Når vandet koger over i gryden, betyder det ekstra arbejde i køkkenet. Og hvem gider det? Her får du et trick, der hjælper dig til at undgå det, mens du laver mad.
Gryden er fuld af boblende, kogende vand. Vi hælder pasta i og går lige ud af køkkenet et øjeblik for at hente noget. Og så kommer den lyd, ingen ønsker at høre, når de laver mad. En gnistrende, nærmest elektrisk lyd, der fortæller os, at vandet koger over.
Den bedste måde at undgå det på, er at stå og stirre på gryden, imens pasta eller grøntsager koger. Men det er ikke altid let at slippe for distraktioner i køkkenet.
Her er det bedste tip til at undgå, at vandet koger over: Du placerer en træske på tværs over gryden, når vandet er i kog. På den måde køber du dig tid, mens du tilbereder resten af retten.
Vandbobler danner et låg
Den videnskabelige forklaring er at vandboblerne, der dannes, når vandet koger, indeholder damp.
Disse bobler laver et slags levende skjold ovenpå vandet, men det er et skjold – eller et slags låg – der vokser op over gryden.
Og her kommer grydeskeen ind. Ligger den på toppen, brister dampboblerne og forhindrer, at vandet koger over. I hvert fald for en tid.
Det giver ikke carte blanche til at forlade gryden med kogevand under hele kogetiden, men det køber dig tid, for vandtemperaturen i gryden falder, når boblerne rammer skeen.
Brug altid koldt vand
Når vi skal koge kartofler, pasta og grøntsager, skal vi altid bruge koldt vand fra hanen. Aldrig det varme. Det ved de fleste efterhånden, men her får du forklaringen på, hvorfor det er sådan.
Når du åbner for den kolde hane, kommer vandet direkte fra vandværket. Det har ikke ligget i en varmtvandsbeholder eller lignende som det varme vand.
Varmtvandsbeholderen bør være helt ren, men der kan dannes bakterier i den, som er så sejlivede, at vi ikke kan slå dem ihjel ved at koge vandet. Disse bakterier kan gøre os syge, og derfor er der ingen grund til at tage chancen.
Til gengæld kan du koge vand i din elkeddel og hælde det op i gryden, hvis du vil forkorte kogetiden.
Artikler med gode råd om madlavning
Er frosne grøntsager lige så sunde som friske?
Gert Wahlgreen
Det er nogle helt utroligt sejlivede bakterier du er bange for. Hvis en bakterie trives ved 100 grader lever den ikke i en varm vands beholder, men i varme kilder f.eks. ved den midt atlantiske højderyg og ernærer sig af svovl forbindelser.
Vh. Gert