• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Hvedesur

Hvedesur

hvedesur
Del gerne:
38
SHARES
FacebookMessenger38PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 4. november 2023 - Udgivet: 17. december 2018

Hvedesur er en tørret surdej, som du kan bruge til lyse brødtyper. Hvedesur blandes direkte i hvedemel eller røres ud i vand. Meget nem at anvende.

Hvedesur er genialt når du skal bage, men ikke orker at bøvle rundt med en rigtig surdej.

Hvedesuren er en tørret surdej, som er meget nem at anvende og arbejde med, og hvis du køber en god bøtte af den, så har du altid surdejen lige ved hånden.

Anvendelse

Hvedesur er fremragende at anvende i de lyse brødtyper, herunder selvfølgelig især franskbrød, flutes og den slags.

Men jeg bruger også hvedesuren i pizza og rundstykker. Den giver altså brødet en god smag af surdej, men uden bøvlet med surdejen.

Samtidig er det med at forlænge holdbarheden på dit brød.

Dosering

Doseringen kan variere afhængig af hvilket brød du bager.

Men normalt vil jeg sige cirka 40 gram pr. kilo hvedemel.

Det betyder, at du til en dej med et halvt kilo mel skal bruge cirka 20 gram hvedesur.

Der kan anvendes lidt mindre eller mere af hvedesuren.

Indhold

Hvedesuren er blandt andet lavet af durum hvedemel, nogle mælkesyrebakterier og enzymer.

Og fungerer altså som en almindelig surdej.

Opbevaring og holdbarhed

Hvedesur skal opbevares tørt og køligt, men ikke nødvendigvis i et køleskab.

Dog ikke sammen med andre fødevarer, der afgiver lugt.

Efter åbning kan hvedesuren holde i op til et år.

Her kan du også læse mere om bageenzymer.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mads Sørensen

    juni 09, 2024 at 1:10 pm

    Jeg har et spørgsmål vedrørende hvedesur. Da det er tørret surdej vil jeg høre om det er muligt at anvende levende surdej i stedet? Hvis det er muligt, hvor stor mængde i forhold til det tørrede?

    På forhånd tak!
    MVH
    Mads

    Svar
  2. Doris Byriel

    august 19, 2023 at 8:22 pm

    Kan man bruge sit eget tør surdej som hvedesur?

    Svar
  3. Freddy graff

    januar 20, 2023 at 6:49 pm

    Tak for gode opskrifter , både til mad og bagværk, har bare ikke gode oplevelser med varm luft.

    Svar
  4. Annette

    december 29, 2022 at 6:13 pm

    Jeg har en surdej på køl, hvor meget skal der bruges i stedet for hvedesur?

    Svar
    • John

      januar 26, 2023 at 9:30 pm

      Anvendelsesmængde af hvedesur er 1 – 5 %

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Forsiden lige nu

Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften
Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her får du 9 lækre retter→ Se opskriften
billede med frugttærte
Frugttærte med kransekage og flødecreme→ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé→ Se opskriften
billede med hindbærsnittetærte
Hindbærsnittetærte med mazarin og lækkert fyld→ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift på chokoladedrømmekage→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her