Majroe er en sund og næringsrig rodfrugt, der først og fremmest består af vand og er fyldt med vitaminer og fibre. Få fakta om majroen her.
Majroe er en lidt overset rodfrugt i det danske køkken, hvilket er synd da den indeholder både C-vitamin, som blandt andet er med til at styrke dit immunforsvar, og masser af kalium.
Roerne og bladene fra majroen kan bruges i både salater og varme retter, såsom suppe eller bagt sammen med andre rodfrugter eller kål. Den kan dog nydes på mange andre forskellige måder.
Majroe har fin og mild smag
Smagen er en meget fin og mild smag, ofte smager den lidt af kål. Jo større en majroe er, jo kraftigere bliver smagen også.
I stedet for at gå efter de store majroer, opfordres du i stedet til at gå efter de mindre, da de store godt kan have en bitter smag. Gå efter majroer, der vejer 50-60 gram og har en diameter på en 3-4 cm.
Sådan tilbereder du majroe
Bladene på majroen skal fjernes sammen med rodspidsen, det er nemlig selve roen, der smager bedst.
Roen kan spises med skræl på, dog skal skrællen vaskes og skrubbes først.
Både før og efter tilberedning kan roen skæres ud i tern eller i små fine skiver. Det er op til en selv.
Hvis ikke man er til den lidt milde og fine smag majroen har uden nogen speciel tilberedning, kan majroen også grilles, dampes, sauteres, friteres og bages, ligesom de mange andre rodfrugter.
Majroe smager bedst når der stadig er bid, så man skal være meget nænsom med tilberedningen.
Selvom roen er det, der smager bedst, så kan bladene også spises. Bladene minder nemlig lidt om spinat, og de kan dampes og steges.
Vitaminer og kostfibre
Majroen er fyldt med vand og indeholder derfor næsten ingen kalorier.
Samtidig indeholder den en stor mængde kostfibre, som holder gang i fordøjelsen, og hjælper en med at forblive mæt.
Derudover indeholder den en masse C-vitamin, samt kalium.
Man skal dog være opmærksom på, at nogle vitaminer godt kan forsvinde, når majroen bliver tilberedt, så hvis man gerne vil have alle vitaminer med, skal man blot skrubbe skrællen og skære den ud.
Selvom majroen ikke er den mest populære grøntsag, så indeholder den faktisk omkring den samme mængde vitaminer som kål og broccoli.
Sæson for majroe
Sæsonen for majroe ligger fra juni til november. Majroen kan dog sås, når der ikke er frost mere, derfor kan majroen nogle gange være klar i maj måned.
Der går cirka 45 dage før majroen er klar til at blive høstet.
Sådan opbevarer du majroe
Holdbarheden ligger på omkring 1-2 uger i køleskabet, den kan dog få gange holde sig op til 3 uger. Læg eventuelt majroen ned i en plastikpose.
Majroen kan også opbevares i fryseren, så den kan nydes udenfor sæsonen. Hvis den skal opbevares i fryseren, skal majroen først blancheres i 2-4 minutter.
Majroens historie
I Danmark har majroerne været dyrket siden 1500-tallet, efter at de i 1560 blev bragt hertil.
Majroen stammer fra vilde kålarter, og var allerede kendt i antikkens Grækenland. Majroe har dog aldrig været særlig kendt i Danmark.
Majroen har ikke altid haft dens navn, i dag kalder folk den også “haveroe” og mange andre ord som “dværgturnips.”
Da den i 1500-tallet kom til Danmark fik den navnet “hvide roer” og “gule roer,” men med tiden har den gået under navnet “majroe.”
I supermarkeder er majroen endnu ikke en del af rodfrugt sortimentet, men den begynder alligevel at dukke op flere steder.
Over hele verden bliver majroen dyrket og spist, den er nemlig nem at dyrke og ikke afhængig af vejret, den tåler dog ikke frost.
Majroens findes i mange farvenuancer, den kan være lyserød, men også en grønlig farve. Sollyset er det der påvirker farven, det er forskelligt i forhold til hvor kraften solen er og hvor varmt der er.
Artiklen er skrevet af Clara Sehested.
Se flere faktaartikler her:
Del dine ideer og tanker med os andre her: