Kål er superfood. Du finder den i alle størrelser, farver og former og den er supersund. Se dem alle og få tips til madlavning med kål.
Kål tilhører gruppen af grove grøntsager. De indeholder er en række stoffer og vitaminer, som er gode for os.
Udover det er det også en dansk grøntsag, så vi kan købe dem helt friske uden transporttid.
Og fik jeg også nævnt, at de fleste kåltyper er billige, da de er meget mættende.
På Madens Verden har vi utallige opskrifter, der indeholder en eller flere kåltyper.
I denne oversigt over blandt andet anvendelse og smag får du derfor også opskrifter på spændende måder at bruge sorter som broccoli, grønkål eller glaskål på.
Og så ser vi naturligvis på kalorieindholdet pr. 100 gram.
Blomkål

Udseende og smag: Sprød kål i en rund blomsterform, som traditionelt er hvid, men nu også kan fås i lilla og orange.
Blomkål har en mild smag, og er let at bruge i de fleste retter. Da smagen er mild, skal den ikke koges, blot dampes, så risikerer du ikke at stå med slatne buketter, der lugter af svovl.
Næringsindhold: Blomkåls lugt stammer fra svovlforbindelsen sulforafan, som blandt andet er med til at rense nyresystemet og forbedre blodtrykket og vores celler.
Det beskytter også mod skadelig bakterievækst i tarmene. Derudover indeholder blomkål allicin, som menes at virke anti-inflammatorisk.
Kalorier: 24.
Anvendelse: Bages i ovnen, grilles som vegansk udgave af chicken wings, kogt eller dampet, i mos, revet til blomkålsris, dampet et minut og kommes i salater, som vegetarfrikadeller.
Sæson: Juni-november.
Broccoli
Udseende og smag: De små buketter kan minde om blomkålens, men broccolien vokser i små buskede buketter i stedet for i en stor.
Farven er grøn og smagen mild, særligt stokkene har en dejlig smag, så lad være med at kassere dem.
Anvendelse: Broccoli må ikke dampes mere end to minutter, så bliver den kedelig og blød. Server dem dampede som tilbehør, i salater, som broccolimos, stegt på panden i sesamolie med sesamfrø drysset over, i wokretter.
Næringsindhold: Broccoli indeholder store mængder af blandt andet C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, og E-vitamin. Men vigtigst ved denne kål er, at den indeholder stoffet Sulforaphan, som har en beskyttende effekt mod kræftceller.
Undersøgelser har blandt andet vist, at personer, der spiser meget broccoli, nedsætter risikoen for at udvikle kræft i lunge, tarm, bryst og prostata.
Kalorier pr. 100 gram: 33.
Sæson: Juni-november.
Glaskål
Udseende og smag: Glaskål vokser ikke som en blomst på planten i modsætning til andre kåltyper. I stedet er glaskålen en opsvulmet stængel på planten. Den er lille og sprød som et æble og skærer du tynde skiver af kålen, bliver de næsten gennemsigtige.
Smagen er frisk, mild og fin, så den kan sagtens spises rå skåret ud i stave.
Anvendelse: I alle former for salater, supper og wokretter, steges i tern på panden og bruges som tilbehør, bages i stave i ovnen som fritter. Se blandt andet denne opskrift: Glaskål og kartofler bagt i ovn.
Næringsindhold: Der er ikke mange kalorier eller kulhydrater i glaskål, faktisk er 80 procent af indholdet vand. Men den lille knold gemmer på en masse A- og C-vitaminer samt kalium.
Kalorier: 25.
Sæson: Juni-oktober.
Grønkål
Udseende og smag: En kål med store, krusede, grønne blade. Grønkål har en stærk kålsmag med lidt nøddeagtige undertoner.
Anvendelse: Stuvet, dampet, i vegetarfrikadeller, supper eller rå i en grønkålssalat. Kan også bruges som sunde chips. Se blandt andet disse opskrifter: Grønkålsrøsti og Italiensk grøntsagssuppe med grønkål.
Næringsindhold: Grønkål er især rig på A- og C-vitamin, jern, kalk samt kostfibre, ja, antioxidanterne og vitaminerne står nærmest i kø i denne kål, der indeholder flere sunde stoffer end de fleste andre grøntsager.
Det samme gælder kostfibre, grønkål indeholder dobbelt så mange fibre som broccoli.
Kalorier: 49.
Sæson: Oktober-februar.
Hvidkål
Udseende og smag: Et stort lysegrønt og hvidt kålhoved med blanke, sprøde blade.
Smagen er mild og lidt sød, duften er også mildere end mange andre kåltypers.
Anvendelse: Stuvet, fermenteret som i sauerkraut, cole slaw, dampet, i kåldolmer, finsnittet i salater blandt andet råkostsalat.
