Sådan laver du lækre Berliner Pfannkuchen med fyld af syltetøj eller marmelade. Berlinere er nemme at koge i olie og derefter dyppe i sukker.
Berliner Pfannkuchen - eller på dansk blot berlinere - er lækre kager, der især er populære ved juletid.
Kagerne skal ikke bages, men koges i stedet i olie, hvorefter de dyppes i sukker og fyldes med enten creme eller syltetøj.
Berlinere er faktisk ret nemme at lave, så der er ingen undskyldninger for ikke at komme i gang hjemme i dit eget køkken.
Du skal dog afsætte lidt tid, for de vidunderlige Berliner Pfannkuchen skal nemlig hæve over flere gange - men det er jo det, der gør en berliner let og luftig.
Opskrift på Berliner Pfannkuchen
Ingredienser
- 1 dl mælk
- 25 g gær
- 2 ¼ dl mel
Desuden anvendes
- 75 g smør blødt
- 2½ hvedemel ca. mængde
- 4 æggeblommer
- ½ dl rørsukker
- ½ tsk. salt
- 1 stang vanilje kornene fra vaniljestangen
- 1 tsk. kardemomme
- 1 appelsin økologisk, skallen fra appelsinen
- 1 liter olie smagsneutral olie, til frittering
- sukker eller flormelis
- marmelade eller creme
Sådan gør du
- Lun mælken til den er håndvarm. Smuldr gæren i en skål, hæld mælken over og opløs gæren. Tilsæt melet og rør det sammen.
- Dæk skålen til og stil lunt i ca. ½ time, til dejen har fået dobbelt størrelse. Det er forskellige hævninger af dejen, der giver dig de luftige Berliner Pfannkuchen, som dem skal du ikke springe over.
- Rør så det bløde smør i dejen sammen med resten af melet, æggeblommer, sukker, salt, vaniljekorn og appelsinskal.
- Ælt det hele godt sammen til en elastisk dej. Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til, stil den lunt og lad den hæve i ½ time.
- Slå dejen ned, ælt den igennem, dæk til og lad den hæve i endnu 20 minutter. Det tager tid at lave de perfekte berlinere.
- Del dejen i 10 stykker, form stykkerne til boller og læg dem på bagepapir, drysset med mel. Dæk dem til og lad det hæve et lunt sted i 1 times tid.
- Hæld olien i en gryde og varm den op til den er godt varm. Når den syder omkring enden på en tændstik (ikke svovlenden, selvfølgelig) er den tilpas.
- Steg dine berlinere ad nogle gange, alt efter hvor stor din gryde er.
- Læg dem på fedtsugende papir og tril dem så i sukker eller flormelis, mens de stadig er varme.
- Brug en sprøjtepose med en tylle, som fyldes med marmelade eller creme. Stik den ned i de varme berlinere og sprøjt lidt ned i. Sådan laver du lækre Berliner Pfannkuchen.
Næringsindhold
Tips
Berliner Pfannkuchen nydes straks - og berlinere smager bedst samme dag, som de er bagt.
Se også opskrifter på disse julekager: