Denne wok guide viser, hvordan du bruger en wok til lynstegning på et elkomfur. En forklarende guide med billeder, og skrevet af en ekspert.
Da jeg første lærte at bruge en wok, boede jeg i Sichuan-provinsen i Kina. Vi havde et brændekomfur. Senere fik vi et gaskomfur. Det har taget mig en del år at tilpasse min madlavning til et elkomfur.
Den triste nyhed er at lynstegning aldrig kan blive lige så godt på et elkomfur sammenlignet med gaskomfur og brændekomfur. Derfor findes elkomfur stort set ikke i almindelige hjem i Kina.
Den gode nyhed er, at elkomfuret er nemt at håndtere og du kan komme til at lave rimelige gode retter på det. Med et elkomfur skal du anskaffe en tynd wok med en flad bund.
Mange af dem har en teflonbelægning, derfor skal du bruge værktøjer af enten plast, træ eller bambus. Jeg bruger spartel og ske i træ, når jeg lynsteger.
Wok guide
Inden du starter lynstegning i wok, er det en god ide at tage din røgalarm ned fra loftet. Hvis du har en emhætte, skal du tænde den, inden du begynder med lynstegning.
Som hovedregel skal du hælde 1-2 spiseskeer olie i wokken, inden du varmer op. Du indstiller kogepladen på den højeste varme.
Du skal ikke hælde alt i wokken på en gang, men følge opskriften nøje. Nogle gange skal du først lynstege en ingrediens, tage den op på en tallerken og gemme til senere brug. Du skal ikke lynstege for meget på en gang.
Hyppig omrøring under lynstegning er meget vigtigt. Når du går i gang med at lynstege, må du ikke gå fra wokken.
Din spartel skal være konstant i gang med omrøring, så grønsager og eventuel kød kommer lige meget i kontakt med varmen.
Lige så snart du er færdig med at lynstege, skal du slukke for kogepladen og hælde maden op på serverings-tallerkenen eller i en skål.
Du hælder ved at holde wokken med den ene hånd og spartlen med den anden hånd.
Sluk emhætten. Luft ud, gerne med gennemtræk, og husk at opsætte din røgalarm igen.
Inden du sætter dig ned for at spise, er det en god ide at hælde noget vand i bunden af wokken så det, der sætter sig fast, kan løsne sig.
Sådan skal wokken vaskes
En wok må ikke komme i opvaskemaskinen. Når du skal vaske wokken, skal du bruge en spartel eller lignende til at skrabe den ren. Skyl godt efter med varmt vand.
Når wokken er nogenlunde fri for brændt kød og grønt, skal du bruge en opvaskebørste til at børste wokken ren med varmt vand, både indeni og udenpå. Brug lidt opvaskemiddel.
Til sidst: Sæt wokken med bunden i vejret, så den kan tørre.
Opskrifter på lynstegning i wok
Ægte kinesisk ret: Bondemandens wokret
Lynstegt kylling med spidskål og soya
Denne wok guide er skrevet af Xinxin Ren Gudbjörnsson.
Del dine ideer og tanker med os andre her: