Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Kål

Kål (kend din kål og få inspiration til de mange sorter)

Billede med kål.
Del gerne:
16
SHARES
FacebookMessenger16PinterestEmailSMS
Indhold
  • Blomkål
  • Blomkålspandekager - nem opskrift
  • Broccoli
  • Glaskål
  • Grønkål
  • Hvidkål
  • Wok med marineret svinekød og hvidkål
  • Kinakål
  • Palmekål
  • Romanesco
  • Rosenkål
  • Aloo Gobi - Indisk ret med blomkål og kartofler
  • Rødkål
  • Savoykål
  • Spidskål
  • Spidskål i fad med kylling og kartofler
  • Kommentarer

Kål tilhører gruppen af grove grøntsager. De indeholder er en række stoffer og vitaminer, som er gode for os. Udover det er det også en dansk grøntsag, så vi kan købe dem helt friske uden transporttid.

Og fik jeg også nævnt, at de fleste kåltyper er billige, da de er meget mættende.

På Madens Verden har vi utallige opskrifter, der indeholder en eller flere kåltyper.

I denne oversigt over blandt andet anvendelse og smag får du derfor også opskrifter på spændende måder at bruge sorter som broccoli, grønkål eller glaskål på. Og så ser vi naturligvis på kalorieindholdet pr. 100 gram.

Blomkål

Udseende og smag: Sprød kål i en rund blomsterform, som traditionelt er hvid, men nu også kan fås i lilla og orange.

Blomkål har en mild smag, og er let at bruge i de fleste retter. Da smagen er mild, skal den ikke koges, blot dampes, så risikerer du ikke at stå med slatne buketter, der lugter af svovl.

Næringsindhold: Blomkåls lugt stammer fra svovlforbindelsen sulforafan, som blandt andet er med til at rense nyresystemet og forbedre blodtrykket og vores celler.

Det beskytter også mod skadelig bakterievækst i tarmene. Derudover indeholder blomkål allicin, som menes at virke anti-inflammatorisk.

Kalorier: 24.

Anvendelse: Bages i ovnen, grilles som vegansk udgave af chicken wings, kogt eller dampet, i mos, revet til blomkålsris, dampet et minut og kommes i salater, som vegetarfrikadeller. Eller den populære blomkålssuppe.

Sæson: Juni-november.

Blomkålspandekager - nem opskrift

4.9 fra 12 stemmer
Gå til opskrift

Broccoli

Udseende og smag: De små buketter kan minde om blomkålens, men broccolien vokser i små buskede buketter i stedet for i en stor.

Farven er grøn og smagen mild, særligt stokkene har en dejlig smag, så lad være med at kassere dem.

Anvendelse: Broccoli må ikke dampes mere end to minutter, så bliver den kedelig og blød. Server dem dampede som tilbehør, i salater, som broccolimos, stegt på panden i sesamolie med sesamfrø drysset over, i wokretter. Se hvordan du laver verdens bedste broccolisalat.

Næringsindhold: Broccoli indeholder store mængder af blandt andet C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, og E-vitamin. Men vigtigst ved denne kål er, at den indeholder stoffet Sulforaphan, som har en beskyttende effekt mod kræftceller.

Undersøgelser har blandt andet vist, at personer, der spiser meget broccoli, nedsætter risikoen for at udvikle kræft i lunge, tarm, bryst og prostata.

Kalorier pr. 100 gram: 33.

Sæson: Juni-november.

Glaskål

Udseende og smag: Glaskål vokser ikke som en blomst på planten i modsætning til andre kåltyper. I stedet er glaskålen en opsvulmet stængel på planten. Den er lille og sprød som et æble og skærer du tynde skiver af kålen, bliver de næsten gennemsigtige.

Smagen er frisk, mild og fin, så den kan sagtens spises rå skåret ud i stave.

Anvendelse: I alle former for salater, supper og wokretter, steges i tern på panden og bruges som tilbehør, bages i stave i ovnen som fritter. Se blandt andet denne opskrift: Glaskål og kartofler bagt i ovn.

Næringsindhold: Der er ikke mange kalorier eller kulhydrater i glaskål, faktisk er 80 procent af indholdet vand. Men den lille knold gemmer på en masse A- og C-vitaminer samt kalium.

Kalorier: 25.

Sæson: Juni-oktober.

Grønkål

Udseende og smag: En kål med store, krusede, grønne blade. Grønkål har en stærk kålsmag med lidt nøddeagtige undertoner.

Anvendelse: Stuvet, dampet, i vegetarfrikadeller, supper eller rå i en grønkålssalat. Kan også bruges som sunde chips. Se blandt andet disse opskrifter: Grønkålsrøsti og Italiensk grøntsagssuppe med grønkål.

Næringsindhold: Grønkål er især rig på A- og C-vitamin, jern, kalk samt kostfibre, ja, antioxidanterne og vitaminerne står nærmest i kø i denne kål, der indeholder flere sunde stoffer end de fleste andre grøntsager.

Det samme gælder kostfibre, grønkål indeholder dobbelt så mange fibre som broccoli.

Kalorier: 49.

Sæson: Oktober-februar.

Hvidkål

Udseende og smag: Et stort lysegrønt og hvidt kålhoved med blanke, sprøde blade.

Smagen er mild og lidt sød, duften er også mildere end mange andre kåltypers.

Anvendelse: Stuvet, fermenteret som i sauerkraut, cole slaw, dampet, i kåldolmer, finsnittet i salater blandt andet råkostsalat.

