Den bedste opskrift på kernerugbrød med surdej, som du kan bage på 2 timer. Et nemt, saftigt og velsmagende rugbrød. Opskriften giver 3 stk.
Kernerugbrød med surdej er et sundt og lækkert rugbrød, som du faktisk kan bage på et par timer.
Det er et hjemmebagt rugbrød med masser af kerner, og jeg har udviklet opskriften med det sigte, at det skal være nemt at bage rugbrød.
For mange virker rugbrødsbagning som en besværlig, kringlet og tidskrævende omgang, men det er slut nu.
Her rører du nemt rugbrødsdejen sammen, lader den hvile lidt i formen, og derefter bages de tre kernerugbrød nemt i ovnen.
Du får nemlig tre rugbrød ud af denne opskrift, og jeg laver dem i 1,5 liters forme. Laver du større rugbrød, skal du beregne lidt længere bagetid.
I forhold til de 200 gram hele rugkerner skal det siges, at jeg bruger rugkerner fra Valsemøllen, og disse kerner er klar til brug. Du kan købe dem i de fleste supermarkeder.
Se mere inspiration:
Opskrift på kernerugbrød
Kernerugbrød
Ingredienser
Rugbrødsdej
- 500 g vand - lunkent, måske lidt mere
- 40 g gær
- 33 cl hvidtøl - en flaske, mørkt
- 300 g rugmel - groft
- 200 g fuldkorns hvedemel
- 100 g hvedemel
- 30 g salt
- 30 g maltmel - mørkt
- 300 g surdej
- 100 g græskarkerner
- 200 g rugkerner - varmebehandlede, klar til brug
- 300 g blandede kerner - består af solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner, havregryn, chia og sesamfrø
Fremgangsmåde
- Det nemmeste er at lave kernerugbrød på røremaskine, hvor du anvender kagespartel. Altså ikke dejkrog.
- Kom vand og gær i og rør det ud.
- Tilsæt så de øvrige ingredienser, og rør dejen ved middel hastighed i ca. 10 minutter. Hvis dejen bliver klemt op ad siden på røreskålen, skal du tilsætte en smule mere vand, indtil den ikke gør det mere.
- Smør tre brødforme. Jeg bruger 1,5 liters aluforme. Smøres eller sprayes med fedtstof.
- Fordel rugbrødsdejen i de tre forme. Fugt hænderne og tryk dejen let til. Drys evt. lidt blandede kerner over.
- Læg et viskestykke over, og lad rugbrødsdejen hvile i 30-40 minutter.
- Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
- Stil dine kernerugbrød ind på en rist på næstnederste rille, og bag dem ca. 55 minutter. Straks rugbrødene er kommet i ovnen, skruer du ned på 200 grader varmluft. Kernetemperaturen i rugbrød skal være 96-98 grader.
- De sidste 10 minutter lukkes dampen ud af ovnen, hvor du 2-3 gange lige åbner og lukker ovnlågen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Note
De færdigbagte kernerugbrød vendes ud på rist, og skal køle helt af inden udskæring!
Ellers kan du risikere, at brødet smuldrer.
Du kan i øvrigt også nedsætte mængden af gær til det halve, og så lade kernerugbrødene hæve i 5-6 timer inden de bages.
Her finder du mange flere opskrifter på brød og boller.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
hansen.per@hotmail.com
⁷Hej Holger
Jeg har prøvet dette rugbrød og det smager fantastisk, men de er blevet meget løse i krummen. Derfor får de kun de 3 stjerner.
Hvad tror du at jeg har gjort forkert?
For øvrigt skal din hjemmeside/blogg have stor, meget stor ros, jeg bruger den flittigt😁
Med venlig hilsen
Per Hansen
Holger Rørby Madsen
Hej Per
Tak for det - og de venlige ord. Altid dejligt med feedback på opskrifterne.
I forhold til rugbrødet kan der være flere forklaringer. Jeg har ikke selv oplevet det, men måske varmer din ovn lidt mere end min, og det kan gøre rugbrødet tørt. Og så skal de hjemmebagte rugbrød selvfølgelig køles helt af inden de skæres ud.
Men meltyperne kan også opføre sig forskelligt, så der kan være mange ting der spiller ind. En af de vigtige faktorer er, at rugbrødsdejen hverken er for tynd eller tyk i konsistensen. Hvis dejen klæber sig op af kanten på røreskålen, skal der tilsættes lidt mere vand, så dejen bliver æltet godt rundt.
Jeg har i øvrigt opdateret opskriften en smule, så den nu indeholder lidt mere salt og maltmel.
Det er jo en videnskab at udvikle sådan et nyt rugbrød, men nu er jeg faktisk meget tilfreds med det. Så jeg håber også du vil give det en chance mere 🙂
Alt det bedste
Holger