• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Kål - kend din kål og få inspiration til de mange sorter

Kål - kend din kål og få inspiration til de mange sorter

Kål, hvid og grøn
Del gerne:
16
SHARES
FacebookMessenger16PinterestEmailSMSSubscribe

Kål er superfood. Du finder den i alle størrelser, farver og former og den er supersund. Se dem alle og få tips til madlavning med kål.

Kål tilhører gruppen af grove grøntsager. De indeholder er en række stoffer og vitaminer, som er gode for os.

Udover det er det også en dansk grøntsag, så vi kan købe dem helt friske uden transporttid.

Og fik jeg også nævnt, at de fleste kåltyper er billige, da de er meget mættende.

På Madens Verden har vi utallige opskrifter, der indeholder en eller flere kåltyper.

I denne oversigt over blandt andet anvendelse og smag får du derfor også opskrifter på spændende måder at bruge sorter som broccoli, grønkål eller glaskål på.

Og så ser vi naturligvis på kalorieindholdet pr. 100 gram.

Blomkål

blomkål fakta
Blomkål er en af de meget populære kål, og den nærmest strutter af sundhed. Samtidig er blomkål en alsidig fætter, der kan spises rå i salater, koges og indgå i et utal af retter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Udseende og smag: Sprød kål i en rund blomsterform, som traditionelt er hvid, men nu også kan fås i lilla og orange.

Blomkål har en mild smag, og er let at bruge i de fleste retter. Da smagen er mild, skal den ikke koges, blot dampes, så risikerer du ikke at stå med slatne buketter, der lugter af svovl.

Næringsindhold: Blomkåls lugt stammer fra svovlforbindelsen sulforafan, som blandt andet er med til at rense nyresystemet og forbedre blodtrykket og vores celler.

Det beskytter også mod skadelig bakterievækst i tarmene. Derudover indeholder blomkål allicin, som menes at virke anti-inflammatorisk.

Kalorier: 24.

Anvendelse: Bages i ovnen, grilles som vegansk udgave af chicken wings, kogt eller dampet, i mos, revet til blomkålsris, dampet et minut og kommes i salater, som vegetarfrikadeller.

Sæson: Juni-november.

Blomkålspandekager - nem opskrift

4.9 fra 12 stemmer
Her er en god opskrift på blomkålspandekager, der er nemme at lave. De lækre pandekager med blomkål er gode som vegetarret på kødfrie dage.
Gå til opskrift
billederesultat for blomkålspandekager

Broccoli

Broccoli er i virkeligheden en kål, og den er super sund. Broccolien indeholder masser af vitaminer og mineraler, og den kan anvendes på et utal af måder. Foto: Madensverden.dk.
Broccoli er er super sund. Broccolien indeholder masser af vitaminer og mineraler, og den kan anvendes på et utal af måder. Foto: Madensverden.dk.

Udseende og smag: De små buketter kan minde om blomkålens, men broccolien vokser i små buskede buketter i stedet for i en stor.

Farven er grøn og smagen mild, særligt stokkene har en dejlig smag, så lad være med at kassere dem.

Anvendelse: Broccoli må ikke dampes mere end to minutter, så bliver den kedelig og blød. Server dem dampede som tilbehør, i salater, som broccolimos, stegt på panden i sesamolie med sesamfrø drysset over, i wokretter.

Næringsindhold: Broccoli indeholder store mængder af blandt andet C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, og E-vitamin. Men vigtigst ved denne kål er, at den indeholder stoffet Sulforaphan, som har en beskyttende effekt mod kræftceller.

Undersøgelser har blandt andet vist, at personer, der spiser meget broccoli, nedsætter risikoen for at udvikle kræft i lunge, tarm, bryst og prostata.

Kalorier pr. 100 gram: 33.

Sæson: Juni-november.

Glaskål

Glaskål knudekål
Glaskål ligner nærmest et hoved med en utæmmet frisure. Den "sjove" kål smager godt, både rå og tilberedt. Foto: Holger Rørby Madsen/Madensverden.dk.

Udseende og smag: Glaskål vokser ikke som en blomst på planten i modsætning til andre kåltyper. I stedet er glaskålen en opsvulmet stængel på planten. Den er lille og sprød som et æble og skærer du tynde skiver af kålen, bliver de næsten gennemsigtige.

Smagen er frisk, mild og fin, så den kan sagtens spises rå skåret ud i stave.

Anvendelse: I alle former for salater, supper og wokretter, steges i tern på panden og bruges som tilbehør, bages i stave i ovnen som fritter. Se blandt andet denne opskrift: Glaskål og kartofler bagt i ovn.

Næringsindhold: Der er ikke mange kalorier eller kulhydrater i glaskål, faktisk er 80 procent af indholdet vand. Men den lille knold gemmer på en masse A- og C-vitaminer samt kalium.

Kalorier: 25.

