Her får du min opskrift på oksemørbrad på bål, der virkelig er lækker bålmad. Mørbraden krydres grundigt, hvorefter den steges mør på en rist over bålet.
Oksemørbrad på bål er altså kongemad, når vi taler bålmad. Nem at lave, og med et fantastisk stykke kød.
Tilberedningstiden kan variere, afhængig af bålets varme, afstanden til bålristen og hvor meget det blæser.
Men steg kødet indtil det har en kernetemperatur på 58 grader, så får du et godt stykke kød, der hverken er rødt eller trist og tørt.
Her har jeg lavet oksemørbrad på mit Bon-Fire bålfad med treben og rist, men det kan sagtens laves på et almindeligt bål med rist også.
Tænd bålet godt op, og læg et par stykker træ på undervejs. Jeg anvender stykker af tørt birketræ, der er kløvet ned i små tykkelser, da det så både er nemmere at tænde op, men også nemmere at vedligeholde bålet.
Opskriften på oksemørbrad på bål er beregnet til fire personer, hvor der er ca. 200 gram kød til hver.
Opskrift på oksemørbrad på bål
Oksemørbrad på bål - lækker opskrift på nem bålmad
Ingredienser
- 800 gram oksemørbrad
- soja
- 1 deciliter olivenolie
- 1 spiseskefuld sherryeddike - eller anden eddike
- 2 spiseskefulde honning
- 2-3 kviste rosmarin
- 3 fed hvidløg
- 1 citron
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Oksemørbrad afpudses og begge ender skæres fra, så du har et stykke mørbrad på cirka 800 gram. Endestykkerne er blandt andet gode til en gullasch.
- Del mørbradstykket i to lige store dele på hver ca. 400 gram, og gnid dem godt med soja. Lad dem hvile mens du tænder bålet op.
- Kom olivenolie i en lille skål sammen med eddike, honning, finthakket rosmarin og hvidløg og saften af en halv citron. Smag til med salt og peber.
- Når flammerne er brændt lidt ud, lægges de store stykker mørbrad på bålet. Brun kødet hele vejen rundt.
- Nu skal din oksemørbrad på bål stege indtil kødet har en kernetemperatur på 58 grader. Så er kødet hverken råt eller gennemstegt, men lige tilpas. Undervejs pensler du løbende med krydderiolien, så kødet får masser af smag.
- Den nøjagtige stegetid er svær at beregne. Mine to stykker oksemørbrad fik cirka 45 minutter, hvor jeg lagde et par stykker træ på bålet undervejs. Og stegetiden afhænger af hvor godt gang der er i bålet, afstanden til risten og hvor meget det blæser. Så mål kernetemperaturen med et stegetermometer, så er du helt sikker.
- Når kødet når de 58 grader tages det af bålet, og hviler mindst 10 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdigstegte oksemørbrad skæres ud i tynde skiver. Du kan servere en nem og lækker kartoffelsalat til.
Se også mine opskrifter på
Sådan tænder du et bål
Hvis du er i tvivl om, hvordan du nemt tænder et bål i bålfadet, så er her et godt tip.
Læg to stykker træ parallelt med hinanden nederst, så der lige er 8-10 centimeter imellem.
Læg derpå to stykker træ den anden vej parallet, og ovenpå igen to stykker træ, som så vender samme ved som de to første træstykker.
Tænd bålet op med optændingsblokke, avispapir eller små kviste.
Del dine ideer og tanker med os andre her: