Der er stor sandsynlighed for, at det primært er lugtesansen, den er gal med, når du synes, at maden ikke smager af noget. Smagsløgene på din tunge kan nemlig kun smage fem smage, mens din næse kan lugte en billion lugte! Det er derfor lugtesansen er så vigtig for, hvordan du samlet oplever madens smag.
Når du har stoppet næse, som ved en forkølelse, influenza eller anden sygdom, kan aromastofferne i maden ikke nå op til sansecellerne i næsen, og din lugtesans er dermed enten nedsat eller helt ude af spil. Din oplevelse af den mad du spiser, vil dermed primært baseres på smagssansen, der kun kan registrere de fem grundsmage: sødt, salt, surt, bittert og umami. Det vil derfor føles som en stor nedsættelse af smagen i din mad, når kun smagssansen er intakt.
Så når coronavirus påvirker sanser, er det måske primært lugtesansen, der påvirkes.
Test din lugtesans
Et nemt eksperiment, der kan illustrere, hvor vigtig lugtesansen er for smagsoplevelsen er, hvis du holder dig for næsen, mens du spiser noget med masser af aroma, for eksempel kanelsukker eller persille.
Prøv denne nemme test:
1. Hold dig for næsen mens du tager en skefuld kanelsukker eller et stykke persille i munden.
2. Tyg på det og læg mærke til smagen, mens du stadig holder dig for næsen.
3. Slip nu næsen og snus ind. Nu skulle du gerne opleve en meget større variation i den samlede smagsoplevelse.
Typisk vil du opleve, at kanelsukkeret kun smager sødt af sukker, mens du holder dig for næsen, og at kanelen først kommer, når du slipper næsen og aromastoffer fra kanelen, når op til næsen. Tilsvarende vil persillen bare virke bitter i munden, mens du holder dig for næsen, mens den først kan genkendes som persille, når du slipper næsen og får aromaerne med.
Om coronavirus påvirker sanser på samme måde som ved forkølelse eller influenza, vides som sagt ikke. Her må vi vente på, at videnskaben får bedre forståelse for alle mekanismer bag den frygtede virus.
Læs mere her:
Sådan får du mere smag i din mad, når du er syg
Coronavirus - smitter den gennem mad og emballage?
Din vurdering
-
Coronavirus påvirker måske dine sanser
Forsøgte at google "corona påvirker smagssansen", det gav 2.700 hints..........Charlotte, det har været almen viden længe.