Her er de bedste opskrifter på julekager med alt fra de traditionelle småkager til jul og andre lækre kager. Julens bedste kagesamling.
Ingen jul uden julekager og småkager, og dem er der efterhånden en hel del af.
Med alt fra en lækker og hjemmebagt julekringle til de klassiske julesmpkager i form af brunkager, pebernødder og mange flere.
Her får du de bedste opskrifter på julekager, både de store og de små, og så skal det nok blive en god jul. Husk også at lave det smukke peberkagehus.
Brunkager
Ingen jul uden brunkager, og denne opskrift er i særklasse god. Få bagermester Hardy og bageriet i Nørre Nebel i Vestjylland. Nok Danmarks bedste brunkager.

Pebernødder
Pebernødder er nemme at lave, og du kan roligt fylde et par solide kagedåser med disse skønne kager.
Julekringle
Til de bedste julekager hører naturligvis også en god kringle. Og denne er med marcipanremonce og rosiner.
Du kan også bage en stang, der ligner en flot adventskrans.
Hjemmebagt adventskrans med marcipan
Vaniljekranse
Vi tager lige en opskrift mere fra Hardy Christensens bageri i Vestjylland, for disse vaniljekranse er virkelig også gode.
Klejner
Heller ingen jul uden klejner, og de er faktisk ikke så svære at lave selv. Her er en klassisk opskrift på klejner med fløde og citronskal.
Norske klejner
En anden klejne-variant er de norske klejner, som ikke laves helt på samme måde som de danske. Men de smager også forrygende godt, og hører bestemt også til en dansk jul.
Fedtebrød
Uha. Alene på grund af fedtebrød kan jeg gå og glæde mig til julen. Absolut en af mine favoritter, og jeg synes det er synd, at kagen har fået så trist et navn, for den smager himmelsk godt.
Se video til opskriften på de sønderjyske fedtebrød:
Jødekager
I rækken af julekager kommer man heller ikke uden om jødekager. Helt fra barns ben elskede jeg jødekagerne, de sprøde kager med kanel og sukker på toppen, og hos min mormor i Holsted kunne jeg nå at spise mange i tiden op til jul.
Peberkager
Peberkager er vaskeægte julekager. Kagerne udstikkes i forskellige former, og pyntes med glasur. Gode at lave for børn, hvor fantasien virkelig kan få frit spil.
Berlinere
Berliner Pfannkuchen er tyske af navn, men de lækre kager har også vundet frem i den danske juletradition.
Chokoladespecier
Chokoladespecier er også en dejlig kage til julen, og her er den rigtige og smørbagte variant.
Bastogne julesmåkage
I kategorien julekager skal du heller ikke snyde dig selv for disse Bastogne julesmåkager. Især ikke hvis du holder meget af de populære Bastogne kiks.
Julesmåkage fra Fanefjord Skovpavillon
Håkonskager
Håkonskager er meget nemme at lave, og så smager de altså super godt. Se opskriften på de lækre julesmåkager her.
Du kan også bage de klassiske julesmåkager korendekager.
Holdbarhed og opbevaring af julesmåkager
Da december er en travl og hyggelig tid, er der mange, som bager i god tid. Men hvad er god tid? Og hvor længe holder brunkagerne og vaniljekransene sig? Det kan du se her.
Først og fremmest er det vigtigt at opbevare dem korrekt. Det gør du således:
- Kom først dine småkager i en dåse, når de er helt kolde.
- Julesmåkager skal opbevares i en dåse eller et glas med et låg, der slutter helt tæt. Hvis du er i tvivl, om der kan komme luft ind, sætter du et stykke bagepapir mellem dåse og låg, før du lukker det.
- Småkager skal altid opbevares ved stuetemperatur eller lidt under. Men kom dem ikke i køleskabet, for det gør dem bløde og kedelige.
- Et gammelt husmortrick er at lægge en sukkerknald i kagedåsen, som kan suge fugt til sig og dermed holde kagerne sprøde.
Så længe kan kagerne holde sig
Der er forskel på de forskellige småkagers holdbarhed. Klejner, der er meget fedtholdige, holder sig friske i kortest tid.
De smager faktisk allerbedst samme dag, man koger dem. Fryser du dem ned i klejneform, kan du koge en portion, når I skal have klejner på bordet.
Småkager med meget smør - som vaniljekranse - holder sig en måneds tid ved stuetemperatur. Brunkager kan holde sig i flere måneder, da de ikke har samme høje mængde smør.
Kan man fryse småkager?
Hvis du vil fryse småkagerne ned, er det faktisk bedre, at fryse ruller af småkagedej, så du kan tage dem op og bage dem senere. Det sikrer, at de bliver sprøde. I fryseren kan dejen holde sig helt op til tre måneder.
Du kan også have en rulle viklet ind i bagepapir og lagt i en lukket plastikpose i køleskabet. Så kan du tage den ud og skære skiver, når der er brug for hjemmebag. Holdbarheden er her et par uger.
Se flere opskrifter på julekager:
Opskrift på gode råd - sønderjyske småkage
Ingenting - sønderjyske småkager med marengs
Pleskner - gammel og original opskrift
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Hedvig
Tak for alle de fine opskrifter. Vi går en dejlig kagebagetid i møde.
Holger Rørby Madsen
Hvad synes du om denne artikel?