HP sauce er en tykflydende sauce, som kan bruges til en række retter. Her er historien bag samt en masse tips til, hvordan du kan bruge den.
HP sauce er en god gammel kending for os, der holder af biksemad. Men den brune sauce kan bruges til mange andre retter for at give ekstra smag.
Og hvordan er den smag så? Det er faktisk svært at forklare, hvis folk aldrig har smagt den. Lidt bitter, lidt sød, lidt stærk - smagen er nærmest som farven: mørk og krydret.
HP Sauce er et britisk produkt, den er så engelsk, at navnet oser af det. HP står nemlig for Houses of Parliament.
Saucen blev dog ikke opfundet i London men i Nottingham i 1896. Her blev den første gang mikset sammen af Frederick Gibson Garton, som ejede en syltevirksomhed.
I 1899 kom saucen i handelen, men Garton fik ikke glæde af den store succes, for han blev nødt til at sælge patentet kort tid efter, så han kunne komme ud af en enorm gæld.
I dag bliver saucen produceret af Heinz i Holland, selvom etiketten stadig viser berømte seværdigheder - blandt andet Big Ben - fra London.
Ingredienser og energifordeling
Der er ingen syntetiske tilsætningsstoffer i HP sauce, og den mørke farve kommer blandt andet fra sirup.
Her ser du ingredienslisten for en flaske sauce;
Tomater, malteddike fra byg, glukose-fruktose, sirup, mørk sirup, spriteddike, sukker, dadler, modificeret majsstivelse, salt, rugmel, tamarind, krydderier og aroma.
HP sauce er fedtfattig. Energifordelingen for 100 gram sauce ser således ud:
Kalorier: 122.
Proteiner: 0,9 gram.
Kulhydrater: 28,3 gram.
Fedt: 0,1 gram.
Hvad skal vi bruge HP sauce til?
Spørger du en englænder, vil hun sige: Hvad kan vi ikke bruge saucen til? Den karakteristiske flaske står i alle pubber og på traditionelle spisesteder i Storbritannien.
"Brun sovs" er lige så indgroet i deres madkultur som ketchup er for amerikanere og remoulade er for os.
Den er god til at peppe smagen op i en morgenmad med æg, bacon og hash browns. I det hele taget er den perfekt til æggeretter, da den syrlige sauce giver modspil til den milde æggesmag.
Gryderetter, hakkebøffer, burgers, stegte pølser, kartoffelmos og andre rustikke retter klæder også saucen.
Og så må vi ikke glemme drinken Bloody Mary, hvor man enten bruger HP sauce eller Worcestershire sauce alt efter smag.
Saucen er i øvrigt rigtig god i dressinger. Du kan enten lave en med rom og ananas eller en klassisk til kød som her:
Holdbarhed og opbevaring
Saucen behøver ikke at blive opbevaret i køleskabet, blot i et mørkt, køligt skab.
Den er holdbar i mindst et år efter åbning.
Kilder: bbc.co.uk, iheartbritain.com, heinz.com.
Birte Bensen
Jeg husker, at man tidligere, udover den alm. HP-sauce, har kunnet få den i en variation dels med chili og dels med barberque. Er de fuldstændigt røget ud?
John Johansen
Tak for en virkelig god introduktion til HP sauce.
Jeg HAR smagt den før men, den har endnu til gode at blive fast inventar blandt de andre saucer, engelsk og asiatiske på min krydderhylde.
Dét bliver den, inden der er gået en uge.
Endnu engang tak!