• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Vanilje - alt du skal vide om det søde krydderi

Billede med vanilje og vaniljesukker.

Opdateret:  16. april 2025 - Udgivet:  16. april 2025

Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Her får du opskrifter og fakta om både vanilje og vaniljesukker. Du får også tips til, hvordan du opbevarer og udnytter vaniljen optimalt.
  2. Vaniljestænger
  3. Vaniljesukker
  4. Vaniljeekstrakt
  5. Vaniljeessens
  6. Sådan vokser vanilje
  7. Historien om vaniljen
  8. Sådan bruger du vanilje
  9. Målestoksforhold
  10. Opbevaring
  11. Opskrifter med vanilje
  12. Hjemmelavet kagecreme
  13. Panna cotta
  14. Bagerens vaniljekranse der ikke flyder ud i ovnen
  15. Budding
  16. Verdens bedste vaniljeis
  17. Risalamande med kirsebærsauce
  18. Creme brulee
  19. Gammeldags råcreme - nem opskrift
  20. Syltede pærer
  21. Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)
  22. 🌱 Hvad er vanilje?
  23. 📜 Historiske fakta
  24. 💰 Verdens dyreste krydderi (efter safran)
  25. 🧪 Hvad er vanillin?
  26. 🍦 Vanilje bruges i…
  27. 🛒 Tips til brug og opbevaring
  28. 😋 Sjove fakta

Her får du opskrifter og fakta om både vanilje og vaniljesukker. Du får også tips til, hvordan du opbevarer og udnytter vaniljen optimalt.

Vanilje er vores ven. Vi bruger den især i alt det, der forsøder livet: kager, desserter og is.

En af julens mest populære småkager er endda opkaldt efter det aromatiske krydderi, vaniljekranse.

Vanilje er i handelen i mange varianter fra det klassiske vaniljesukker til de tørrede stænger. Her ser du de mest udbredte.

Vaniljestænger

Det er den ægte bælge fra orkideplanten, der er tørret, og som ikke er blandet med sukker, sprut eller tilsætningsstoffer.

Vaniljestænger findes i to udgaver: Bourbon og Tahiti.

Vaniljesukker

Det er nok den udgave, de fleste kender bedst. Her er vaniljekorn og stænger knust med sukker, som regel flormelis.

Men der kan sige sig andre ingredienser ind i vaniljesukkeret, for eksempel tilsætter flere producenter kartoffelmel eller bruger kemisk fremstillet vaniljearoma i stedet for den ægte vare.

To teskefulde vaniljesukker svarer i til en vaniljestang. Så rammer du cirka samme vaniljesmag.

Vaniljeekstrakt

Ægte vaniljekorn udvundet af vaniljestænger og tilsat alkohol.

Er god til de opskrifter, hvor du foretrækker en ren vaniljesmag uden sukker.

Vaniljeessens

Det vil ofte være fremstillet af det kunstige smagsstof vanillin, som er en tilnærmelse af vaniljesmagen.

Sådan vokser vanilje

Vaniljestænger har i virkeligheden ikke noget med stænger at gøre. Det er en bælge fra orkideen Vanilla Planifolia, som vokser i tropiske regnskove i Sydamerika, Madagaskar, Indonesien eller Mexico.

Her kan planten blive op til 30 meter i længden.

Vaniljestangen ligner en lang, gulgrøn bønne, når den hænger på planten. Denne bønne eller frøkapsel indeholder tusindvis af frø, som vi kalder vaniljekorn.

Bælgene plukkes, inden de er modne. Herefter bliver de fermenteret, til de ligner de mørke stænger, som vi kender. Men processen er ikke slut endnu. Vaniljestængerne skal nemlig lagres i trækasser et halvt år, før de kan pakkes og sendes ud i verden.

Historien om vaniljen

Christoffer Columbus opdagede ikke kun Amerika, men også vaniljen. Det vil sige, han opdagede ikke noget af det, men han var den første europæer, der fandt ud af eksistensen af begge.

Historien går, at Columbus fik vanilje i kakao af en nicaraguansk høvding i begyndelsen af 1500-tallet. Han må have nydt den skønne smag, for han tog vanilje med tilbage til Europa.

I slutningen af 1500-tallet begyndte hans landsmænd at importere den eksotiske vanilje og nogle år senere fik englænderne så øje på det aromatiske krydderi.

Det var dronning Elizabeth den I’s apoteker, der opdagede vaniljens velsignelser. Senere var der ligefrem en tysk læge, der hævdede, at vanilje kurerede impotens. I dag nøjes vi med at nyde vanilje i maden.

Sådan bruger du vanilje

Vaniljestænger skal flækkes på langs med en skarp kniv. Herefter kan man skrabe vaniljekornene ud og bruge dem i bagværk, creme, is og en lang række andre retter.

Hvis du vil have den fulde udbytte af vaniljestængerne, kan du lave et glas med sukker og lægge de brugte vaniljestænger ned i sukkeret. På den måde får du dit eget vaniljesukker, der kan bruges i for eksempel varme drikke som kaffe og te. Eller i en hjemmelavet råcreme.

Du kan også blende vaniljestænger med sukker eller flormelis for at få en stærk og aromatisk udgave af vaniljesukker.

Målestoksforhold

Fem vaniljestænger til 100 gram sukker. Vil du lave din egen ekstrakt, skal du hakke fem-seks vaniljestænger groft og komme dem i en flaske med 2-3 deciliter vodka. Flasken rystes af og til i løbet af de par måneder, som ekstrakten skal stå og samle smag, før den bruges.

Vanilje er faktisk ikke kun god til søde retter. Du kan med fordel komme lidt vanilje-ekstrakt i salatolien eller tilsætte ekstrakten i middagsretter.

Opbevaring

Vaniljestænger køber vi som regel i et plastik- eller glasrør. Røret skal opbevares mørkt og tørt, men levetiden kan forlænges, hvis du hælder et par dråber dråbe alkohol i røret.

Vaniljeekstrakt skal opbevares mørkt i stuetemperatur. Låget skal være tætsluttende. Vaniljesukker skal opbevares tørt, mørkt og ved stuetemperatur.

Opskrifter med vanilje

Her får du en række udvalgte opskrifter med vanilje fra Madens Verden:

Hjemmelavet kagecreme

4.8 fra 158 stemmer
Min opskrift på kagecreme, der er en hjemmelavet vaniljecreme lavet helt fra bunden. Men ægte vanilje, mælk og æg. Meget nem at lave.
Gå til opskrift
billede med kagecreme creme vaniljecreme

Panna cotta

4.7 fra 66 stemmer
Min bedste opskrift på panna cotta, der er en klassisk dessert fra det italienske køkken. Nem at lave på få minutter med få ingredienser.
Gå til opskrift
billede med panna cotta

Bagerens vaniljekranse der ikke flyder ud i ovnen

4.8 fra 148 stemmer
En opskrift på de bedste vaniljekranse til jul fra bagermester Hardy Christensen. Kagerne laves med sprøjtepose, og flyder ikke ud i ovnen.
Gå til opskrift
billederesultat for bagerens vaniljekranse

Budding

4.7 fra 41 stemmer
Budding er en klassiker, som er meget nem at lave. Her er min bedste opskrift på en hjemmelavet budding, der laves med fløde og ægte vanilje.
Gå til opskrift
billederesultat for budding

Verdens bedste vaniljeis

4.8 fra 27 stemmer
En god opskrift på hjemmelavet vaniljeis, der kan laves med eller uden ismaskine. En lækker og cremet is med ægte vanilje, og isen er meget nem at lave.
Gå til opskrift
Billede med hjemmelavet vaniljeis

Risalamande med kirsebærsauce

4.7 fra 250 stemmer
Få opskriften på den klassiske risalamande med mandler og kirsebærsauce. En cremet og luftig dessert, der får englene til at synge.
Gå til opskrift
risalamande med kirsebærsauce og mandler

Creme brulee

4.7 fra 40 stemmer
Her er den bedste opskrift på creme brulee. Den lækre dessert er nem at lave med fløde og mælk, så den ikke bliver fed. Inkl. gode tips.
Gå til opskrift
billede med creme brulee

Gammeldags råcreme - nem opskrift

4.8 fra 40 stemmer
Opskrift på råcreme, der er en simpel creme lavet af æggeblommer, sukker, vaniljesukker og piskefløde. Perfekt til frugtsalat.
Gå til opskrift
billede med råcreme og frugtsalat

Syltede pærer

4.7 fra 38 stemmer
Her er opskriften på syltede pærer, der er super lækre som dessert. Det er hele henkogte pærer, der koges i en nem sukkerlage med citron og vaniljesukker.
Gå til opskrift
billederesultat for syltede pærer

Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)

5 fra 2 stemmer
Creme Anglaise er en lækker vaniljecreme. Her er min opskrift på den uimodståelige vaniljesauce, der serveres som dessert med bær eller frugt.
Gå til opskrift
billede med creme anglaise med jordbær

🌱 Hvad er vanilje?

  • Vanilje kommer fra orkidéplanten Vanilla planifolia, som oprindeligt stammer fra Mexico.
  • Det er bælgene (vaniljestænger) fra blomsten, der tørres og bruges som krydderi.
  • Ægte vanilje er naturlig, kompleks og aromatisk – med over 200 forskellige duft- og smagsstoffer!

📜 Historiske fakta

  • Aztekerne brugte vanilje i kakaodrikke – sammen med chokolade længe før europæerne kendte det.
  • Spanierne bragte vanilje til Europa i 1500-tallet.
  • I dag dyrkes vanilje primært i Madagaskar, Indonesien, Mexico og Uganda.

💰 Verdens dyreste krydderi (efter safran)

  • Ægte vanilje er ekstremt arbejdskrævende at producere:
    • Hver blomst bestøves i hånden (da den kun er åben én dag!)
    • Bælgene høstes umodne og tørres i måneder
    • Dette gør vanilje til en kostbar og eksklusiv råvare

🧪 Hvad er vanillin?

  • Vanillin er det primære smagsstof i vanilje.
  • Industrien fremstiller syntetisk vanillin (fra træ eller petrokemikalier) til fx vaniljesukker og aroma.
  • Ægte vanilje indeholder vanillin + mange andre aromaer → derfor smager det mere nuanceret.

🍦 Vanilje bruges i…

  • Is, kager, desserter, saucer, syltetøj, konfekt, smoothies og drikke.
  • Også i parfume og kosmetik pga. den varme, søde duft.

🛒 Tips til brug og opbevaring

  • Vaniljestang: Skær den op og skrab kornene ud – kog evt. stangen med for fuld aroma.
  • Vaniljesukker: Lav selv! Læg brugte stænger i et glas med sukker – trækker i flere uger.
  • Opbevaring: I lufttæt glas, mørkt og køligt – ikke i køleskab, da det kan give mug.

😋 Sjove fakta

  • Ordet "vanilje" kommer fra det spanske vainilla, som betyder "lille skede" (pga. bælgens form).
  • Madagaskar står for ca. 80 % af verdens vaniljeproduktion.
  • Ægte vanilje har små sorte prikker – især synligt i vaniljeis og cremer.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her