Bondemandens wokret med svinekød og peber er en rustik ret fra Hunanprovinsen. Det er en af formand Maos yndlingsretter. Han havde efter sigende fire yndlingsretter, alle fra hans hjemprovins Hunan.
I dag er Bondemandens wokret meget populær i Kina, fordi det er en taknemmelig ret. Den er nem at lave, velsmagende og det er svært at blive træt af den, da den kan laves i hundredvis af variationer.
Det er en kinesisk wokret, der som navnet antyder, er en ret med oprindelse fra landet. Retten er rustik med få ingredienser, hvor svinekød (typisk nakkekoteletter) og frisk chili var de oprindelige hovedbestanddele.
I dag bruger man typisk de lange chilier eller grøn peber, der minder om tyrkisk peber. Retten er også et hit i min hjemmeprovins Sichuan. Da min oldefar var en anerkendt chiliavler, har vi altid brugt de små eller de aflange chilier til denne ret.
Tilpasset dansk smag
Når jeg laver retten for danskere, bruger jeg som regel peberfrugt eller snackpeber, da det ellers tit resulterer i hyperventilation, rystetur, angstanfald og tårer. Det er knap så hyggeligt til middagsselskaber.
Denne version er en såkaldt børne-version, da det er typisk sådan, man laver retten til børn i Kina. Og sådan som børnene på landet laver den.
Jeg har engang lavet retten sammen med en flok folkeskolebørn fra København. Det gik glimrende, da den både var nem at lave og de fleste kunne lide den.
Tilbehør til kinesisk wokret
Retten serveres med kogt jasminris. De fleste vil dog servere retten sammen med en grønsagsret lavet i wok. Typisk vandspinat, pak choy, choy sum, kinakål eller lignende.
Retten passer fint til to voksne, der ikke spiser meget.
Ingredienser
250 gram nakkekoteletter
1 peberfrugt/snackpeber
1 spsk lys soya
1 spsk olie (du kan bruge alle slags olie der er neutral i smagen)
2 fed hvidløg.
Fremgangsmåde
- Skær nakkekoteletten i skiver af ca. 2 mm, derefter kan du dele skiverne op, så stykkerne er ca. 3 cm lange.
- Put kødet i en skål og hæld soya på. Brug spisepinde eller en ske til at røre godt i skålen, så al kød får lidt af soyaen. Stil skålen i køleskabet.
- Vask peberfrugten og tør den godt med et rent viskestykke. Skær peberfrugten i grove stykker.
- Hak hvidløget.
- Tag kødet ud af køleskabet. Varm wokken op med olie ved høj varme.
- Når det begynder at ryge lidt, lynsteger du peberfrugten, så den bliver godt brun og lidt brændt.
- Tag peberfrugten op og hæld i en ren beholder.
- Hæld lidt mere olie i wokken. Når olien ryger, hælder du kødet i wokken og lynsteger. Når kødet har skiftet farve og ser lidt brændt ud, hælder du hvidløg i og steger videre.
- Efter et halvt minut hælder du peberfrugten i igen og steger den med kødet. Efter et minut vil retten være færdig. Du kan nu slukke varmen og servere en kinesisk wokret, som de fleste vil kunne lide.
Af Xinxin Ren Gudbjörnsson
Andre kinesiske opskrifter
Kinesiske forårsruller - nem og hurtig opskrift