• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Amagermad

Amagermad

Amagermad
4.8 fra 18 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. juni 2024 - Udgivet: 30. oktober 2023

En amagermad er en klassiker mange vil kunne huske fra barndommen. Og jo, den stammer faktisk fra Amager. Læs mere her.

Har du nogensinde smagt en amagermad? Den består af en skive rugbrød med smør klappet sammen med en skive franskbrød.

Den gammeldags form for sandwich eller smørrebrød, var tidligere en populær spise til frokost. Måske fordi den er så let at lave og kræver ganske få ingredienser.

Egnsret fra Amager

Amagermaden har fået sit navn, fordi den er en gammel egnsret, der har sin oprindelse på Amager.

En teori går på, at den stammer fra de hollandske bønder på Amager, der drev landbrug her fra 1500-tallet og frem. Efter sigende skulle deres rugbrød være så porøst, at en skive franskbrød kunne holde sammen på maden.

I det nordjyske vil du måske opleve en lignende mad – her kaldes den i stedet for en kærestemad.

Se også de skønne opskrifter på:

  • Jordbærmad
  • Bedstefarmad
  • Smørrebrød

Opskrift på amagermad

Amagermad
charlotte mithrilCharlotte Mithril

Amagermad

4.84 fra 18 stemmer
En amagermad er en klassiker mange vil kunne huske fra barndommen. Og jo, den stammer faktisk fra Amager. Læs mere her.
Forb. tid 5 minutter min
Samlet tid 5 minutter min
Antal: 1 person
Ret: Smørrebrød
Køkken: Dansk
Kalorier: 186
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 1 skive rugbrød
  • 1 skive franskbrød
  • 1-2 tsk smør

Fremgangsmåde
 

  1. Smør en skive rugbrød med smør og klap den sammen med en skive franskbrød.
  2. Så let er det at lave en amagermad.

Næringsindhold

Kalorier: 186kcalKulhydrater: 28gProtein: 5gFedt: 6gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 11mgNatrium: 344mgKalium: 84mgKostfibre: 2gSukker: 3gVitamin A: 127IUVitamin C: 0.1mgCalcium: 77mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Se hvordan du kan bage dit eget brød her:

  • Luftigt franskbrød
  • Hjemmebagt rugbrød

Franskbrød eller rugbrød øverst?

Der er delte meninger om, hvorvidt franskbrødet skal være øverst eller nederst, så vælg den retning du synes smager bedst.

Den del, der vender nedad, vil naturligt være den din tunge og smagsløg først kommer i berøring med, så vælg eventuelt den foretrukne brødtype nederst.

Franskbrødet

Amagermaden kræver en skive franskbrød, men det behøver ikke at være en skive helt hvidt toastbrød.

Du kan sagtens bruge et godt franskbrød med masser af smag, som for eksempel en skive surdejsbrød.

Jo mere smag og fylde der er i både rugbrød og franskbrød, jo mere smag og fylde vil du opleve i din amagermad.

Pift amagermaden op

En amagermad kan sagtens gøres lidt mere interessant ved at komme andet fyld end smør i midten.

Ost, humus, avokado og tomat, æggesalat, spegepølse eller laks smager alle skønt imellem de to stykker brød.

Kom også gerne en smule grønt i mellem, og så kan den sagtens gå for en sund frokost.

Kilder: Samvirke.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jenny Grundahl

    december 02, 2024 at 8:07 pm

    Aij altså Holger.... Der hvor jeg - og vist også du?? - kommer fra (Holsted) brugte vi ikke smør mellem rugbrød og franskbrød til Amagermaden. Vi brugte fedt med fedtegrever. Og nu hvor jeg tænker over det, ved jeg, at jeg bliver nødt til at få lige netop dén mad allerede imorgen 🙂
    Bedste hilsner
    Jenny Grundahl

    Svar
  2. Lisa Simone Sihm

    december 08, 2022 at 3:50 pm

    Hos min farmor på sydfyn var der fedt og brun sukker i en Amagermad. Min mor forbød amagermadder, når vi var på besøg "det er alt for meget sukker". Jeg fik 50 øre til is af farmor i stedet for

    Svar
  3. Susanne Svendsen

    august 25, 2022 at 2:21 am

    Min morfar, som selv kom fra Herning egnen, fik med stor entusiasme i 1950-ernes København alle i familien til at elske amagermadder. I morfars version var amagermadder med smør og meget hvid sukker mellem rugbrød og franskbrød skiver.

    Svar
  4. E C W

    august 21, 2021 at 4:25 pm

    Da jeg var barn i Sønderjylland var en Amagermad: en skive rugbrød med smør og farin ovenpå en skive franskbrød med smør.

    Svar
    • Monika stryhn

      juni 06, 2022 at 7:40 pm

      det var det også da jeg var barn og jeg spiser det stadigvæk med brun farin el ost i nu .:)

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required