Her er en overskuelig liste med holdbarhed over de mest almindelige varer i køleskab og fryser. Blandt andet på æg, mælk, ost, pålæg og kød.
Hvad er det nu med den holdbarhed på blandt andet æg og pålæg i køleskabet, og hvor længe holder brød og kød sig i fryseren?
Man kan nemt komme i tvivl, men her er en overskuelig guide med holdbarhed på de fødevarer og madvarer, som vi bruger mest.
Dermed kan du hurtigt se hvor længe æg, koteletter eller fisk holder sig på køl eller frost.
Holdbarhed på æg
Vi starter med den præcise holdbarhed på æg, der jo er noget af det vi spiser rigtig meget af.
I køleskabet kan æg typisk holde sig i op mod fire uger, men kig godt på datomærkningen på pakken.
Hvis du har rå æggeblommer, kan de holde sig et døgn, mens æggehvider holder lidt længere, nemlig 2-3 dage.
Er der tale om retter med rå æg, ja så skal de spises samme dag.
Har du derimod varmebehandlede retter i køleskabet, det kan være æggekage eller røræg, kan det holde op til et par dage.
Og hvis du har lavet mayonnaise eller mayonnaisesalater kan de holde i to eller tre dage.
Holdbarhed på mælk, smør og ost
Hvis kigger på holdbarhed på mælk, ost og smør, så er der her selvfølgelig store forskelle på, hvor lang tid disse produkter holder sig friske i køleskabet.
Her taler vi om holdbarhed efter åbning, hvor mælk kan holde sig frisk i op til tre dage. Det samme gør sig gældende for fløde.
Yoghurt, ymer og lignende surmælksprodukter holder typisk fire eller fem dage i køleskabet.
Omkring smør, ja her er du nødt til at kigge på pakken, hvor der er angivet en sidste holdbarhedsdato. Det samme gælder for margarine.
En almindelig skæreost har en holdbarhed på op til fire uger efter åbning.
Ost kan i øvrigt også fryses ned, og her kan den holde smagen i op til fire måneder, men holdbarheden afhænger blandt andet af hvor stort fedtindholdet er i osten.
Her kan du se hvordan du opbevarer en spegepølse.
Holdbarhed på juice og saft
Har du juice eller saft stående i køleskabet, så er der selvfølgelig også en begrænset holdbarhed på dem.
En åbnet flaske eller karton med juice har en holdbarhed på op til fem dage, og det gælder både appelsinjuice og æblejuice. Og for den sags skyld andre juicer.
Saft, herunder solbærsaft, hyldeblomstsaft og lignende, holder noget længere, nemlig op til 10 dage efter åbning.
Holdbarhed på kød
Og så kigger vi lidt på holdbarhed og kød i køleskab. For de fleste køber jo kød til varm mad, og nogle gange flere dage i forvejen. Eller fylder fryseren når supermarkedet har et godt tilbud, og den del kommer lidt længere nede.
Og så er spørgsmålet jo, hvor længe kan kød holde sig frisk på køl og frost?
Almindelig råt kød i hele stykker, altså blandt andet en flæskesteg, culotte eller oksefilet, kan holde sig i 3-4 dage. Og her taler vi altså holdbarheden efter at man har pakket kødet ud.
Har du udskåret råt kød liggende, eksempelvis til gullasch, så holder det sig frisk lidt kortere tid, og skal helst anvendes i løbet af 1-2 dage.
Fjerkræ, som kylling og kalkun, holder sig frisk i op til fire dage.
Og kigger vi på kødpålæg, så er det lidt mere forskelligt. Almindeligt kødpålæg holder sig fint i et par dage eller måske fire, men blandt andet spegepølse holder noget længere. Så det er mere individuelt. Kig eventuelt på pakken.
En pakke bacon holder sig i to dage efter åbning af pakken.
Holdbarhed på hakket kød
Når vi taler holdbarhed på hakket kød, så er den altså ret kort.
Her skal du bruge kødet samme dag det er pakket ud, og det gælder eksempelvis hakket kød til frikadeller og hakkebøffer, medister og den slags. Så ikke noget med at lade det ligge i flere dage!
Holdbarhed på nedkølet varm mad
Det sker heldigvis ofte, at man har en god rest varm mad tilbage fra aftensmaden, hvor den stod på bøf stroganoff eller andre spændende retter.