Sæson: Juni-oktober.

Grønkål

Grønkål til artikel om kål.
Grønkål er en af de sundeste kåltyper overhovedet, og den kan bruges både rå, dampet og stegt.

Udseende og smag: En kål med store, krusede, grønne blade. Grønkål har en stærk kålsmag med lidt nøddeagtige undertoner.

Anvendelse: Stuvet, dampet, i vegetarfrikadeller, supper eller rå i en grønkålssalat. Kan også bruges som sunde chips. Se blandt andet disse opskrifter: Grønkålsrøsti og Italiensk grøntsagssuppe med grønkål.

Næringsindhold: Grønkål er især rig på A- og C-vitamin, jern, kalk samt kostfibre, ja, antioxidanterne og vitaminerne står nærmest i kø i denne kål, der indeholder flere sunde stoffer end de fleste andre grøntsager.

Det samme gælder kostfibre, grønkål indeholder dobbelt så mange fibre som broccoli.

Kalorier: 49.

Sæson: Oktober-februar.

Hvidkål

Hvidkål til artikel om kål.
Bag de smukke, grønne blade gemmer der sig et hvidkål. En af vores mest elskede kåltyper.

Udseende og smag: Et stort lysegrønt og hvidt kålhoved med blanke, sprøde blade.

Smagen er mild og lidt sød, duften er også mildere end mange andre kåltypers.

Anvendelse: Stuvet, fermenteret som i sauerkraut, cole slaw, dampet, i kåldolmer, finsnittet i salater blandt andet råkostsalat.

Næringsindhold: Du skal ikke spise mere end blot 150 gram hvidkål, før dit daglige behov for C-vitamin er dækket. Desuden indeholder hvidkålen også A- og B-vitaminer samt mineralerne, jern, kalium og calcium.

Hvidkålen har et højt indhold af kostfibre, som hjælper din krop med at optage vigtige næringsstoffer fra kosten.

Kalorier: 30.

Sæson: Juli-februar.

Wok med marineret svinekød og hvidkål

5 fra 6 stemmer
En opskrift på lækker wok med marineret svinekød og hvidkål. En nem wokret, hvor kødet gerne marineres i 24 timer, men mindre er også ok.
Gå til opskrift
billederesultat for Wok med marineret svinekød og hvidkål

Kinakål

kinakål kinesisk kål
Kinakål kaldes også for kinesisk kål, og den kommer oprindeligt fra Kina. Kålen indeholder en del vand og smagen er ret mild. Kinakålen kan bruges til alt fra salater til stegning i ovn eller wok. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Udseende og smag: Kinakål er et aflangt lyst, grønt kålhoved, hvis blade minder lidt om salatblade. De er sprøde og saftige som rå.

Smagen er mild med et lille anstrøg af bitterhed. Stokken smager fantastisk, når den er vendt på panden i en wokret.

Anvendelse: Wokretter, supper, salater, fermenteret blandt andet i i kimchi. I det hele taget skal de sprøde kinakål kun tilberedes meget kort tid for at bevare sprødheden.

Næringsindhold: Kinakål er det rene vand, i hvert fald består det meste af kålen af vand, så den er virkelig kaloriefattig. Men den indeholder også kostfibre, mineraler, og så er kinakålen rig på C- og B-vitaminer.

Kalorier: 18.

Sæson: Juli-maj.

Palmekål

Palmekål
Palmekål kan bruges i alle retter, hvor man ville komme grønkål i. Men smagen er anderledes og mere interessant. Den er meget brugt i det italienske køkken.

Udseende og smag: Grønkål og palmekål er nært beslægtet, men der er forskelle. Palmekålen er mere grov og knudret end grønkålen, farven er grøn med blå toner. Smagen har også flere nuancer end grønkålen -som en blanding af nødder og spinat bag kålsmagen.

Anvendelse: I salater, cole slaw, steges i strimler med hvidløg og chili, hakket i risotto og så er palmekål som skabt til wokmad. Se blandt andet denne opskrift: Salat med appelsiner og palmekål.

Næringsindhold: Palmekål har et højt indhold af D-vitaminer, kalcium og magnesium. Udover det indeholder den antioxydanterne glucosinolat og glucoraphanin, som skulle være kræfthæmmende.

Sæson: Oktober-marts.

Kalorier: 50.

Romanesco

Romanesco kål
Romanesco-kål er en hybrid mellem broccoli og blomkål. En smuk krydsning, som også smager godt.

Udseende og smag: Den ligner en krydsning mellem blomkål og broccoli, og har de fineste, lysegrønne buketter med spidser på.

Smagen er mild og lidt sød i forhold til broccoli, så den er god til børn og folk, der ikke er vilde med kålsmag.

Anvendelse: Dampes og spises i buketter som broccoli, gratineres, i gratin, steges på panden eller kommes rå i salater.