Næringsindhold: Du skal ikke spise mere end blot 150 gram hvidkål, før dit daglige behov for C-vitamin er dækket. Desuden indeholder hvidkålen også A- og B-vitaminer samt mineralerne, jern, kalium og calcium.
Hvidkålen har et højt indhold af kostfibre, som hjælper din krop med at optage vigtige næringsstoffer fra kosten.
Kalorier: 30.
Sæson: Juli-februar.
Kinakål
Udseende og smag: Kinakål er et aflangt lyst, grønt kålhoved, hvis blade minder lidt om salatblade. De er sprøde og saftige som rå.
Smagen er mild med et lille anstrøg af bitterhed. Stokken smager fantastisk, når den er vendt på panden i en wokret.
Anvendelse: Wokretter, supper, salater, fermenteret blandt andet i i kimchi. I det hele taget skal de sprøde kinakål kun tilberedes meget kort tid for at bevare sprødheden.
Næringsindhold: Kinakål er det rene vand, i hvert fald består det meste af kålen af vand, så den er virkelig kaloriefattig. Men den indeholder også kostfibre, mineraler, og så er kinakålen rig på C- og B-vitaminer.
Kalorier: 18.
Sæson: Juli-maj.
Palmekål
Udseende og smag: Grønkål og palmekål er nært beslægtet, men der er forskelle. Palmekålen er mere grov og knudret end grønkålen, farven er grøn med blå toner. Smagen har også flere nuancer end grønkålen -som en blanding af nødder og spinat bag kålsmagen.
Anvendelse: I salater, cole slaw, steges i strimler med hvidløg og chili, hakket i risotto og så er palmekål som skabt til wokmad. Se blandt andet denne opskrift: Salat med appelsiner og palmekål.
Næringsindhold: Palmekål har et højt indhold af D-vitaminer, kalcium og magnesium. Udover det indeholder den antioxydanterne glucosinolat og glucoraphanin, som skulle være kræfthæmmende.
Sæson: Oktober-marts.
Kalorier: 50.
Romanesco
Udseende og smag: Den ligner en krydsning mellem blomkål og broccoli, og har de fineste, lysegrønne buketter med spidser på.
Smagen er mild og lidt sød i forhold til broccoli, så den er god til børn og folk, der ikke er vilde med kålsmag.
Anvendelse: Dampes og spises i buketter som broccoli, gratineres, i gratin, steges på panden eller kommes rå i salater.
Næringsindhold: Romanesco er rig på kostfibre og K-, B- og C-vitaminer samt kalium.
Kalorier: 31.
Sæson: Året rundt i butikkerne, da den ikke dyrkes herhjemme.
Rosenkål
Udseende og smag: Små, lysegrønne kålhoveder som vokser fra plantestokken. Smagen er mild, selvom lugten kan være noget barsk.
Anvendelse: Brug bladene i salater, hele rosenkål kan både dampes, blancheres, steges og bages.
Næringsindhold: Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer. De har også et højt indhold af magnesium, folat og kalium, og så er de rige på kostfibre.
Kalorier: 53.
Sæson: Oktober-februar.
Rødkål
Udseende og smag: Rødkål har navn efter udseendet. Det er en lilla kål med kraftige, blanke blade.
Smagen er stærkere og en anelse mere bitter end hvidkål. Derfor er søde og cremede dressinger gode til rødkålsalaten.
Anvendelse: Syltet, dampet, finsnittet i salater, bagt.
Næringsindhold: Rødkål er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitaminer.
Kalorier: 45.
Sæson: August-februar.
Savoykål
Udseende og smag: Rund, mørk grøn kål med meget krusede, lidt knudrede, blanke blade.
Savoykål har en temmelig kraftig kålsmag og -duft, så den er ikke så god til folk, der ikke bryder sig om kål. Kålelskere vil til gengæld sige, at den har en dejlig frisk smag med et strejf af bitterhed.
Anvendelse: Kåldolmer, gratineret, snittet i salater, kan sauteres, stuves, dampes og koges. Se denne opskrift: Flødestuvet savoykål.
Næringsindhold: Savoykål er særligt rig på C-vitaminer, kalium og folat. Og så har den et højt indhold af kostfibre som de fleste andre kåltyper.
Kalorier: 27.
Sæson: September-december.
Spidskål
Udseende og smag: Aflangt, grønt kålhoved - man kan dog også få dem røde. Bladene er blanke og ikke så kraftige som hvidkål.
Spidskålen er sødere og mildere i smagen end de andre kåltyper, og den er derfor et godt bud på kål til din madlavning, uden den bitre smag som du måske forbinder kål med.
Anvendelse: I salater, cole slaw, lynsteges på panden i strimler eller kvarte stykker, grilles, stuvninger.
Næringsindhold: Spidskålene indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, blandt andet C- og K-vitaminer, kalium og calcium.
Kalorier: 27.
Sæson: Juni-november.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: