Hvedesur er en tørret surdej, som du kan bruge til lyse brødtyper. Hvedesur blandes direkte i hvedemel eller røres ud i vand. Meget nem at anvende.
Hvedesur er genialt når du skal bage, men ikke orker at bøvle rundt med en rigtig surdej.
Hvedesuren er en tørret surdej, som er meget nem at anvende og arbejde med, og hvis du køber en god bøtte af den, så har du altid surdejen lige ved hånden.
Anvendelse
Hvedesur er fremragende at anvende i de lyse brødtyper, herunder selvfølgelig især franskbrød, flutes og den slags.
Men jeg bruger også hvedesuren i pizza og rundstykker. Den giver altså brødet en god smag af surdej, men uden bøvlet med surdejen.
Samtidig er det med at forlænge holdbarheden på dit brød.
Dosering
Doseringen kan variere afhængig af hvilket brød du bager.
Men normalt vil jeg sige cirka 40 gram pr. kilo hvedemel.
Det betyder, at du til en dej med et halvt kilo mel skal bruge cirka 20 gram hvedesur.
Der kan anvendes lidt mindre eller mere af hvedesuren.
Her kan du i øvrigt se alle artikler om bagning i min bageskole.
Indhold
Hvedesuren er blandt andet lavet af durum hvedemel, nogle mælkesyrebakterier og enzymer.
Og fungerer altså som en almindelig surdej.
Opbevaring og holdbarhed
Hvedesur skal opbevares tørt og køligt, men ikke nødvendigvis i et køleskab.
Dog ikke sammen med andre fødevarer, der afgiver lugt.
Efter åbning kan hvedesuren holde i op til et år.
Her kan du også læse mere om bageenzymer.
Mads Sørensen
Jeg har et spørgsmål vedrørende hvedesur. Da det er tørret surdej vil jeg høre om det er muligt at anvende levende surdej i stedet? Hvis det er muligt, hvor stor mængde i forhold til det tørrede?
På forhånd tak!
MVH
Mads
Doris Byriel
Kan man bruge sit eget tør surdej som hvedesur?
Freddy graff
Tak for gode opskrifter , både til mad og bagværk, har bare ikke gode oplevelser med varm luft.
Annette
Jeg har en surdej på køl, hvor meget skal der bruges i stedet for hvedesur?
John
Anvendelsesmængde af hvedesur er 1 – 5 %