Næringsindhold: Du skal ikke spise mere end blot 150 gram hvidkål, før dit daglige behov for C-vitamin er dækket. Desuden indeholder hvidkålen også A- og B-vitaminer samt mineralerne, jern, kalium og calcium.

Hvidkål har et højt indhold af kostfibre, som hjælper din krop med at optage vigtige næringsstoffer fra kosten.

Kalorier: 30.

Sæson: Juli-februar.

Wok med marineret svinekød og hvidkål

5 fra 6 stemmer
Gå til opskrift

Kinakål

Udseende og smag: Kinakål er et aflangt lyst, grønt kålhoved, hvis blade minder lidt om salatblade. De er sprøde og saftige som rå.

Smagen er mild med et lille anstrøg af bitterhed. Stokken smager fantastisk, når den er vendt på panden i en wokret.

Anvendelse: Wokretter, supper, salater, fermenteret blandt andet i i kimchi. I det hele taget skal de sprøde kinakål kun tilberedes meget kort tid for at bevare sprødheden.

Næringsindhold: Kinakål er det rene vand, i hvert fald består det meste af kålen af vand, så den er virkelig kaloriefattig. Men den indeholder også kostfibre, mineraler, og så er kinakålen rig på C- og B-vitaminer.

Kalorier: 18.

Sæson: Juli-maj.

Palmekål

Udseende og smag: Grønkål og palmekål er nært beslægtet, men der er forskelle. Palmekålen er mere grov og knudret end grønkålen, farven er grøn med blå toner. Smagen har også flere nuancer end grønkålen -som en blanding af nødder og spinat bag kålsmagen.

Anvendelse: I salater, cole slaw, steges i strimler med hvidløg og chili, hakket i risotto og så er palmekål som skabt til wokmad. Se blandt andet denne opskrift: Salat med appelsiner og palmekål.

Næringsindhold: Palmekål har et højt indhold af D-vitaminer, kalcium og magnesium. Udover det indeholder den antioxydanterne glucosinolat og glucoraphanin, som skulle være kræfthæmmende.

Sæson: Oktober-marts.

Kalorier: 50.

Romanesco

Udseende og smag: Den ligner en krydsning mellem blomkål og broccoli, og har de fineste, lysegrønne buketter med spidser på.

Smagen er mild og lidt sød i forhold til broccoli, så den er god til børn og folk, der ikke er vilde med kålsmag.

Anvendelse: Dampes og spises i buketter som broccoli, gratineres, i gratin, steges på panden eller kommes rå i salater.

Næringsindhold: Romanesco er rig på kostfibre og K-, B- og C-vitaminer samt kalium.

Kalorier: 31.

Sæson: Året rundt i butikkerne, da den ikke dyrkes herhjemme.

Rosenkål

Udseende og smag: Små, lysegrønne kålhoveder som vokser fra plantestokken. Smagen er mild, selvom lugten kan være noget barsk.

Anvendelse: Brug bladene i salater, hele rosenkål kan både dampes, blancheres, steges og bages.

Næringsindhold: Rosenkål indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer. De har også et højt indhold af magnesium, folat og kalium, og så er de rige på kostfibre.

Kalorier: 53.

Sæson: Oktober-februar.  

Aloo Gobi - Indisk ret med blomkål og kartofler

4.8 fra 6 stemmer
Gå til opskrift

Rødkål

Udseende og smag: Rødkål har navn efter udseendet. Det er en lilla kål med kraftige, blanke blade.

Smagen er stærkere og en anelse mere bitter end hvidkål. Derfor er søde og cremede dressinger gode til rødkålsalaten.

Anvendelse: Syltet, dampet, finsnittet i salater, bagt. Eks. en klassisk rødkålssalat.

Næringsindhold: Rødkål er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitaminer.

Kalorier: 45.

Sæson: August-februar.

Savoykål

Udseende og smag: Rund, mørk grøn kål med meget krusede, lidt knudrede, blanke blade.

Savoykål har en temmelig kraftig kålsmag og -duft, så den er ikke så god til folk, der ikke bryder sig om kål. Kålelskere vil til gengæld sige, at den har en dejlig frisk smag med et strejf af bitterhed.

Anvendelse: Kåldolmer, gratineret, snittet i salater, kan sauteres, stuves, dampes og koges. Se denne opskrift: Flødestuvet savoykål.

Næringsindhold: Savoykål er særligt rig på C-vitaminer, kalium og folat. Og så har den et højt indhold af kostfibre som de fleste andre kåltyper.

Kalorier: 27.

Sæson: September-december.

Spidskål

Udseende og smag: Aflangt, grønt kålhoved - man kan dog også få dem røde. Bladene er blanke og ikke så kraftige som hvidkål.

Spidskål er sødere og mildere i smagen end de andre kåltyper, og den er derfor et godt bud på kål til din madlavning, uden den bitre smag som du måske forbinder kål med.

Anvendelse: I salater (spidskålssalat), cole slaw, lynsteges på panden i strimler eller kvarte stykker, grilles, stuvninger.

Næringsindhold: Spidskålene indeholder store mængder af vitaminer og mineraler, blandt andet C- og K-vitaminer, kalium og calcium.

Kalorier: 27.

Sæson: Juni-november.

Spidskål i fad med kylling og kartofler

4.8 fra 64 stemmer
Gå til opskrift
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.