Næringsindhold: Romanesco er rig på kostfibre og K-, B- og C-vitaminer samt kalium.

Kalorier: 31.

Sæson: Året rundt i butikkerne, da den ikke dyrkes herhjemme.

Rosenkål

roenkål brussel sprouts fakta næringsindhold
Rosenkål, der også kaldes brussel sprouts, er en af de mere oversete kål, og det er faktisk både synd og ærgerligt. For rosenkålen er særdeles sund, og så er den ret nem at tilberede. Foro: Madensverden.dk.

Udseende og smag: Små, lysegrønne kålhoveder som vokser fra plantestokken. Smagen er mild, selvom lugten kan være noget barsk.

Anvendelse: Brug bladene i salater, hele rosenkål kan både dampes, blancheres, steges og bages.

Næringsindhold: Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer. De har også et højt indhold af magnesium, folat og kalium, og så er de rige på kostfibre.

Kalorier: 53.

Sæson: Oktober-februar.  

Aloo Gobi - Indisk ret med blomkål og kartofler

4.8 fra 6 stemmer
Aloo gobi er den lækreste vegetarret som virkelig mætter godt, samtidig så smager den himmelsk og så det også en SU-venlig ret.
Gå til opskrift
Aloo Gobi

Rødkål

Udseende og smag: Rødkål har navn efter udseendet. Det er en lilla kål med kraftige, blanke blade.

Smagen er stærkere og en anelse mere bitter end hvidkål. Derfor er søde og cremede dressinger gode til rødkålsalaten.

Anvendelse: Syltet, dampet, finsnittet i salater, bagt.

Næringsindhold: Rødkål er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitaminer.

Kalorier: 45.

Sæson: August-februar.

Savoykål

savoykål kogetid opskrift
Savoykål er en af de flotteste kål vi har. Den er mørkegrøn og dekorativ, og her får du kogetid på savoykål, og hvad du ellers kan bruge kålen til. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Udseende og smag: Rund, mørk grøn kål med meget krusede, lidt knudrede, blanke blade.

Savoykål har en temmelig kraftig kålsmag og -duft, så den er ikke så god til folk, der ikke bryder sig om kål. Kålelskere vil til gengæld sige, at den har en dejlig frisk smag med et strejf af bitterhed.

Anvendelse: Kåldolmer, gratineret, snittet i salater, kan sauteres, stuves, dampes og koges. Se denne opskrift: Flødestuvet savoykål.

Næringsindhold: Savoykål er særligt rig på C-vitaminer, kalium og folat. Og så har den et højt indhold af kostfibre som de fleste andre kåltyper.

Kalorier: 27.

Sæson: September-december.

Spidskål

Spidskål er en af de mest alsidige kål, for den kan virkelig bruges til mange ting i køkkenet. Spidskålen kan koges, steges, spises rå og anvendes direkte i salater. Og så er den særdeles sund, hvor blot 100 gram spidskål om dagen dækker dit behov for blandt andet C-vitamin. Foto: Madensverden.dk.
Spidskål er en af de mest alsidige kål, for den kan virkelig bruges til mange ting i køkkenet. Spidskålen kan koges, steges, spises rå og anvendes direkte i salater. Og så er den særdeles sund, hvor blot 100 gram spidskål om dagen dækker dit behov for blandt andet C-vitamin. Foto: Madensverden.dk.

Udseende og smag: Aflangt, grønt kålhoved - man kan dog også få dem røde. Bladene er blanke og ikke så kraftige som hvidkål.

Spidskålen er sødere og mildere i smagen end de andre kåltyper, og den er derfor et godt bud på kål til din madlavning, uden den bitre smag som du måske forbinder kål med.

Anvendelse: I salater, cole slaw, lynsteges på panden i strimler eller kvarte stykker, grilles, stuvninger.

Næringsindhold: Spidskålene indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, blandt andet C- og K-vitaminer, kalium og calcium.

Kalorier: 27.

Sæson: Juni-november.

Spidskål i fad med kylling og kartofler

4.8 fra 64 stemmer
Her får du min lækre opskrift på spidskål i fad, der laves med blandt andet kylling og kartofler. En sund og nem aftensmad med masser af spidskål.
Gå til opskrift
spidskål i fad
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Forsiden lige nu

Billede af sød kartoffelgryde.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler→ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud på sunde retter→ Se opskriften
Bobler
Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester→ Se opskriften
spaghetti med gulerødder
Spaghetti med gulerødder - nem kødfri pastaret→ Se opskriften
Hjemmebagte knækbrød
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner→ Se opskriften
Billede med asparges.
Asparges - fakta og de bedste opskrifter→ Se opskriften
Billede af wokret med stangbønner.
Wokret med stangbønner og kylling→ Se opskriften
Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
kyllingebryst med frossen spinat
Kyllingebryst med frossen spinat→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her