Det er godt at gemme resterne, og så nyde dem til frokost efter aftensmad dagen efter. Og det kan du sagtens gøre.
Faktisk kan nedkølet varm mad sagtens holde sig i et par dage, og ofte også tre dage.
Her skal du dog hurtigt sørge for at stille maden i køleskabet.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at varm mad, som skal gemmes, kun lige damper af, før du sætter den i køleskabet.
- Hvis maden står længe fremme på bordet og lumrer ved stuetemperatur, bliver den en bakteriebombe. Bakterierne stortrives nemlig mellem 20°C og 40°C. I løbet af tre timer kan én bakterie blive til 1000 og efter seks timer til en million!, oplyser styrelsen.
Du bør dele store portioner af eksempelvis saucer og kødretter op i mindre portioner, så maden bliver kølet hurtigere ned.
Holdbarhed af kød i fryser
Mange smider også kød i fryseren, og her er der selvfølgelig en længere holdbarhed. Men alligevel er der en grænse.
Hakket kød kan som udgangspunkt holde sig nogenlunde frisk i op til fire måneder, mens hele stykker af oksekød har en holdbarhed på op til et år.
Lammekød og magert vildtkød holder sig i op til halvandet år, så der er god til at finde på en god opskrift eller anledning til at spise det.
Almindelige stykker af svinekød holder typisk i op til seks måneder i fryseren.
Holdbarhed på fisk
Fisk har en kortere holdbarhed, og blandt andet rå fisk, fiskefileter, fiskefars og torskerogn skal tilberedes samme dag pakken er åbnet.
Har du tilberedt fisken, ja så kan den holde sig i op til et par dage.
Røgede fisk som makrel, ål, torskerogn eller sild har en holdbarhed på op til en uges tid, hvis fisken er nyrøget.
Drejer det sig om røget laks eller hellefisk er holdbarheden højest tre dage.
Gravad laks kan holde sig i op til et par dage.
I fryserne holder den fede fisk sig i op til et par måneder, mens mager fisk klarer helt op til et halvt år.
Opbevarer du fiskefars i fryseren, skal du regne med en holdbarhed på højest to måneder.
Holdbarhed på fiskekonserves
Du har måske også en dåse makrel i tomat eller dåsetun stående, og de kan holde sig to eller tre dage i køleskabet efter åbning.
Samme holdbarhed på torskerogn og kippers.
Marineret sild og den slags holder sig i op til 10 dage,
Hvis du har åbnet en dåse eller pakke med rejer, kaviar, muslinger eller krabber, så er holdbarheden meget begrænset. De skal nemlig højest opbevares et døgn.
Holdbarhed på agurkesalat, asier og rødbeder
Du har måske undret dig over, at agurkesalat eller syltede rødbeder stadig lugter meget friske efter lang tid i køleskabet, og det er fuldstændig korrekt.
Holdbarheden på syltede varer, der jo indeholder eddike, er meget lang.
Det gælder netop for blandt andet agurkesalat, de syltede rødbeder eller asier, som har en holdbarhed på mindst et halvt år, og typisk stadig sagtens kan spises et år efter åbning.
Holdbarhed på eddike og balsamico
Måske er du også i tvivl om hvor længe eddike og balsamico kan holde sig?
Her er det heldige svar, at det holder utroligt længe.
Det bedste sted at opbevare eddike og balsamico er i et køkkenskab, hvor eddikerne er beskyttet mod sollys. Så de skal altså ikke i køleskabet.
Holdbarheden er stort set lige lang om så flaskerne er åbnet eller ej, og både eddike og balsamico holder sig frisk i flere år.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Helle S.
Laktosefri mælk holder virkelig længe efter åben. Især hvis det stort set ikk forlader køleskabet.
Søren
Fløde holdbart kun 3 dage efter åbning? Min erfaring er snarere 3 uger!
Ole
Mælk & Fløde, det afhænger meget af dit køleskab, jeg har før haft en Fløde stående i 14 dage efter åbning som ikke fejlede noget, og min Mælk holder sig nemt 7 dage efter åbning.
Ole
Vend Æggene på hovedet, gasserne som gør dem dårlige ligger sig i den "tykke" ende, og så kan Æg holde sig 4 MÅNEDER på køl 🙂 Det er altså et rigtig gammelt trick, så det undrer mig at det ikke er kommet med i denne artikel...